facebook
A 12:00 óra előtt leadott megrendeléseket azonnal feladjuk. | Ingyenes szállítás 80 EUR | Ingyenes csere és visszaküldés 90 napon belül

Piccata mint egészséges választás egy gyors és ízletes vacsorához

Mi is az a piccata, és miért érdemli meg ez az étel, hogy a magyar konyhában is helyet kapjon?

Az olasz konyha már régen belopta magát a magyarok szívébe, és nemcsak az éttermekben, hanem az otthoni konyhákban is állandóvá vált. Ha azt mondjuk: „olasz étel", a legtöbbünknek a pizza, a tészta vagy a rizottó jut eszébe. Kevesen emlékeznek azonban az egyik kevésbé ismert, ám annál ízletesebb ételváltozatra, a piccata-ra. Bár ez a név talán egzotikusan hangzik, valójában egy egyszerű, elegáns étel, amely mély gyökerekkel rendelkezik az olasz hagyományban, és amelyet otthon is könnyen elkészíthetünk. Legyen szó csirke piccata-ról, pulyka piccata-ról vagy a klasszikus piccata alla milanese-ről, ez a finom csemege mindenképpen megérdemli a figyelmet.

Mi az a piccata és honnan származik?

A piccata egy hús elkészítési módja, amely főként Észak-Olaszországra, elsősorban Milánó környékére jellemző. A „piccata” szó szabad fordításban „vékony szeletekre vágott”-at jelent, ami pontosan leírja ezt az ételt. A vékony hús szeleteket először lisztbe forgatják, röviden megpirítják serpenyőben, majd egyszerű, de intenzív ízű mártással öntik le, amely citromléből, vajból és kapribogyóból készül.

Bár hagyományosan borjúhúsból készül, a mai változatok gyakran használnak csirke- vagy pulykahúst, amelyek elérhetőbbek és nálunk gyakran kedveltebbek. Egyszerűsége, frissessége és jellegzetes íze miatt a piccata Olaszországon túl is népszerűvé vált – az Egyesült Államokban például a csirke piccata a szállodai brunchok és éttermek standard részévé vált.

Csirke piccata – klasszikus mindennapokra és ünnepi vacsorákra

Manapság leggyakrabban csirke piccata formájában találkozunk a piccatával. Elkészítése nagyon gyors, ami ideális választássá teszi egy fárasztó nap utáni vacsorához. Elég, ha kéznél van néhány alapvető hozzávaló – csirkemell, sima liszt, citrom, vaj és kapribogyó. Bizonyos változatokban fehérbor vagy alaplé is hozzáadódik, ami lágyítja és mélyíti a mártást.

Az egyik nagy előnye ennek az ételnek a alacsony zsírtartalom és egyszerű elkészítés, amelyet mindenki értékel, aki egészségesebben szeretne étkezni, de nem akar lemondani a teljes ízről. Kiválóan illik például burgonyapüréhez, tésztához vagy könnyű zöldségsalátához. A citromlé könnyed savasságot kölcsönöz a mártásnak, amely kellemesen kontrasztál a vajas alappal, és a kapribogyó sós, pikáns jegyeket ad hozzá.

Pulyka piccata – egészségesebb változat elegáns hangulattal

Ha valami igazán táplálót, de mégis ízleteset keres, a pulyka piccata remek alternatíva lehet. A pulykahús ismert alacsony zsírtartalmáról és magas fehérjetartalmáról, ami ideális választás mindenkinek, aki ügyel az egészséges életmódra.

Az elkészítés szinte azonos a csirkés változattal – csak a húst kell vékony szeletekre vágni, enyhén klopfolni, lisztbe forgatni és olajban megsütni. Ízében a pulykahús valamivel karakteresebb, mint a csirke, és a citromos mártással kombinálva szépen kibontakozik. Az eredmény egy étel, amely luxus hatást kelt, mégsem terheli meg a gyomrot. Kiváló választás ünnepi ebédre vagy könnyű vacsorára barátokkal.

