
Autentikus Pad Thai recept: Hogyan készítsük el hétköznapi hozzávalókkal

Mi a Pad Thai, és miért vált világjelenséggé?
A Pad Thai az egyik legismertebb és legkedveltebb étel a thai konyhában, amely világszerte milliók rajongását nyerte el – és Magyarország sem kivétel. Bár ez az étel Délkelet-Ázsiából származik, ma már világszerte megtalálható az étlapokon, és egyre gyakrabban az otthoni konyhákban is. Nem csoda – a rizstészták, az édes-savanyú szósz, a ropogós földimogyoró és a friss fűszernövények kombinációja olyan ízharmóniát kínál, amely nehezen talál versenytársat.
A Pad Thai azonban nem csak egy újabb "ázsiai sült tészta". Saját története és kulturális jelentősége van, amely összefügg Thaiföld azon törekvésével, hogy a második világháború idején egységesítse a nemzeti identitást. Az akkori kormány támogatta azokat a recepteket, amelyek helyi alapanyagokat használtak, olcsók és táplálóak voltak – és a pad thai lett ennek a törekvésnek a szimbóluma. Ma ezt az ikonikus finomságot otthon is elkészítheti az egyszerű pad thai recept segítségével, amely nem igényel egzotikus összetevőket vagy hosszú időt a konyhában.
Mi minden alkotja az autentikus pad thai receptjét?
Első ránézésre úgy tűnhet, hogy a pad thai rengeteg szokatlan hozzávalót igényel. Az igazság azonban az, hogy ezek nagy részét ma már könnyen beszerezhetjük jól felszerelt szupermarketekben vagy ázsiai élelmiszerszaküzletekben. Az alapot rizstészta, minőségi szósz, friss fűszernövények és valamilyen fehérjeforrás képezik – leggyakrabban csirkehús, garnélarák vagy tofu.
Egy tipikus pad thai recept csirkehússal a következőket tartalmazza:
- 200 g rizstészta
- 2 evőkanál olaj (ideális esetben szezám- vagy mogyoróolaj)
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 közepes hagyma
- 250 g csirkemell, vékony szeletekre vágva
- 2 tojás
- 100 g mungóbabcsíra
- 1 marék újhagyma díszítéshez
- 2 evőkanál aprított földimogyoró
- Lime az ízesítéshez
Ami a pad thait egy hétköznapi ételből gasztronómiai élménnyé emeli, az a pad thai szósz. Ennek receptje különböző variációkat tartalmazhat, de általánosságban elmondható, hogy kiegyensúlyozza a négy alapvető ízt – édes, sós, savanyú és csípős. A hagyományos pad thai szósz a következőkből készül:
- 2 evőkanál halszósz
- 2 evőkanál tamarind paszta (vagy lime-lé alternatívaként)
- 1 evőkanál nádcukor
- 1 teáskanál csili (ízlés szerint)
Ezeket az összetevőket serpenyőben összekeverjük, és rövid ideig főzzük, amíg a cukor feloldódik, és a szósz sűrűbbé válik. Az eredmény egy ragacsos, aromás folyadék, amely jellegzetes ízt ad a tésztának. Ha nincs kéznél tamarind, improvizálhatunk is – a lime-lé és egy kis almaecet kombinációja hasonló szolgálatot tesz. Ugyanígy a halszószt szójaszósszal helyettesíthetjük, ha vegetáriánus verziót készítünk.
Hogyan készítsük el a pad thait lépésről lépésre
A pad thai otthoni elkészítése talán bonyolultnak tűnhet, de valójában nem nagy tudomány — csak az a fontos, hogy mindent előre szépen előkészítsünk, mert amint bekapcsoljuk a serpenyőt, az egész folyamat villámgyorsan elindul. Az első lépés? Rizstészta – készítsük el a csomagoláson található utasítás szerint, akár főzzük, akár csak leforrázzuk, a lényeg, hogy készen álljanak, és szépen lecsöpögtetve legyenek előkészítve a használatra.
Közben forrósítsuk fel az olajat egy nagyobb serpenyőben vagy ideális esetben wokban, dobjuk bele az apróra vágott fokhagymát és hagymát, és rövid ideig pirítsuk őket, amíg illatozni nem kezdenek. Ebbe az illatos alapba kerül a csirkehús – darabokra vágva és aranybarnára sütve, hogy szép színe és íze legyen. Most egy kézzel a húst a serpenyő szélére toljuk, és a szabad helyre ütjük a tojásokat – keverjük, amíg összefüggő, átlátszatlan keverék nem lesz.
