facebook
A 12:00 óra előtt leadott megrendeléseket azonnal feladjuk. | Ingyenes szállítás 80 EUR | Ingyenes csere és visszaküldés 90 napon belül

Készítsen olasz csirke cacciatore-t, és nyűgözze le szeretteit.

Olasz csirke cacciatore - rusztikus varázs, ami otthon illatozik

A konyhában kevés olyan recept létezik, amely egyszerűséget, laktató jelleget és gazdag történelmet ötvöz, mint a csirke cacciatore. Ez a hagyományos olasz étel, amelynek neve szó szerint „vadász módra készített csirke”-t jelent, a vidéki konyhaművészet ünnepe – étel, amely elérhető alapanyagokból készült, mégis Michelin-csillagos étterem ízvilágát idézi. Mi teszi valójában az olasz csirke cacciatore-t olyan különlegessé, és miért érdemli meg a helyét az asztalon még ma is?

Ha a cacciatore-ra gondolunk, sokaknak egy gazdag, illatos szósz jut eszükbe, amelyben paradicsom, fokhagyma, fűszernövények, néha olajbogyó vagy kapribogyó és csirkehús darabok párolódnak olyan hosszan, hogy a hús elolvad a szájban. De e finom ízkombináció mögött egy történet rejtőzik, amely mélyen az olasz történelembe nyúlik vissza, és egyúttal recept, amely kiválóan illik a modern, környezetbarát konyhába is.

Cacciatore - a szegények étele, amely meghódította a világot

Bár ma különböző verziók találhatók szerte a világon, az igazi cacciatore módra készült csirke Olaszországból származik, különösen Toszkána és Umbria területeiről. Az „alla cacciatora” (vadász stílusban) név azokra az ételekre utal, amelyeket éppen a vadászok készítettek – egyszerűen, abból, ami éppen kéznél volt. Bár eredetileg inkább vadhúsból vagy nyúlból készült, a recept fokozatosan alkalmazkodott a könnyebben elérhető alapanyagokhoz, mint például a csirkehús, amely ma uralja a receptet.

Ahogyan más hagyományos ételeknél is, itt is rengeteg változat létezik. Egyes szakácsok fehérbort adnak hozzá, mások vörösbort – van, aki rozmaringot, más oregano-t tesz hozzá. Egyes régiókban gombát vagy paprikát is használnak. Ez a változatosság mutatja, hogyan képes a cacciatore csirke különböző ízeket befogadni, mégis megőrizni lényegét: tápláló és becsületes étel, amely megmelengeti a szívet.

És hogyan készül valójában? Az alap a hús lassú párolása hagymával, fokhagymával, paradicsommal és fűszernövényekkel. A hosszú főzés során az ízek összeérnek, és egy összetett, mégis finom szószt alkotnak, amely ideális tésztával, polentával vagy egyszerűen friss kenyérrel tálalva.

A cacciatore csirke-fenomén - amikor a rusztikus konyha a mainstreambe tör

Az utóbbi években a cacciatore csirke a cseh főzés szerelmesei között is népszerűvé vált. Például az Apetit nevű népszerű magazin az olasz csirke cacciatore receptjét beválogatta a bevált kedvencei közé. Az olvasók különösen a recept egyszerűségét és az étel erős, otthonos ízét értékelik. És nincs is min csodálkozni – a recept az olasz konyha legjavát ötvözi: minőségi alapanyagok, minimális feldolgozás és a természetes íz hangsúlyozása.

Példa erre Olga története Olomoucból, aki a receptet éppen az Apetit szakácskönyvében találta, és családi ünnepre készítette el. „Sose hittem volna, hogy valami ennyire egyszerű ekkora benyomást tehet. Mindenki repetázott,” nevet. Tippként hozzáteszi – tegyünk a szószba néhány zöld olajbogyót és friss kakukkfüvet. Az egyszerűségben valóban erő rejlik.

