facebook
A 12:00 óra előtt leadott megrendeléseket azonnal feladjuk. | Ingyenes szállítás 80 EUR | Ingyenes csere és visszaküldés 90 napon belül

Csokoládé lava cake egyszerűen, akár mikróból is

Kevés desszert létezik, amely olyan csodálatot, örömöt és azonnali vágyat ébreszt még több falat iránt, mint a csokoládé lava cake. Ez a kis csoda folyékony csokoládés belsővel nem csupán egy édes befejezés a vacsora után, hanem valóságos élmény minden érzékszerv számára. És bár úgy tűnik, mint egy tapasztalt cukrász mesterműve, a lava cake recept meglepően egyszerű — és akár pár perc alatt elkészíthető mikróban is.

A folyékony közepű csokoládétorta története

A lava cake (néha csokoládé fondant-ként is ismert) eredete kicsit rejtélyes. Az egyik verzió szerint véletlenül született, amikor Jean-Georges Vongerichten francia séf véletlenül túl korán vette ki a csokoládétortát a sütőből — és rájött, hogy isteni folyékony belsőt rejt. Mások a nyolcvanas évek francia konyhájának tulajdonítják a születését, ahol kifinomult desszertként szolgálták fel jobb éttermekben.

Bármi is legyen az igazság, egy dolog biztos: a csokoládé lava torta gyorsan elnyerte a világ népszerűségét, és ma már nemcsak luxus helyeken, hanem otthoni konyhákban is megtalálható.

Mi teszi a lava cake-et olyan különlegessé?

Ennek a desszertnek az egyedisége az ellentétben rejlik – kívül sült, szilárd és enyhén ropogós héj, belül pedig folyékony csokoládés mag, amely a felvágáskor úgy ömlik ki a tányérra, mint a láva. Innen ered a neve is.

A szétolvadó csokoládés töltelék nemcsak finom, hanem vizuálisan is vonzó. Olyan, mint az olvadt praliné vagy forró csokoládékrém – és mindez olyan adagban, amit néhány falattal el lehet fogyasztani. Kitűnően illik romantikus vacsorához, ünnepi alkalmakhoz vagy csak akkor, ha valami igazán dekadensre vágyunk.

Hogyan süssünk tökéletes lava cake-et? Egyszerűen és stresszmentesen

Ha valaki azt mondja, hogy a lava cake készítése bonyolult alkimia, valószínűleg soha nem próbálta meg sütni otthon. Az alapverzióhoz mindössze hat szokásos hozzávalóra van szükség – csokoládé, vaj, tojás, cukor, liszt és egy csipet só. Mindezt összekeverjük, kis formákba öntjük, és csak addig sütjük, amíg a külső réteg megszilárdul, a belső pedig folyékony marad.

Fontos, hogy jó minőségű étcsokoládét használjunk magasabb kakaótartalommal, ideális esetben körülbelül 70%-osat. Ez adja a desszert intenzív ízét, és gyönyörűen felolvad a bársonyos töltelékbe. A vaj és a tojás puhaságot ad, a liszt megszilárdítja a szerkezetet, a cukor pedig kiemeli az édességet – nincsenek csodák, csak az ízek egyszerű alkímiája.

Lava cake mikróból? Igen, lehetséges!

Azok számára, akiknek nincs idejük vagy kedvük a sütőben sütni, létezik egy zseniális rövidítés – csokoládé lava cake mikróból. Az elkészítés tényleg csak néhány percet vesz igénybe, és az eredmény több mint meglepő. Elég összekeverni a hozzávalókat egy bögre vagy kis mikrózható tálban, melegíteni 40-60 másodpercig, és voilà – a desszert elkészült.

Természetesen a mikrohullámú sütő nem dolgozik ugyanúgy, mint a klasszikus – belülről kifelé melegít, így meg kell találni a megfelelő egyensúlyt a melegítés ideje és a konzisztencia között. Ha kicsit túlfőzzük, a folyékony közép helyett sűrű torta lesz belőle. De még ez is kellemes alternatíva lehet, különösen, ha vaníliafagyit, friss gyümölcsöt vagy egy kanál dióvajat adunk hozzá.

Gyakorlati példa, avagy amikor a csokoládé utáni vágy nem várhat

Képzeljünk el egy estét egy hosszú nap után, amikor a hűtő üresen kong, de az édesség utáni vágy könyörtelen. Nincs keksz, nincs csokoládé. Csak néhány kocka étcsokoládé, tojás, egy kis vaj és liszt. Pontosan ez volt a forgatókönyv, amikor egy prágai diák felfedezte a lava cake mikróból varázsát. Öt perccel később már egy csésze forró, illatos tortával ült, amelynek csokoládés szíve lassan olvadt a kanál alatt. „Ez volt a legjobb desszert, amit valaha ilyen rövid idő alatt készítettem,” vallotta be később mosolyogva.

Hogyan készítsünk lava cake-et profi módon

Bár az alaprecept egyszerű, néhány trükk az egész élményt magasabb szintre emelheti. Az egyik ilyen, hogy előre kikeni és megporcukrozza a formákat – nemcsak hogy könnyebben kifordul a torta, de egy finom ropogós réteg is keletkezik. Egy másik tipp, hogy a közepébe tegyünk egy kocka jó minőségű csokoládét vagy egy kanál csokoládékrémet, ami még folyékonyabb és gazdagabb belsőt biztosít.

Ha le szeretné nyűgözni vendégeit, finomítsa a desszertet vizuálisan. Egyszerű porcukorszórás, néhány málna vagy eper, egy menta levél vagy a már említett fagylalt csodát tehet a lava cake-kel.

Kis desszert, nagy öröm – és nem csak csokoládés lehet

Bár a klasszikus csokoládé lava cake a desszert szíve, a fantázia határtalan. Léteznek fehér csokoládés verziók, narancs, málna, sós karamellás vagy akár mogyoróvajas ízesítéssel. A vegán változatok a tojást lenmaggal vagy almapürével, a vajat növényi alternatívákkal helyettesítik. Gluténmentes változathoz pedig a lisztet őrölt mandulával vagy rizsliszttel lehet helyettesíteni.

Bármilyen változatot is választ, egy dolog biztos: a lava cake azt mutatja, hogy egy egyszerű recept is képes maximális ízélményt nyújtani.

Nemcsak íz, hanem hangulat is

A desszertek különleges képességgel bírnak a hangulat megteremtésére. A lava cake ehhez nemcsak ízével, hanem tálalásával is hozzájárul. Nem olyasmi, amit sietve, az íróasztalnál ennénk. Épp ellenkezőleg – arra hív, hogy egy pillanatra megálljunk, öntsünk egy csésze teát vagy bort, és élvezzük minden falatot. Ez egy kis rituálé, amely azt mondja: „Megérdemelsz valami jót."

Ahogy az amerikai író, Erma Bombeck mondta: „Amikor gondok vannak, a csokoládé segít." És a lava cake esetében ez kétszeresen igaz. Mert amikor egy puha torta találkozik egy folyékony csokoládés maggal, nehéz szomorúnak maradni.

Nem csoda hát, hogy ez a desszert világszerte utat talált az otthonokba – a New York-i éttermektől a magyar panelházakig. Akár klasszikus módon készíti, akár csak egy bögrében a mikróban, a lava cake meghívás az édes élvezet világába, amely mindenki számára elérhető. Csak néhány hozzávaló, néhány perc, és kész is.

Ossza meg ezt
Kategória Keresés