facebook
A 12:00 óra előtt leadott megrendeléseket azonnal feladjuk. | Ingyenes szállítás 80 EUR | Ingyenes csere és visszaküldés 90 napon belül

Milyen élelmiszerek tartalmaznak purinokat, és hogyan lehet korlátozni őket az étrendben?

Purinek. Egy szó, amit úgy hangzik, mintha a kémia tankönyvéből származna, de a gyakorlatban mindenkit érint, aki az egészség, a táplálkozás iránt érdeklődik, vagy civilizációs betegségekkel küzd. A purinek ugyanis szerves vegyületek, amelyek természetes módon fordulnak elő a növényi és állati sejtekben. A testben fontos szerepet játszanak – részét képezik a DNS-nek és az RNS-nek, és részt vesznek különböző anyagcsere-folyamatokban. Azonban, mint sok más anyag, a túlzott mennyiségük problémát okozhat. Éppen ezért fontos tudni, mely élelmiszerek tartalmaznak purineket, hogyan működnek a testben, és miért kellene néhányunknak valóban odafigyelni a mennyiségükre.

Miért fontos a purinokkal foglalkozni, és kinek érdemes figyelnie rájuk?

Amikor a test metabolizálja a purineket, húgysav keletkezik. Normális körülmények között a vizelettel ürül, anélkül, hogy problémát okozna. Ha azonban túl sok van belőle, vagy a vese nem tudja megfelelően lebontani, felhalmozódik a szervezetben. Ez olyan ismert egészségügyi problémákhoz vezet, mint a köszvény – egy fájdalmas ízületi gyulladásos betegség, amit „a királyok betegsége” néven is ismertek. Ma már tudjuk, hogy a köszvény nem csak az arisztokraták kiváltsága, hanem bárkit érinthet, különösen nem megfelelő étrend esetén.

A köszvényen kívül a magas húgysavszint hozzájárulhat vesekövek kialakulásához, és növelheti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. Azoknak, akiknél ezek az egészségügyi kockázatok fennállnak, vagy akik már köszvényben szenvednek, meg kell tanulniuk követni a purinbevitelüket az étrendjükben, és óvatosan kell választaniuk az élelmiszereket. Ekkor jön a képbe a purintartalom táblázata az élelmiszerekben, amely nemcsak praktikus segítő, hanem szó szerint a jobb életminőség kulcsa is lehet.

Mennyi a túl sok purin?

A tudósok azt javasolják, hogy a köszvényes betegek korlátozzák a napi purinbevitelt körülbelül 150 mg-ra. Összehasonlításképpen: a szokásos étrend több mint 600 mg-ot is tartalmazhat naponta. Ez jelentős különbség. Annak ismerete, hogy mely élelmiszerek tartalmaznak purint és milyen mennyiségben, nemcsak a kezelésben segíthet, hanem megelőzésként is szolgálhat. Annak ellenére, hogy a purinek szinte minden élelmiszerben jelen vannak, koncentrációjuk nagyon eltérő.

Purinek az élelmiszerekben

Általánosságban elmondható, hogy a fehérjében gazdag élelmiszerek gyakran magasabb purintartalommal is rendelkeznek. A legnagyobb „bűnösök” a következők:

  • Vörös húsok – különösen a sertés- és marhahús, valamint a belsőségek, mint a máj vagy a vese
  • Tenger gyümölcsei és halak – szardínia, szardella, tőkehal, pisztráng vagy rákok
  • Marhaalapú levesek és erős húslevesek
  • Alkohol, különösen a sör – nemcsak purineket tartalmaz, hanem olyan anyagokat is, amelyek növelik azok felszívódását
  • Hüvelyesek, mint a lencse, borsó vagy szója, bár ezek hatása az állati termékekhez képest kevésbé kockázatosnak tekinthető

Érdekes módon a köszvény kontextusában nemcsak a purinok mennyisége, hanem azok forrása is probléma lehet. Egyes tanulmányok szerint a növényi purinok kisebb hatással vannak a húgysavszintre, mint az állati eredetűek. Tehát különbség van a lencse és a steak között, még ha hasonló purinértékkel is rendelkeznek.

