facebook
A 12:00 óra előtt leadott megrendeléseket azonnal feladjuk. | Ingyenes szállítás 80 EUR | Ingyenes csere és visszaküldés 90 napon belül

Egyszerű és finom crinkle sütemények, amelyeket minden pék el tud készíteni

Crinkles - kekszek, amelyek első látásra és harapásra is elbűvölnek

Néhány konyhában megszületik egy recept, amely csendben meghódítja az egész világot. Nem bonyolult, nem igényel különösebb előkészületeket vagy egzotikus hozzávalókat. Egyszerűségről van szó, ami működik – egy ízről, amely emlékezetes, és egy megjelenésről, amely kortól vagy kulturális háttértől függetlenül lenyűgöz. Pontosan ilyenek a crinkles – a repedezett kekszek, amelyek az utóbbi években nálunk is egyre népszerűbbek. És nem véletlenül. Ezek a kekszek nem csupán édességek – apró műalkotások.

A crinkles, magyarra gyakran „repedezett kekszként” fordítva, nevüket jellegzetes megjelenésük után kapták – kívül repedezettek, belül puhák és lágyak. Első pillantásra úgy néznek ki, mint hóval megszórt golyók, amelyek sütés közben kinyíltak és felfedték színes és illatos titkukat. És ebben rejlik varázsuk. Mindegyikük egyedi, nincs két egyforma, mégis olyan egységet alkotnak, amely a tányéron jobban mutat, mint bármely cukrászati remekmű.

Honnan származnak a crinkles?

A crinkles kekszek eredetét az amerikai házikonyhának tulajdonítják, ahol ezek a törékeny finomságok receptjei már a 20. században megjelentek. Az eredeti csokoládés crinkles gyorsan az ünnepi sütés részévé váltak, különösen karácsonykor. Látványos porcukros kéregükkel és gazdag ízükkel nemcsak az ünnepi asztaloknál kaptak helyet, hanem a mindennapi családi sütés során is.

Ma már azonban a crinkles nem csak a csokoládéról szólnak. A receptek kibővültek citromos crinkles, narancsos crinkles, és még mézeskalácsos crinkles változatokkal is, amelyek kifejezetten a hideg évszakra valók. Mindegyik változat új ízvilágot hoz, de az alap ugyanaz marad: puha tészta, cukros bevonat és repedezett hatás.

Hogyan készülnek a crinkles?

Az egész trükk az egyszerűségben rejlik. A tésztát általában vajból vagy olajból, cukorból, lisztből és tojásból készítik. A csokoládés változatban kakaó vagy olvasztott csokoládé is van, a citrusosban pedig friss citrom- vagy narancshéj és lé. A kész tésztát hűtőszekrényben pihentetik, majd kis golyókat formáznak belőle, amelyeket porcukorba hempergetnek.

És ekkor jön a varázslat: sütés közben a golyók a sütőben kinyílnak – a felszínük repedezett marad, de a cukor fehér, míg a tészta kissé kidomborodik. Az eredmény olyan, mint egy kontrasztos csipke – a fehér cukorbevonat megreped, és megmutatja a sötétebb vagy színesebb tésztát belül.

Kedvelt crinkles változatok

Mindenkinek más az ízlése, és a crinkles különlegessége, hogy könnyen alakíthatók. A klasszikus csokoládés verziók mellett egyre népszerűbbek más változatok is, amelyek ízükben és megjelenésükben is meglepnek.

Mézeskalácsos crinkles

Ez a változat szó szerint meghívás a karácsonyi hangulatra. Mézeskalácsos crinkles fahéj, szegfűszeg, ánizs és főleg méz illatával. Nemcsak ünnepi alkalmakra alkalmasak, hanem hagyományos mézeskalács alternatívájaként is. A fűszerek kombinációja miatt azok is kedvelni fogják, akik általában nem keresik a túl édes ízeket. Remekül passzolnak teához vagy forró almamusthoz.

