facebook
A 12:00 óra előtt leadott megrendeléseket azonnal feladjuk. | Ingyenes szállítás 80 EUR | Ingyenes csere és visszaküldés 90 napon belül

Paradicsomlekvár - egy ízletes finomság, ami meglep

Amikor azt mondjuk lekvár, a legtöbb ember a klasszikusokra gondol – epres, sárgabarackos vagy éppen ribizlis. Azonban a házi befőttek világa ennél sokkal színesebb. Az utóbbi években egy nem mindennapi, ám annál érdekesebb paradicsomlekvár is egyre népszerűbbé vált. Lehet, hogy a paradicsomból készült édes kenegető gondolata kissé furcsának tűnik, de higgyék el, ízélményt nyújt, amit érdemes kipróbálni.

A paradicsom nem csupán szószok alapja vagy saláták összetevője. Gyümölcsökkel, cukorral és fűszerekkel kombinálva delikát lesz belőle, ami nemcsak kenyérre, hanem sajtok vagy húsok mellé is kiváló. Íze édes-savanykás, enyhén fűszeres és egyben frissítő – éppen ezért rejtett kulináris kincs.

Miért próbáljuk ki a paradicsomlekvárt?

A paradicsom gazdag likopinban, egy antioxidánsban, amely számos egészségügyi előnnyel jár – az immunrendszer támogatásától kezdve néhány krónikus betegség megelőzéséig. Ráadásul B-vitaminokat, C-vitamint és káliumot tartalmaznak. Ha pedig almát vagy narancsot adunk hozzájuk, akkor kivételes íz- és tápanyagkombinációt kapunk.


Próbálja ki természetes termékeinket

Jó tisztázni a fogalmakat is – bár a köznyelvben gyakran használják a "lekvár" szót, hivatalosan csak a citrusfélékből készült befőtteket nevezhetjük így. Minden más a jogszabály szerint "dzsem" vagy "befőtt". De otthon, a saját konyhánkban nyugodtan élvezhetjük a paradicsomos-almás lekvárt vagy akár a sárgabarackos-paradicsomos lekvárt, anélkül hogy a formalitásokkal törődnénk.

Alaprecept paradicsomlekvárhoz

Minden ízletes paradicsomlekvár alapja a minőségi alapanyag. A paradicsomnak érettnek, édesnek és ízesnek kell lennie – lehetőleg saját kertből vagy a termelői piacról. A legmegfelelőbbek a kisebb fajták, mint a cseresznye vagy datolya paradicsom, amelyek természetesen magasabb cukortartalmúak. Ha azonban van felesleges hagyományos paradicsoma, ne habozzon – ezekből is kiváló dzsemet lehet varázsolni.

Egyszerű recept paradicsomlekvárhoz:

  • 1 kg érett paradicsom
  • 500 g cukor (helyettesíthető nádcukorral)
  • egy citrom leve
  • egy darab reszelt gyömbér (opcionális)
  • egy csipet só
  • esetleg zselésítő anyag (például Gelfix)

Forrázza le a paradicsomokat forró vízzel, hámozza meg és vágja kisebb darabokra. Tegye egy edénybe, adja hozzá a cukrot, a citromlevet, a gyömbért és a sót. Főzze alacsony lángon kb. 40 percig, amíg a keverék besűrűsödik. Ezután tetszés szerint turmixolja le vagy hagyja darabosra. Töltse sterilizált üvegekbe, fordítsa fejjel lefelé és hagyja kihűlni.

Ez az alapváltozat remek kiindulópont további ízkísérletekhez. És hogy ezekből nincs kevés.

Váratlan kombinációk - alma, narancs és sárgabarack

Amikor a paradicsomlekvár gyümölcsökkel párosul, az íz egy teljesen más dimenzióba lép. Paradicsom és alma harmonikus párt alkotnak – az alma lágyságot és frissességet ad, míg a paradicsom mélységet biztosít. Az eredmény egy édes-savanykás lekvár, amely remekül illik kecskesajthoz vagy fehér kenyérhez.

Inspiráló recept – paradicsom- és almalekvár:

  • 500 g paradicsom
  • 500 g alma (lehetőleg savanykás fajta)
  • 600 g cukor
  • 2 citrom leve
  • egy kis fahéj vagy vaníliarúd ízlés szerint

Az eljárás hasonló az alaprecepthez – mindent aprítson fel, keverje össze, főzze sűrűsödésig és töltse üvegekbe. Egy üveg ebből a lekvárból eredeti ehető ajándékként is örömet okozhat.

