facebook
A 12:00 óra előtt leadott megrendeléseket azonnal feladjuk. | Ingyenes szállítás 80 EUR | Ingyenes csere és visszaküldés 90 napon belül

Hogyan válasszuk ki a legjobb skyrt az egészséges életmódhoz?

Skyr - az izlandi csoda, amely meghódítja a magyar hűtőszekrényeket

A magyar szupermarketek polcain és az egészséges táplálkozást kínáló üzletek kínálatában egyre gyakrabban tűnik fel egy szó, amelyet néhány évvel ezelőtt csak néhány lelkes rajongó ismert: skyr. Első pillantásra joghurtra emlékeztet, de amint megkóstoljuk, vagy elkezdünk érdeklődni az iránt, hogy mi is valójában a skyr, rájövünk, hogy valami joghurt és túró közötti, magas fehérjetartalmú kincs. Az utóbbi években a skyr a figyelem középpontjába került nemcsak táplálkozási profilja miatt, hanem eredete miatt is, amely romantikus elképzeléseket idéz az izlandi természetről, tisztaságról és egyszerűségről.

Mi is az a skyr, és miben különbözik a joghurttól?

Bár a skyret gyakran a joghurtok közé sorolják az üzletekben, technikai értelemben friss sajtnak számít, nem pedig joghurtként erjesztett tejterméknek. Története egészen a 9. századig nyúlik vissza, amikor a norvég vikingek vitték magukkal Izlandra. A skyr ma is hagyományos izlandi ételnek számít, és elválaszthatatlan része az ottani konyhának – a helyiek naponta fogyasztják, akár reggeliként, uzsonnaként vagy sós ételekben is.

A skyr előállításához soványított tehéntejet használnak, amelyet felmelegítenek és baktériumkultúrával oltanak be, hasonlóan a joghurtokhoz. Ezután oltóanyagot adnak hozzá, ami tipikus lépés a sajtgyártás során. Amikor a keverék besűrűsödik, a savót elválasztják, és sűrű, krémes termék keletkezik enyhén savanykás ízzel. Az eredmény egy tejtermék, amelynek textúrája hasonlít a sűrű joghurtra vagy túróra, de táplálkozási értékei és ízjellemzői megkülönböztetik azt.

Táplálkozási előnyök, amelyeket nem lehet figyelmen kívül hagyni

Az egyik fő ok, amiért a skyr népszerűvé válik az egészséges életmód hívei körében, az összetétele. A skyr természetesen gazdag fehérjében, alacsony zsírtartalmú és viszonylag alacsony kalóriatartalmú. 100 gramm átlagos skyr körülbelül 10 gramm fehérjét, kevesebb mint 0,5 gramm zsírt és körülbelül 60 kalóriát tartalmaz. Ennek köszönhetően hosszabb ideig telít, anélkül, hogy megterhelné a gyomrot vagy a napi kalóriakeretet.

Ideális választás sportolóknak, fogyókúrázóknak, valamint azoknak, akik minőségi fehérjeforrást keresnek hozzáadott cukor és zsír nélkül. Emellett tartalmaz kalciumot, káliumot és barátságos baktériumkultúrákat, amelyek támogatják az egészséges emésztést.


Próbálja ki természetes termékeinket

Példaként említhetjük Anetát, a diákot, aki próbált leadni néhány kilót a nyár előtt. Az édes reggeli gabonapelyhek helyett skyrral, egy kis mézzel és gyümölccsel kezdte a napot. „A skyr egészen ebédig telít, krémes, és jobban ízlik, mint a hagyományos joghurt. Ráadásul délelőtt több energiám van," mondja. És éppen ezért kedvelik nemcsak a táplálkozási tanácsadók, hanem a hétköznapi emberek is, akik jobb alternatívát keresnek a hagyományos tejtermékek helyett.

Hogyan ízlik a skyr, és hogyan használható a konyhában

A skyr íze enyhe, kissé savanykás és nagyon frissítő. Hasonlít a görög joghurtra, de nem olyan zsíros. Természetes formájában semleges, így édes és sós receptekhez egyaránt illik. Az üzletekben különböző ízesítésű skyreket találhatunk – vaníliás, málnás és mangós változatot is. Azonban éppen a természetes változatot értékelik legjobban a táplálkozási szakértők, mivel nem tartalmaz hozzáadott cukrokat.