Élelmiszerek purintartalom szerinti táblázata

A jobb tájékozódás érdekében hasznos összefoglalni, hogy mely élelmiszerek mennyi purint tartalmaznak. Nagyjából három kategóriába sorolhatók:

Magas purintartalmú élelmiszerek (150–800 mg / 100 g)

  • Marha- és sertésbelsőségek (máj, vese)
  • Szardínia, szardella, hering
  • Húslevesek, kivonatok, alaplevek
  • Szárított hús

Közepes purintartalmú élelmiszerek (50–150 mg / 100 g)

  • Marhahús, csirkehús, pulykahús
  • Hüvelyesek (lencse, borsó, bab)
  • Diófélék és magvak
  • Rizs, teljes kiőrlésű termékek

Alacsony purintartalmú élelmiszerek (kevesebb mint 50 mg / 100 g)

  • A legtöbb zöldség és gyümölcs
  • Tej és tejtermékek
  • Tojás
  • Tésztafélék, fehér kenyér

Első pillantásra úgy tűnhet, hogy a purinbevitel korlátozására irányuló étrend szegényes és unalmas. Valójában azonban számos ízletes és változatos mód létezik az egészséges táplálkozásra, amely megfelel az alacsony purintartalmú diéta elveinek.

És mi a helyzet a kávéval? Tartalmaz purint?

Sokan kérdezik: mi a helyzet a kávéval és a purinokkal? Kell-e aggódni a reggeli eszpresszó miatt? A válasz talán meglepő lesz. A kávé ugyan tartalmaz purin származékokat – konkrétan koffeint, amely kémiailag rokon a purinekkel –, de ezek mennyisége olyan alacsony, hogy nincs hatással a szervezet húgysavszintjére. Egyes tanulmányok még arra is utalnak, hogy a rendszeres kávéfogyasztás védő hatással lehet a köszvény ellen. Például egy, az American Journal of Clinical Nutritionban megjelent tanulmány kimutatta, hogy azok a férfiak, akik napi négy vagy több csésze kávét ittak, alacsonyabb köszvénykockázatot mutattak. Természetesen, mindent mértékkel és lehetőleg cukor és tejszín nélkül.

Hogyan nézhet ki egy napi étrend alacsony purintartalommal?

Hogy ezt egy konkrét példával bemutassuk, képzeljük el H. asszonyt, aki nemrég átesett egy akut köszvényes rohamon. Az orvos azt javasolta neki, hogy változtassa meg az étrendjét, és jelentősen csökkentse a purinbevitelt. Reggel zabkását eszik almával és fahéjjal, mellé egy csésze kávé cukor nélkül. Ebédre zöldséges rizottót eszik kis mennyiségű sajttal, délután fehérjoghurtot mézzel, vacsorára pedig sült cukkinit burgonyával. Napközben bőségesen iszik vizet, és kerüli az alkoholt. Egy ilyen étrend változatos, ízletes és egyben kíméletes is lehet a szervezet számára.

Mi segít még?

Az étkezési szokások mellett a életmód is szerepet játszik. Fontos a megfelelő folyadékbevitel – lehetőleg tiszta víz, gyógyteák vagy cukormentes gyümölcsitalok. A rendszeres fizikai aktivitás segít stabilizálni az anyagcserét és fenntartani az egészséges testsúlyt, ami köszvényesek számára kulcsfontosságú. Az elhízás ugyanis növeli a húgysav termelését, és csökkenti a vesék képességét annak kiválasztására.

Mint sok más egészségügyi témában, itt is igaz, hogy a megelőzés könnyebb, mint a kezelés. Bár a purineket nem lehet teljesen kizárni az étrendből – és nem is ez a cél –, mennyiségüket ésszerű határok között lehet tartani. És éppen az élelmiszerek purintartalma szerinti tudatos választás lehet a fenntartható egészség kulcsa.

Ahogy Hippokratész híres mondása tartja: „Legyen az étel a gyógyszered, és a gyógyszer az ételed.” A purinek kontextusában ez kétszeresen igaz.

Ossza meg ezt
Kategória Keresés