Citromos crinkles

Az ízek másik spektrumában találjuk a citromos crinkles-t – friss, könnyed és üdítő. A tésztát citromhéjjal és levével gazdagítják, néha egy csepp citromkivonattal az intenzívebb aroma érdekében. Tavaszra és nyárra ideálisak, amikor az ízlelőbimbók valami könnyed, savanykás és mégis édes után vágyakoznak. A citromos crinkles remekül harmonizál gyümölcsteákkal vagy házi limonádéval.

Narancsos crinkles

A citromoshoz hasonlóan a narancsos crinkles is a citrusos frissességre épít, de enyhébb, édesebb tónussal. Kiválóan alkalmasak őszi sütésre, amikor a narancsok íze felerősödik és a napok rövidülnek. Egy darab narancsos crinkles keksz képes meghittséget és otthonosságot sugározni, akárcsak egy meleg takaró és egy könyv a kézben.

Miért olyan népszerűek a crinkles?

Az erőteljes megjelenés és íz mellett a kulcs bizonyára az egyszerűség is. A bonyolult desszertekkel ellentétben, amelyekhez pontosság és számos hozzávaló szükséges, a crinkles-t még egy teljesen kezdő is meg tudja sütni. És bár megjelennek gasztroblogokon mint stílusos sütemények, lényegük elsősorban otthonos és szívélyes.

Ráadásul a crinkles nagyon jól viselik a különféle variációkat – a tésztát gazdagíthatjuk reszelt kókusszal, aprított dióval, vaníliakivonattal vagy akár egy csipetnyi chilivel is. Ezáltal végtelen lehetőséget nyitnak a kreativitás és ízkísérletezés előtt.

Nem kell félni a gluténmentes változattól sem. Sok recept lehetővé teszi a klasszikus búzaliszt egyszerű helyettesítését például mandula-, rizs- vagy hajdinaliszttel. Az eredmény egy olyan változat, amely nem csak ízletes, hanem a mindennapi étkezés számára is barátságos kompromisszumok nélkül.

Crinkles a gyakorlatban

Az egyik ok, amiért a crinkles sok háztartás szívébe belopta magát, az a gyerekek számára is vonzó megjelenésük. A gyerekek ugyanis nemcsak az édességet, hanem a vizuálisan érdekes dolgokat is szeretik. Egy brnói anyuka mesélte el élményét négyéves kislányával: „Amikor először sütöttünk citromos crinkles-t, a kicsi azt mondta, hogy ezek mesebeli kekszek. Élvezte a golyók formázását, majd figyelte, ahogy sütés közben változnak. Azóta szinte minden hónapban sütjük őket."

Tippek a tökéletes crinkles-hez

Bár a crinkles könnyen elkészíthető, néhány trükk különbséget tehet a jó és a kivételes kekszek között.

  • Hagyja a tésztát rendesen lehűlni. Néha akár több órán át. A hideg tészta jobban tartja a formáját, és a crinkles sütés közben megfelelően „kinyílik”.
  • A porcukor a kulcs. Ne spóroljunk vele! Minél több cukor tapad a golyókra, annál kifejezettebb lesz a repedezettség.
  • Ne süssük túl. A crinkles-nek belül puhának kell lennie – amikor az aljuk enyhén kezd színeződni, itt az ideje kivenni őket a sütőből.
  • Kísérletezzen illatokkal. Adjon a tésztához néhány csepp virágvizet, például rózsa- vagy narancsvirágvizet, a szokatlan ízélmény érdekében.

A crinkles bizonyíték arra, hogy egy egyszerű recept is lehet ízletes és esztétikus. Abban az időben, amikor egyre több ember tér vissza a minőségi házi alapanyagokhoz, természetes édesítőszerekhez és a felesleges kémiai adalékanyagok nélküli sütéshez, ezek a repedezett kekszek szilárd helyet foglalnak el.

Akár a klasszikus csokoládés verziót, a téli mézeskalácsost, vagy a frissítő citromost választja, egy dolog biztos: a crinkles elnyeri a tetszését. Nemcsak ízével, hanem az elkészítés és a megosztás során szerzett élményekkel is. Mert mi lehetne jobb, mint a sütés meleg illata, amit azokkal oszthatunk meg, akiket szeretünk?

Ossza meg ezt
Kategória Keresés