Egy másik nagyszerű kombináció a paradicsomos-narancsos lekvár. A citrusos tónusok pikantériát, frissességet és enyhe keserűséget adnak, ami remekül kiegészíti a paradicsom édességét. A mediterrán konyha szerelmeseinek ez egy ellenállhatatlan íz.

Azok számára, akik szeretik a hagyományos ízeket egy modern csavarral, itt a sárgabarackos-paradicsomos lekvár. A sárgabarack és a paradicsom hasonló színű és állagú, de ízükben gyönyörűen kiegészítik egymást – a sárgabarack gyümölcsös és savanykás, a paradicsom testet és umamit ad. Az ilyen lekvár nemcsak reggelire tökéletes, hanem sült húsokhoz és pástétomokhoz is.

Paradicsomlekvár a tányéron - hogyan használjuk

Lehet, hogy azon gondolkodik, hová is használhatja ezt a nem mindennapi lekvárt. A válasz talán meglepő – szinte mindenhová. Kenje pirítósra brie sajtszelettel, tálalja húsos tekercsekhez vagy használja házi hamburger alapjaként. Remekül működik marinádokban vagy glazúrként grillezett zöldségekhez.

Még Gordon Ramsay híres séf konyhájában is megjelenik a paradicsomlekvár grillezett sertésszűz kiegészítőjeként. "A paradicsom savassága a cukor és fűszerek édességével tökéletes kontrasztot alkot a hússal," mondja Ramsay szakácskönyvében.

Emellett kiválóan alkalmas sült tök ízesítésére, pizza szósz alapjaként vagy levesek ízesítésére. Egy kanál elég ahhoz, hogy az étel teljesen új jelleget kapjon.

A házi befőzés mint hagyományokhoz való visszatérés

Amikor saját lekvárt készít, nemcsak az összetevőket tartja kézben, hanem visszatér a házi főzés gyökereihez is. Az időszakban, amikor egyre többen érdeklődnek a fenntartható és egészséges életmód iránt, a házi befőzés nagyszerű lépés a helyes irányba.

Nincs szüksége drága felszerelésre. Elég néhány üveg, egy edény és a kísérletezési vágy. Ráadásul felhasználhatja a kert feleslegét, vagy az olcsó szezonális gyümölcsöket és zöldségeket. A paradicsomlekvár tehát nemcsak ízletes, hanem ökológiai is – és pontosan erről szól a zero waste korszak.

Csakúgy, mint más házi befőttek esetében, a paradicsomlekvárt is hónapokig tárolhatja, ha megfelelően befőzi. És ha az üveghez szép címkét ad, akkor egyedi és személyes ajándékot kap, amivel örömet szerezhet barátainak és családjának.

Hol keressünk inspirációt és további recepteket?

Ha a paradicsomlekvár gondolata megfogott, mindenképpen ajánljuk, hogy nézzen körül külföldi blogokon, amelyek a fermentálással, befőzéssel és egyedi ízkombinációkkal foglalkoznak. Nagyszerű inspiráció például a The Kitchn weboldal, ahol nemcsak recepteket, hanem tippeket is talál ezeknek a finomságoknak a mindennapi főzésben való felhasználására.

A magyar források közül érdemes követni a szezonális konyhára és a permakultúrára összpontosító blogokat, ahol gyakran feltűnnek a rendelkezésre álló alapanyagokból készült kevésbé hagyományos receptek is. A közösségi hálózatok közösségeiben számtalan változatot osztanak meg – a paradicsomos-bazsalikomos lekvártól, a csípős csilis változatokon át, egészen a luxus pezsgős verziókig.

A paradicsomlekvár varázsa abban rejlik, hogy nem fél kilépni a megszokott ízekből. Új kombinációk kapuját nyitja meg, amelyek otthon kielégítik az édesszájúakat és a kíváncsi szakácsot is. Akár a klasszikus változatot választja, akár alma, narancs vagy sárgabarack kombinációjával kísérletezik, egy dolog biztos – ez a karakteres lekvár elnyeri a tetszését.

Ossza meg ezt
Kategória Keresés