facebook
A 12:00 óra előtt leadott megrendeléseket azonnal feladjuk. | Ingyenes szállítás 80 EUR | Ingyenes csere és visszaküldés 90 napon belül

Miért nyerik el a datolya kekszek kicsik és nagyok szívét

A boltban vásárolt édességek között, amelyek tele vannak finomított cukorral és pálmaolajjal, az utóbbi években egyre inkább előtérbe kerülnek az egészségesebb alternatívák – és ezek közül az egyik legnépszerűbb a házi datolya keksz. Ezeket az édes, puha és természetesen édesített finomságokat nemcsak a felnőttek, hanem azok a szülők is kedvelik, akik egészségesebb nassolnivalót keresnek gyermekeik számára.

A datolya, mint természetesen édes gyümölcs, ideális helyettesítője a hagyományos cukornak. Rostot, káliumot, kalciumot, vasat és más mikroelemeket tartalmaz, amelyek jótékony hatásúak a szervezet számára. Ráadásul, mivel állaga nagyszerűen alkalmas kekszek vagy nyers desszertek alapjául, az elkészítésük is egyszerű. És ami a legjobb? Ha van datolyapasztád, félig már kész is vagy.


Próbálja ki természetes termékeinket

Amikor az egészséges találkozik a finommal

Abban az időszakban, amikor egyre többet beszélnek az egészséges táplálkozásról, az emberek keresik a módját, hogyan élvezhetik az édes ízeket anélkül, hogy felesleges összetevőkkel terhelnék a testüket. Datolya pasztából készült kekszek, amelyeket gyakran teljes kiőrlésű liszttel, dióval vagy magvakkal dúsítanak, kitűnő kompromisszumot jelentenek az íz és a tápérték között.

Képzelje el a helyzetet: délután van, a gyerekek éhesek, mint a farkasok, hazatérnek az iskolából. Nem szeretne a boltban vásárolt keksz után nyúlni, ahol a cukor az összetevőlistán az első helyen szerepel. Ehelyett felajánlja nekik a házi datolya kekszet gyerekeknek, amelyet néhány alapanyagból maga készített el. Nemcsak tudja, mi van bennük, hanem az ízét és állagát is a legkisebbek ízléséhez igazíthatja.

A szülők gyakran értékelik azt is, hogy a datolya kekszek természetesen hozzáadott cukor nélküliek – az édességet maguk a datolyák adják. A gyerekek számára ez nyerő helyzet – kapnak valami édeset, amit szeretnek, ön pedig jó érzéssel adhat nekik valami táplálót.

Hogyan készítsük el - egyszerű recept a datolya kekszhez

Az alap datolya keksz recept meglepően egyszerű. Az alapja a datolyapasta, amelyet vagy készen megvásárolhat, vagy könnyen elkészíthet otthon datolyák vízzel történő összeturmixolásával. Ehhez adhat például tönkölylisztet (a puhább állag és a magasabb rosttartalom érdekében), minőségi zsiradékot (például kókuszolajat vagy vajat), egy csipet sót, és esetleg további finomságokat, mint aprított dió, chia mag vagy étcsokoládé darabok.

Ezekhez az illatos tönköly-datolya kekszekhez szüksége lesz 200 g datolyapasztára, 100 g tönkölylisztre, 50 g kókuszolajra (vagy akár olvasztott vajra), egy tojásra, fél teáskanál fahéjra és egy csipet sóra – és ha szeretné, adhat hozzá diót vagy egy kis étcsokoládét az extra ízért.

Keverje össze az összes hozzávalót egy tálban, formázzon belőle tésztát, majd formáljon kis korongokat. Süsse 170 °C-on körülbelül 12–15 percig, amíg a szélek aranybarnák nem lesznek. Hűlés után megkeményednek és elérik a megfelelő ropogósságot.

A tönkölylisztnek köszönhetően a kekszek nemcsak tápanyagban gazdagabbak, hanem enyhén diós ízűek is. Mellesleg, a tönköly egy ősi búzafajta, amely természetesen gazdag fehérjében és könnyen emészthető. Ezért is ideális választás gyerekek számára.