A skyrral való étkezés gazdagítása szinte végtelen lehetőségeket rejt. Fogyasztható önmagában, alapként smoothie-ba, zabkásába keverve, vagy tejföl helyett használva. Nagyon finom gyümölcsökkel, dióval vagy granolával. Tzatziki variációkhoz, zöldség mártogatósokhoz vagy salátaöntetekhez is kiválóan használható.

Az izlandi háztartásokban gyakran szolgálják fel skyrral áfonyával és egy kis cukorral desszertként. Magyarországon egyre gyakrabban használják sütéshez is – például sajttortákba, ahol a zsírosabb túró egy részét helyettesíti.

Skyr kontra joghurt

Első pillantásra hasonlítanak. Mindkettő tejtermék, sűrű és frissítő. De ha közelebbről megnézzük, a különbségek nyilvánvalóak. A skyr több fehérjét tartalmaz, mint a hagyományos joghurt, elsősorban azért, mert több tejből készül. 1 kg skyrral akár négyszer annyi tejre van szükség, mint a joghurtnál. Ezért koncentráltabb és táplálóbb termék.

Ráadásul a skyr szinte teljesen zsírmentes a legtöbb joghurthoz képest, mivel soványított tejből készül. Összehasonlításképpen – a hagyományos natúr joghurt körülbelül 3 g zsírt tartalmaz 100 g-onként, míg a skyr kevesebb mint 0,5 g-ot. És bár néhány joghurt büszkélkedhet magas fehérjetartalommal, gyakran cukorral vagy ízesítőkkel édesítik, amelyek csökkentik a táplálkozási egyensúlyt.

Tehát ha olyan terméket keres, amely valóban telít, ellátja a testet a szükséges tápanyagokkal, és nem terheli meg, a skyr logikus választás.

Alkalmas-e a skyr laktózérzékenyek számára?

Jó hír, hogy a skyr természetesen alacsony laktóz tartalommal rendelkezik, köszönhetően az erjesztési folyamatnak, amely során a baktériumok a laktóz egy részét tejsavvá alakítják. Sok laktózra kevésbé érzékeny ember így problémamentesen beillesztheti a skyret az étrendjébe. Néhány gyártó ráadásul laktózmentes skyreket is kínál, amelyek kényelmes emésztést biztosítanak azoknak is, akiknek kerülnie kell a hagyományos tejtermékeket.

Hogyan válasszunk minőségi skyret?

Amikor skyret választunk az üzletben, fontos elolvasni az összetevőket. A minőségi skyrnak csak tejet és joghurtkultúrákat, esetleg oltóanyagot kell tartalmaznia. Az ízesített változatokban minél kevesebb hozzáadott cukor legyen. Minél rövidebb az összetevők listája, annál jobb. Népszerű márkák, amelyek minőségi skyret kínálnak, nemcsak Izlandról származnak, hanem regionális tejüzemekből is, amelyek igyekeznek közelíteni az izlandi eredetihez.

Az alap az is, hogyan tároljuk – mivel nem tartós termékről van szó, hűvös helyen kell tárolni, és a lehető leghamarabb el kell fogyasztani a felbontás után.

Skyr és a fenntartható életmód

Olyan időszakban, amikor egyre több ember érdeklődik az élelmiszerek eredete és bolygóra gyakorolt hatása iránt, a skyr érdekes szerepet játszik. Igaz, hogy az állati eredetű termékek általában magasabb ökológiai lábnyommal rendelkeznek, mint a növényi alapúak. Azonban az olyan termékek, mint a skyr, amelyek gazdagok tápanyagokban és helyettesíthetik a kevésbé tápláló ételeket, pozitív szerepet játszhatnak. Ráadásul, ha ökológiai gazdálkodásból vagy helyi termelőktől származik, jelentősen csökkenthető a környezetre gyakorolt hatása.

Érdekesség, hogy Izlandon is nő az érdeklődés a tej ökológiai termelése iránt, és néhány skyr márka már bio tanúsítvánnyal rendelkezik. A fogyasztók így választási lehetőséget kapnak – és éppen ez a kulcs a fenntarthatóbb jövőhöz.

Ahogy Hippokratész mondta: „Legyen az étel az orvosságod, és az orvosságod az ételed." Talán ma hozzátenné: És ne félj a skyretől.

Az izlandi hagyomány globális trenddé vált. És míg korábban a skyr sokak számára egzotikus fogalom volt, ma már a mindennapi egészséges étrend részévé vált. Nem csoda – ha valami finom, telít, energiát ad és még az egészségre is jótékony hatással van, nehéz lenne okot találni arra, miért ne illesszük be a mindennapi menübe.

Ossza meg ezt
Kategória Keresés