facebook
A 12:00 óra előtt leadott megrendeléseket azonnal feladjuk. | Ingyenes szállítás 80 EUR | Ingyenes csere és visszaküldés 90 napon belül

Hogyan készítsünk otthon egészséges bánh bao-t, és nyűgözzük le a családot

Bánh bao - a vietnami légies finomság, amely meghódítja a magyar konyhákat is

A vietnami konyha szilárd helyet talált magának Magyarországon. Pho, bun bo nam bo vagy nyári tekercsek - ma már szinte mindenki ismeri ezeket. Mégis léteznek különlegességek, amelyek csak most kezdenek elismerést kapni. Egyik ilyen finomság a bánh bao – légies, töltött gombócok kelt tésztából, amelyek Vietnamban népszerű reggeli, gyors vacsora vagy utcai snackként szolgálnak. Bár első pillantásra a kínai baozi-ra emlékeztetnek, magukban hordozzák az eredeti vietnami karaktert, amely alkalmazkodik a helyi ízléshez és alapanyagokhoz.

Akár bánh bao sertéshússal (bánh bao xá xíu), akár vegetáriánus változatban bánh bao chay, mindig egy finom tészta és gazdag töltelék kombinációjáról van szó, amely ízletes és laktató egyben. Az utóbbi években a bánh bao megjelenik a magyar piacokon és fesztiválokon, és sokan szívesen próbálják ki a készítését otthon is. Nem csoda, hiszen ez a finomság meglepően változatos, egészségesebb, mint sok más „gyorsétel", és a megfelelő recepttel egyszerűen elkészíthető.

Milyen íze van egy felhőnek? Pontosan olyan, mint egy jó bánh bao

Első ránézésre olyanok, mint fehér párnák, amelyeket valaki elfelejtett a bambusz gőzölőben. De amikor beleharapunk, megértjük, miért olyan népszerűek a bánh bao Vietnamban. A tészta finom, puha és enyhén édes. A töltelék ezzel szemben laktató, umami és erősen aromás – tipikusan édes-sós xá xíu sertéshúst használunk, amely karamellizált tónusával az ázsiai sült oldalasra emlékeztet. Gyakran kerül a töltelékbe tojás, gomba, néha kínai kolbász vagy savanyított zöldség is.

Az utóbbi években azonban nő az alternatív változatok népszerűsége is – különösen a húsmenteseké. A bánh bao chay, azaz a vegetáriánus (vagy vegán) bánh bao, tófut, shiitake gombát, sárgarépát, üvegtésztát vagy savanyított retket tartalmaz. Az eredmény könnyebb, de semmiképpen sem unalmas. A jól fűszerezett töltelék és a tökéletesen légies tészta ebben a változatban is a főszereplők.

A bánh bao megjelenése a magyar háztartásokban egyre gyakoribb, mivel univerzálisak. Melegen és hidegen is fogyaszthatók, könnyen szállíthatók, és akár több napig is frissek maradnak. Ideálisak utazáshoz, iskolába, munkába vagy rendhagyó vendégvárásra.

Honnan jöttek, ott is vannak

Bár bánh bao vietnami neve van, eredetük északabbra nyúlik vissza. Tulajdonképpen egy változata a kínai baozi-nak – töltött kelt gombócoknak, amelyeket Kínában már évszázadok óta élveznek. A vietnamiak azonban a receptet saját ízlésükre alakították – a tészta puhább, néha enyhén édes, és a töltelékek régiótól és vallási meggyőződéstől függően változnak. A buddhista hagyomány miatt született meg a vegetáriánus változat bánh bao chay, amelyet különösen vallási ünnepeken vagy újholdkor készítenek.

Érdekes, hogy a "bánh" szó vietnami nyelven szinte mindent jelöl, ami tésztából készül – a süteményektől a tésztákig. A "bao" pedig csomagolást vagy becsomagolást jelent. Végül is a bánh bao szó szerint „becsomagolt süteményeket" jelent – és ez nagyon találó.

Bánh bao recept - a siker titka a tésztában rejlik

Otthon bánh bao készítése nem olyan bonyolult, mint ahogyan elsőre tűnhet. Az alapja egy jó tészta recept és ízletes töltelék. Számos recept változat létezik, de az alapvető arány hasonló: finomliszt, élesztő, kevés cukor, olaj, víz vagy tej és egy csipet só.