Egy brnói hölgy, aki ételintoleranciák miatt próbál minél egészségesebben főzni, különösen megszerette a pulyka piccatát. „Amikor először próbáltam ki a receptet kapribogyóval és citrommal, meglepett, milyen friss és intenzív az íze. Azóta legalább hetente egyszer elkészítem," mondja mosolyogva.

Piccata alla milanese – klasszikus, amelynek megvannak a maga szabályai

Míg a csirkés és pulykás piccata változatok népszerűek egyszerűségük és sokoldalúságuk miatt, a piccata milanese a hagyományokhoz való visszatérést képviseli. Ez a változat leggyakrabban borjúhúst használ, amelyet lisztbe, tojásba és zsemlemorzsába forgatnak, és aranybarnára sütnek vajban. Az eredmény egy ropogós rántott szelet, amelynek belseje lágy és szaftos, citromszelettel és néha alapléből és borból készült mártással kiegészítve.

A piccata milanese sokban hasonlít a bécsi szelethez, de nagyobb hangsúlyt fektet a hús minőségére és a friss alapanyagokra. Maga az elkészítés is egyfajta rituálé – a húst nem szabad túlsütni, hogy szaftos maradjon, és a mártást közvetlenül a serpenyőben készítik a sütés után. Olaszországban ezt az ételt gyakran rukkolával vagy könnyű aglio olio spagettivel tálalják.

Érdekes, hogy bár a „piccata” név szerepel benne, a milánói változatban a húst nem öntik le mártással – ehelyett a citromot külön tálalják, és mindenki ízlés szerint ízesítheti a szeletet. Ez a piccata forma inkább a vasárnapi ebédek klasszikusát idézi, olasz bájjal.

Miért érdemes a piccata az étlapra?

Az egyik fő ok, amiért a piccata nálunk is egyre népszerűbb, az a kombináció egyszerűsége, íze és variálhatósága. Elkészíthető húsból, de húsmentes változatokban is – például padlizsánból vagy tofuból –, így mindig más ízélményt nyújt. Ráadásul elkerüli a nehéz tejszíneket, a liszt mennyisége minimális a receptben, és a citrom nemcsak ízt, hanem C-vitamint is ad az ételnek.


Próbálja ki természetes termékeinket

Előnye továbbá, hogy a legtöbb hozzávaló általában könnyen elérhető, és az étel kevesebb mint 30 perc alatt elkészül. Szülőknek gyerekekkel, diákoknak és dolgozó felnőtteknek egyaránt üdvözítő időmegtakarítás kompromisszumok nélkül az ízben. És nincs is jobb, mint egy fárasztó nap után elfogyasztani egy illatos adag puha húst friss mártásban friss fűszernövényekkel.

Ha emellett figyelsz a fenntartható életmódra, és szeretnéd csökkenteni a vörös hús fogyasztását, a pulyka vagy csirke piccata tökéletes választás. A pulykának kisebb a szén-dioxid-lábnyoma a marhahúshoz vagy sertéshúshoz képest, így kíméletesebb a bolygóhoz. Ha pedig megbízható forrásból származó bio húst választasz, további lépést teszel az egészségesebb és etikusabb táplálkozás felé.

Tippek a tökéletes piccatához:

  • A húst mindig vékony szeletekre vágd és enyhén klopfold ki – így egyenletesen sül és szaftos marad.
  • A kapribogyót olívabogyóra cserélheted, ha nem szereted, de éppen ez adja a mártás jellegzetes pikánsságát.
  • A citromlevet mindig frissen facsard – a koncentrátumok jelentősen elnyomják az étel ízét.
  • A vegán változathoz próbáld ki a lisztbe forgatott padlizsánszeleteket, amelyeket olívaolajon sütöttél, majd citromos-kapribogyós mártással öntöttél le.

Ahogy a híres olasz séf, Massimo Bottura mondja: „Az egyszerű étel, szeretettel és tisztelettel elkészítve, a legnagyobb luxus." És a piccata pontosan ilyen – egyszerű, de tele van az ízek harmóniájával. Bár gyökerei Olaszországba nyúlnak vissza, kiválóan illik a magyar konyhába is, akár gyors vacsorát keresel, akár egészségesebb étrendet, vagy csak inspirációt valami újhoz.

Ossza meg ezt
Kategória Keresés