Datolyapasta – a természet édesítőszere

A datolyapasta egyre népszerűbb alapanyag nemcsak az otthoni konyhákban, hanem a profi cukrászok körében is, akik alternatívákat keresnek a hagyományos cukor helyett. Előnye, hogy az édes íz mellett rostot és tápanyagokat is biztosít, amelyek a hagyományos fehér cukorból hiányoznak. Ráadásul nem hajlamos gyorsan megemelni a vércukorszintet, mint a finomított cukor, amit különösen azok értékelnek, akik figyelik a glikémiás terhelést.

A datolya kekszek vegánok számára is kiváló választás – ha kihagyja a tojást, vagy például összetört banánnal vagy lenmaggal és vízzel helyettesíti, akkor tisztán növényi desszertet kap.

Konyhai élmények - amikor a gyerekek együtt sütnek

A házi kekszek egyik legnagyobb előnye, hogy elkészítésükbe a legkisebbek is bekapcsolódhatnak. A gyerekek imádnak keverni, formázni és megkóstolni a tésztát – és a datolya keverék erre ideális. Nem tartalmaz nyers összetevőket, amelyek veszélyesek lehetnek, puha és remekül lehet vele dolgozni. Így összekapcsolhatja a kellemeset a hasznossal: lefoglalhatja a gyerekeket, taníthatja őket, és közben egészséges uzsonnát készíthet.

Egy fiatal anyuka Brnóból szombatonként datolya kekszeket süt a lányával, és ez már hagyománnyá vált. „Minden szombaton sütünk egy adag kekszet a lányommal, amelyeket aztán a nagymamának is adunk. Cukormentesek, de a datolyáknak köszönhetően gyönyörűen édesek. A lányom maga dönti el, hogy fahéjat, kókuszt vagy csokoládédarabokat teszünk-e bele" – meséli. Ez az aktivitás így családi rituálévá válik, amelynek praktikus eredménye is van – egészséges uzsonna az egész hétre.

Mit próbálhatunk még ki?

A klasszikus változatokon kívül számos módja van annak, hogyan alakíthatjuk a datolya keksz recepteket saját ízlésünkre. Kipróbálhatja például:

  • Kakaó a csokoládés változathoz
  • Reszelt kókusz az egzotikus ízért
  • Mazsola vagy szárított vörösáfonya a nagyobb lédússágért
  • Aprított mogyoró, mandula vagy napraforgómag
  • Fűszerek, mint például a gyömbér, kardamom vagy vanília

A fantáziának nincsenek határai, és éppen ezért olyan népszerűek ezek a kekszek – mindenki megtalálhatja bennük a saját kedvenc kombinációját.

Amikor az édes íz összhangban van a fenntarthatóság filozófiájával

Az egyik ok, amiért a datolya kekszek egyre népszerűbbek, a fenntartható életmód iránti növekvő érdeklődés. Amikor otthon süt kekszet néhány alapszűrőből, amelyeket maga választ ki, és gyakran csomagolás nélkül vásárol, nemcsak az egészségének, hanem a bolygónak is kedvez. Elkerüli a felesleges csomagolásokat, színezékeket és tartósítószereket. Ha pedig bio minőséget vagy helyi alapanyagokat választ, még egy okkal több az elégedettségre.

A fair trade datolyákkal vagy helyi termelő bio tönkölylisztjével kombinálva még egy apróság, mint a keksz, is része lehet egy szélesebb történetnek – annak a történetnek, hogy törődünk azzal, amit eszünk, honnan származik, és hogyan befolyásolja bolygónkat.

Ahogy a híres szakács, Michael Pollan mondta: „Együnk igazi ételt, ne sokat, leginkább növényi eredetűt." És a házilag, néhány alapvető természetes összetevőből készített datolya kekszek szépen illusztrálják ezt a gondolatot.

Lenyűgöző, hogyan válhat egy egyszerű datolya és liszt kombinációjából az egész család kedvenc receptje. Legyen szó cukrot kerülő kismama barátnőről vagy egészséges uzsonnára vágyó kisiskolásról, egy biztos – a datolya kekszek könnyen megtalálják az utat az asztalunkhoz és a szívünkhöz is.

Ossza meg ezt
Kategória Keresés