A tésztát hagyjuk megkelni, darabokra osztjuk, és előre elkészített töltelékkel töltjük meg. Ezután a gombócokat gőzöljük – ideálisan bambusz gőzölőben – kb. 15-20 percig. Az eredmény légies zsemlécskék, amelyek egyszerre idézik a hazai és egzotikus ízeket.

Itt van egy egyszerű vázlat az alapvető lépésekhez:

  1. Keverjünk össze 500 g finomlisztet, 7 g szárított élesztőt, 2 evőkanál cukrot, egy csipet sót, 250 ml langyos vizet és 2 evőkanál növényi olajat. Dolgozzuk ki sima tésztává, és hagyjuk egy órán át kelni.
  2. Közben készítsük el a tölteléket – klasszikusan darált hús, hagyma, fokhagyma, szójaszósz és cukor keverékéből. A vegetáriánus változathoz próbáljuk ki a marinált tofut, gombát és üvegtésztát.
  3. A tésztát osszuk golyókká, nyújtsuk ki, töltsük meg és jól zárjuk le.
  4. Hagyjuk még 15 percig konyharuha alatt kelni, majd pároljuk 15–20 percig.

Tipp: Ha nincs gőzölőnk, használhatunk szűrőt egy forrásban lévő vízzel teli fazék felett, és fedjük le.

Egy történet a magyar konyhából - hogyan váltak a bánh bao családi hagyománnyá

Néhány évvel ezelőtt egy fiatal család Budapestről úgy döntött, hogy meghívja vietnami szomszédját egy szombati főzésre. Ő magával hozott egy bánh bao receptet xá xíu hússal. A közösen eltöltött délután után, tele főzéssel, szeleteléssel és gőzöléssel, húsz illatos gombóc készült el, amelyek még aznap este elfogytak. Azóta a bánh bao készítése családi hagyománnyá vált – minden hónapban saját töltelékeket készítenek, új ízeket próbálnak ki, és a receptet a gyermekeiknek is megtanítják. Ahogy Lucie asszony mondja: "Olyan, mintha gombócot készítenénk, de ezeknek van egy történetük a világ másik végéből."

Egészséges gyorsétel? Igen, ha otthon készítjük

Ha otthon készítjük el a bánh bao-t, teljes ellenőrzésünk van az összes alapanyag felett. Használhatunk bio húst, termelői piacról származó zöldségeket, teljes kiőrlésű lisztet vagy kókuszcukrot, ha egészségesebb változatot szeretnénk. Szabályozhatjuk a só vagy zsír mennyiségét, kihagyhatjuk a glutamátokat és más adalékanyagokat, amelyek a vásárolt változatokban gyakoriak.

Ráadásul olyan ételről van szó, amely laktató, de nem terheli meg a gyomrot. Ideális gyermekeknek, sportolóknak és mindazoknak, akik gyors, de teljes értékű ételt keresnek. A gőzölésnek köszönhetően ráadásul több tápanyag marad meg benne, mint a sütés során.

Bánh bao mint a fenntartható konyha része

Abban az időben, amikor egyre többen törekednek fenntarthatóbb életmódra, a bánh bao érdekes alternatívát kínál a műanyagba csomagolt vagy túlsózott félkész termékekkel szemben. Újrahasználható dobozban tárolhatók, piknikre vagy munkába is magunkkal vihetjük, és megfelelő tárolással 2–3 napig is elállnak. Ráadásul nagyszerűen fagyaszthatók – csak röviden gőzöljük vagy melegítsük fel mikrohullámú sütőben egy kis vízzel.

A vegetáriánus bánh bao chay ráadásul nagyszerű módja annak, hogy csökkentsük a húsfogyasztást anélkül, hogy lemondanánk az ízről vagy a tápértékről. Ha a tésztát helyi lisztből, a tölteléket pedig házi zöldségből készítjük, az étel nemcsak ízletes, hanem környezetbarát is.

Ahogy a híres szakács, Anthony Bourdain mondta Hanoi látogatása után: „A vietnami konyhában minden egyensúlyban van – édes, sós, savanyú és fűszeres. Ráadásul mosolyt csal az arcodra." A bánh bao tökéletesen illusztrálja ezt a kijelentést.

Legközelebb, amikor azon gondolkodsz, mit készíts gyorsan, egészségesen és kissé másképp, próbáld ki a bánh bao receptet. Talán ugyanúgy beleszeretsz, mint Ázsiában milliók – és ma már Európában is.

Ossza meg ezt
Kategória Keresés