Következnek a tészták, amelyeket a serpenyőbe teszünk, és azonnal meglocsoljuk az előkészített pad thai szósszal, hogy minden darabba beszívódjon. Mindent alaposan összekeverünk, hogy az ízek egyesüljenek, és végül jönnek a friss csírák – de ezeket csak enyhén felmelegítjük, hogy ropogósak maradjanak. És kész! A tányéron az egész ételt aprított földimogyoróval, újhagymával és ideális esetben egy szelet lime-mal díszítjük, ami frissítő befejezést ad neki.
Sok szakács javasolja, hogy adjunk hozzá friss koriandert, csilipelyhet vagy egy kis kókuszcukrot, ha szeretnénk módosítani az ízt. Az eredménynek enyhén édesnek, kissé csípősnek, jellegzetes lime savanyúsággal és umami halszósz ízével kell rendelkeznie – pont úgy, ahogy Bangkok utcáin ízlik.
Pad Thai a magyar konyhában - hogyan alakítsuk a receptet az elérhető alapanyagok szerint
Bár az autentikus pad thai recept olyan hozzávalókat használ, amelyek néha nem állnak rendelkezésre, nincs ok arra, hogy emiatt lemondjunk az elkészítéséről. Könnyen módosítható a rendelkezésre állás vagy a személyes preferenciák szerint. Ha például nincs mungóbabcsíra, helyettesíthetjük retekcsírával vagy vékonyra vágott fehér káposztával. A tamarind paszta lime-lével és egy kevés almaecettel helyettesíthető. A csirkehús helyett használhatunk tofut, tempehet vagy garnélarákot – ezeket csak a sütés végén adjuk hozzá, hogy szaftosak maradjanak.
Érdekes példát kínál Alena asszony Prágából, aki a pad thait otthon kezdte el készíteni a lezárások alatt. „Először féltem, hogy túl bonyolult lesz – néhány alapanyagot egyáltalán nem ismertem. De végül sikerült közönséges hozzávalókkal is megcsinálni. És most havonta elkészítjük otthon," mondja mosolyogva. Az ő variánsa cukkinis tésztával és tofuval családi sláger lett.
Egy másik lehetőség, hogy hús nélküli pad thait készítünk, és zöldségekkel gazdagítjuk – például sárgarépával, cukkinivel, paprikával vagy újhagymával. Egy ilyen vegetáriánus pad thai recept nemcsak jobban megfelel a növényi étrendnek, hanem könnyebb is, és ideális például egy nyári vacsorához.
Miért szeretik a Pad Thait a táplálkozási szakértők is?
Az egyik ok, amiért a pad thai nemcsak a gasztronómusok, hanem az egészséges életmód hívei között is népszerű, az a táplálkozási egyensúlya. Tartalmazza az összes fő összetevőt – fehérjéket (húsból, tofuból vagy tojásból), szénhidrátokat (tésztából), rostokat (csírákból és zöldségekből) és egészséges zsírokat (földimogyoróból). Remekül eltelít, és az olaj és cukor mennyiségének szabályozásával könnyített változatban is elkészíthető.
Ráadásul, ha barna rizsből készült rizstésztát vagy gluténmentes változatokat használunk, a pad thai alkalmas cöliákiás vagy gluténérzékeny személyek számára is. A trükk az, hogy megtaláljuk a megfelelő egyensúlyt az íz és a tápérték között – és éppen a pad thai teszi ezt lehetővé rugalmasságának köszönhetően.
Fenntarthatóbb verzió születik, ha helyi alapanyagokat részesítünk előnyben – például magyar biozöldségeket, házi tojásokat vagy helyi gyártású tofut használunk. És bár a földimogyoró vagy a tamarind nem lehet teljesen helyi, mennyiségük minimális a receptben, és a „megengedett kivételek" közé sorolhatók az autentikus élmény jegyében.
Ahogy a híres amerikai séf, Andy Ricker mondja, aki több, kizárólag thai konyhára specializálódott éttermet nyitott az USA-ban: "A Pad Thai olyan, mint a jazz – megvannak a szilárd alapjai, de a legjobb verziók akkor születnek, amikor hagyod, hogy az improvizáció magával ragadjon."
És éppen ebben rejlik ennek az ételnek a varázsa. Úgy alakítható, hogy megfeleljen az ízlésünknek, étrendünknek és az évszaknak – és mégis mindig kivételes ízharmóniát kínál.