facebook
A 12:00 óra előtt leadott megrendeléseket azonnal feladjuk. | Ingyenes szállítás 80 EUR | Ingyenes csere és visszaküldés 90 napon belül

A francia konyha világszerte híres kifinomult ízeiért, eleganciájáért és átgondoltságáért. Édes és sós kincsei közé tartoznak a szerény, de rendkívül népszerű palmiers nevű leveles kekszek, amelyeket "elefántfül" vagy "francia tenyér" néven is ismernek. Ezek a ropogós, vajas finomságok nemcsak Franciaországban, hanem világszerte elnyerték a gasztronómusok szívét. És mi a legjobb bennük? Otthon is elkészíthetők néhány perc alatt – minimális hozzávalóval és maximális élvezettel.

Mik azok a palmiers és honnan származnak?

Eredetileg francia specialitás, a palmiers (ejtsd: palmijé), finom leveles tésztából készült kekszek, amelyeket mindkét oldalról szív vagy tenyér alakúra tekernek, majd szeletekre vágják és aranybarnára sütik. Hagyományosan édesen tálalják, cukorral megszórva, amely sütés közben karamellizálódik, és ropogós kérget hoz létre. Vannak azonban sós változatok is — például sajtos palmiers, amelyeket reszelt sajttal, fűszernövényekkel vagy olívapasztával töltenek, és ízletes előételként vagy borhoz való harapnivalóként szolgálnak.

A "palmiers" név a francia "palme" szóból származik, ami tenyeret jelent. Ha felülről nézzük a kekszet, valóban egy kinyitott tenyérre vagy pálmalevélre emlékeztet. Az angol nyelvű országokban néha "elephant ears" vagy "pig's ears" néven is említik, a forma miatt, amely állati fülekre emlékeztethet.

Miért olyan népszerűek a palmiers?

Számos oka van. Először is: az egyszerűség. A palmiers alapreceptjéhez mindössze két hozzávaló szükséges – cukor és leveles tészta. Ez már önmagában népszerűvé tette a házi pékek körében, akik gyors, de látványos desszerteket keresnek. Másodszor: a textúra. A vajas tészta, a ropogós karamellizált felület és a lágy belső kombinációja szó szerint függőséget okoz. Harmadszor: a variabilitás. Elkészíthetők édesen és sósan is, fahéjjal, csokoládéval, vaníliával vagy sajttal kiegészítve. Az eredmény elegáns harapnivaló minden alkalomra.

Képzelje el, hogy váratlanul meglátogatják a barátai. A hűtőben leveles tészta van, a fiókban pedig cukor. 20 perc alatt az asztalon van egy halom aranybarna keksz, amely olyan illatot áraszt, mint egy provence-i pékség. Hozzáad egy kávét vagy egy pohár fehérbort, és máris sztár lesz.

Vásárlói tapasztalatok - les Palmiers vélemények

A piacon ma már kaphatók kész verziók is ezekből a kekszekből – az egyik legismertebb márka a Les Palmiers, amely autentikus francia palmiereket kínál édes és sós változatban is. A fogyasztók gyakran dicsérik a ropogósságukat, egyenletes karamellizációjukat és vajas ízüket. Az online véleményekben olyan leírások jelennek meg, mint „mintha egy francia pékségből származna" vagy „ideális délutáni kávéhoz".

Egy vélemény egy népszerű webáruházban így szól: „A Les Palmiers az én guilty pleasure-öm. Ha kinyitom, nem tudom abbahagyni, amíg el nem fogy az egész doboz. A gyerekek is imádják, én is. Nyertes mindenkinek." Ez a tapasztalat azt mutatja, hogy ezek az egyszerűnek tűnő kekszek könnyen elnyerhetik az egész család szívét.

Nem véletlen, hogy éppen a Les Palmiers a minőségi delikátesz üzletek kínálatának egyik állandó szereplője. Nálunk, a Ferwer-nél is találhatók olyan termékek, amelyek megfelelnek a minőségi, íz- és fenntarthatósági követelményeknek – és sokak számára a palmiers egyenesen azt sugallja, hogy kombináljuk őket.