Mi teszi az olasz csirke cacciatore-t olyan vonzóvá, hogy nemcsak vidéki háztartásokban, hanem városi konyhákban is slágerré vált? Talán a gyökerekhez való visszatérés, a nosztalgia az otthon illatozó ételek iránt. Vagy az univerzalitás – a cacciatore csirkét ugyanis elkészíthetjük akár kettesben elköltött vacsorára, akár ünnepi ebéd főfogásaként.

Fenntartható recept a mai kor számára

Az ízen túl egyre több ember keres fenntartható ételeket – és ebben a cacciatore csirke sokat kínálhat. Mivel egy egyedényes ételről van szó, energiahatékony. Ezenkívül lehetővé teszi a kevésbé vonzó csirkerészek felhasználását is, mint például a combok vagy szárnyak, amelyek gyakran olcsóbbak és egyben ízletesebbek is, mint a mellek.

A környezettudatos szakácsok választhatnak bio csirkehúst etikus gazdálkodásból, otthoni paradicsomot a kertből vagy tartósítószer nélküli befőtteket. Az alaplé, amit gyakran hozzáadnak a recepthez, könnyen elkészíthető otthon csontokból és zöldséghulladékból. A hulladék minimalizálása és a helyi alapanyagok felhasználása így nemcsak ízletessé, hanem környezetbaráttá is teszi a cacciatore csirkét.

És mi több – a recept nagyon rugalmas. Ha a hét vége közeledik, és a hűtőben csak az utolsó zöldségmaradékok maradtak, bátran hozzáadhatja őket a szószhoz. Répa, zeller, póréhagyma, cukkini – mind harmonikus egésszé áll össze. Így a recept okos módja is annak, hogy csökkentsük az élelmiszer-pazarlást.

Hogyan készítsük el otthon a cacciatore csirkét

Bár sokféle változat létezik, az alábbi irányadó lista mutatja az alapvető hozzávalókat, amelyekre szüksége lesz:

  • csirkecombok vagy negyedek (lehetőleg csonttal és bőrrel)
  • olívaolaj
  • hagyma, fokhagyma
  • paradicsom (friss vagy konzerv), esetleg paradicsompüré
  • fehér vagy vörösbor
  • fekete olajbogyó, kapribogyó (opcionális)
  • fűszernövények: rozmaring, kakukkfű, babérlevél
  • só, bors

Először a húst aranybarnára sütjük az olajon, majd kivesszük, és a visszamaradt zsiradékon megpirítjuk a hagymát és a fokhagymát. Hozzáadjuk a paradicsomot, bort és fűszernövényeket – végül a csirkét visszarakjuk a serpenyőbe. Az egészet fedő alatt pároljuk, amíg a hús megpuhul. Köretként bármilyen – polenta, tészta, burgonya vagy kovászos kenyér – jól illik hozzá. Egy óra alatt egy olyan étel kerül az asztalra, amely mintha egy olasz nagymama kezei közül került volna ki.

Miért érdemes a cacciatore csirkének helyet találni a konyhánkban is

Abban az időben, amikor a főzés gyakran divatirányzatoknak és bonyolult technikáknak van alávetve, a cacciatore csirke hű marad lényegéhez – szívvel készült étel. Nincs szüksége különleges felszerelésre vagy egzotikus hozzávalókra. Csak türelemre, minőségi alapanyagokra és egy kis időre. Az eredmény egy olyan étel, amely örömet okoz a családnak és a barátoknak, amely otthon illatozik, és arra csábít, hogy üljünk le az asztalhoz, és lassítsunk egy kicsit.

A rusztikus receptekben gyakran mélység rejlik, amely a modern ételekből hiányzik. Ahogy a híres séf, Massimo Bottura mondta: „A konyha valódi gazdagsága nem a luxusban rejlik, hanem az emlékekben, amelyeket az étel felidéz.” A csirke cacciatore pontosan ilyen – egyszerű, de tele érzelemmel.

Akár az Apetit hagyományos receptje szerint készíti el, akár saját változatát találja ki az alapján, amit éppen otthon talál, tudja, hogy egy olyan ételt fedezett fel, amely egész életén át elkíséri. Mert bizonyos ízek egyszerűen soha nem mennek ki a divatból.

Ossza meg ezt
Kategória Keresés