Hogyan süssünk palmiers-t otthon?

Ha nem félünk lisztes kézzel dolgozni, a palmiers-t könnyen elkészíthetjük otthon. Az alapvető édes recept hihetetlenül egyszerű és gyors. Íme egy alap palmiers recept leveles tésztából, amelyet ízlés szerint módosíthatunk:

Hozzávalók:

  • 1 csomag kinyújtott leveles tészta (lehetőleg vajjal készült)
  • 100 g kristálycukor
  • opcionálisan: fahéj, vaníliás cukor, citromhéj

Elkészítés:

  1. Melegítse elő a sütőt 200 °C-ra.
  2. Szórja a cukor felét a munkafelületre, és terítse rá a leveles tésztát.
  3. Szórja meg a maradék cukorral és esetleg más hozzávalókkal (pl. egy csipet fahéj).
  4. Óvatosan nyújtsa ki a tésztát, hogy a cukor enyhén belepréselődjön a felületbe.
  5. Göngyölje fel a tésztát mindkét rövidebb oldalról a közepéig, hogy kettős tekercset kapjon.
  6. Éles késsel vágjon kb. 1 cm vastag szeleteket, és helyezze őket sütőpapíros tepsire.
  7. Süsse 12–15 percig aranybarnára. Sütés közben félidőben megfordíthatja őket az egyenletes karamellizáció érdekében.

Az eredmény ropogós, illatos keksz, amely olyan, mintha párizsi cukrászdából származna. Ha inkább a sós változatokat kedveli, próbálja ki a cheese palmiers-t – azaz a sajtos palmiers-t.

Cheese palmiers - tökéletes sós finomság

Az édes változatokkal ellentétben a sajtos palmiers-hez reszelt kemény sajtot (gyakran parmezán, cheddar vagy gouda), fűszernövényeket (pl. kakukkfű, rozmaring vagy metélőhagyma) és néha egy csepp mustárt vagy olívapasztát adnak. Az eredmény? Sós, sajtos kekszek finom textúrával, amelyek jól illenek borhoz, sörhöz, vagy stílusos parti harapnivalóként.

A cheese palmiers elkészítése ugyanúgy történik, mint az édes változatnál, csak cukor helyett sajtot és fűszernövényeket használunk. A sütési idő ugyanannyi, az illat azonban teljesen más – intenzív, sós, sajtos. Kiváló kiegészítője lehet zöldségleveseknek, salátáknak vagy a hagyományos sós rudak eredeti alternatívájaként.

Palmiers és a fenntartható konyha

A palmiers varázsa nemcsak az ízében rejlik, hanem abban is, hogy meglepően környezetbarát desszert lehet. Ha bio leveles tésztát használunk vajból, fair trade minősítésű cukrot, és minimalizáljuk a pazarlást (pl. felhasználjuk a megmaradt sajtot vagy diót), akkor egy olyan finomságot kapunk, amely nem terheli a bolygót. Helyi alapanyagokkal kombinálva egy ilyen egyszerű recept is lépés lehet a fenntartható étkezés felé.

Például egy cseh márka, amely bio leveles tésztákat készít vajjal, pálmaolaj nélkül, remek alternatívát kínál a hagyományos, szupermarketben kapható tésztákhoz képest. Ha ehhez hozzáadunk fair trade nádcukrot és a kertünkben termesztett fűszernövényeket, olyan házi palmiers-t kapunk, amely túlmutat önmagán – ízletes, egyszerű és egyben környezetbarát.

Ahogy a híres francia szakácsnő, Clotilde Dusoulier mondja: „Az egyszerűség nem hiány – ez kifinomultság." A palmiers pedig ennek a konyhai szemléletnek a tökéletes példája.

Végül érdemes megjegyezni, hogy akár édesen, akár sósan készítjük, a palmiers nem csupán egy keksz. Ezek kis műalkotások, amelyek egyesítik a hagyományt, a kreativitást és a sütés örömét. Az egyszerűségben rejlik a szépség – és minden palmiers darabban egy darab Franciaország.

Ossza meg ezt
Kategória Keresés