facebook
A 12:00 óra előtt leadott megrendeléseket azonnal feladjuk. | Ingyenes szállítás 80 EUR | Ingyenes csere és visszaküldés 90 napon belül

A Kadayif tészta átalakítja a főzésedet, és minden étkezőt örömmel tölt el.

Ha a hagyományos török desszertről van szó, a legtöbb embernek a baklava jut eszébe – rétegelt tészta, dió és édes szirup. De mellette ott áll az orientális cukrászat egy másik gyöngyszeme, amely az utóbbi években nemcsak a közel-keleti konyha szerelmeseinek szívét hódítja meg: kadayif. Ez a vékony tésztából készült, fészekre emlékeztető desszert Európában is növekvő népszerűségnek örvend. Talán már hallott róla, talán nem – de ha valami újat szeretne kipróbálni, a kadayif mindenképpen megéri a közelebbi megismerést.

Mi is az a kadayif és miért érdemes foglalkozni vele?

A Kadayif (néha kadaif vagy kadajif írásmóddal) általában a búzalisztből készült nagyon vékony tésztára utal, valahol a tészta és a szálas tészta között. A török, görög, libanoni és balkáni konyhában főként az azonos nevű desszert elkészítésére használják – egy ropogós, édes és aromás ételt, amelyet sütnek vagy pirítanak, majd citromos vagy narancsvirágvízes cukorsziruppal öntenek le. Gyakran töltik aprított dióval – leggyakrabban pisztáciával vagy dióval – esetleg krémmel vagy túróval tálalják.

A kadayifet néha „tésztás baklavának” nevezik, de ez kissé igazságtalan lenne. A klasszikus baklavához képest ugyanis más ízélményt kínál: könnyebb szerkezet, ropogósabb héj és finomabb ízrétegek. És itt mutatkozik meg a kadayif tészta varázsa.

Kadayif tészta - egyedi alapanyag sok lehetőséggel

A kadayif tészta megjelenésében és szerkezetében is különleges. Nagyon finom hajszálvékony tésztára vagy selyemszálra emlékeztet. Egyszerű alapanyagokból készül – általában búzaliszt, víz és néha egy kis keményítő – de az elkészítési folyamat bonyolult és tapasztalatot igényel. Az eredeti formájában a tésztát vékony rétegben öntik egy forró, forgó felületű főzőlapra, ahol finom szálakká szárad, amelyeket kézzel gyűjtenek össze és „tésztává” formálnak.

Otthoni körülmények között a készítése szinte lehetetlen – speciális berendezést és technikát igényel. Ezért a legtöbb ember kész kadayif tésztát vásárol, amely orientális vagy specializált boltokban kapható.

A kérdés, hol vásárolhat kadayif tésztát, mindenki számára felmerül, aki otthon próbál elkészíteni valamilyen orientális finomságot – és jó hír, hogy ma már nem nagy ügy. Az utóbbi években ez a szokatlan alapanyag, amely korábban kissé egzotikusnak számított nálunk, egyre gyakrabban megjelenik a boltokban. Valószínűleg a legegyszerűbb út, ha a közel-keleti vagy balkáni élelmiszerekre szakosodott üzletekbe megy – ott a legnagyobb az esély.

De meglepő módon néhány ázsiai élelmiszerboltban is megtalálható, amelyek ügyesen bővített kínálattal rendelkeznek, vagy akár egészséges élelmiszerboltokban, ahol egyre több nemzetközi konyha terméke jelenik meg. És ha nem szeretne a városban rohangálni, nincs is egyszerűbb, mint online rendelni – néhány ökológiai és autentikus konyhára specializálódott webáruház, mint például a Ferwer, normálisan kínál kadayifet. Így bár elsőre talán nem úgy tűnik, a baklava vagy kunefe tésztáját otthon is könnyen beszerezheti, akár még mielőtt megsütné a kuglófot.

Figyelnie kell arra, hogy friss vagy fagyasztott tészta-e. A fagyasztott kadayif tésztát használat előtt megfelelően ki kell olvasztani, míg a száraz változatot röviden meg kell nedvesíteni, hogy könnyen lehessen vele dolgozni.

Milyen kadayif receptet érdemes kipróbálni?

A kadayif nem csak egy desszert – valójában egy egész kategória ételek, amelyek ezzel a tésztával készülnek. Hagyományosan a kadayifet nagy tepsiben sütik, ahol a tésztát vajjal, töltelékkel rétegezik, majd sziruppal öntik le. Az eredmény egy aranyszínű, ropogós sütemény, amelyet porciókra vágnak. Az egyik legismertebb változat a künefe – Délkelet-Törökországból származik és olvadt sajttal töltik, hasonlóan a balkáni sajtunkhoz.

További népszerű variációk:

  • Diós kadayif – rétegezve aprított pisztáciával vagy dióval, illatos sziruppal leöntve.
  • Kadayif fészkek – egyes adagok kis kosárkákba formálva, ideális például ünnepi asztalra vagy ajándéknak.
  • Mini kadayif tekercsek – a tésztát megtöltik, feltekerik és aranybarnára sütik.
  • Sós változatok – kevésbé ismert, de nagyon ízletes változat, ahol a tésztát sajttal, spenóttal vagy hússal töltik.

Bármelyik esetben a kadayifet nagy gonddal készítik. A tésztát alaposan be kell kenni minőségi vajjal vagy ghível, hogy a sütés során megfelelően elváljon és megkapja a megfelelő ropogósságot.

Kadayif és az egészséges életmód? Igen, de mértékkel

Igaz, hogy a kadayif gazdag zsírokban és cukrokban – végül is desszert. De mint más hagyományos édességek esetében, itt is az arány a lényeg. Kis mennyiségben és minőségi alapanyagokkal a kadayif lehet része a kiegyensúlyozott étrendnek.

Különösen, ha bio vajat, természetes nádcukrot, friss diót használ, és a szirupot például mézzel vagy agávé sziruppal édesíti, olyan desszertet kap, amely nemcsak ízlelőbimbóinak kedvez, hanem elkerüli a felesleges adalékanyagokat és ipari helyettesítőket is.

Érdekes tipp lehet a növényi alternatívák használata a hagyományos vaj helyett – például kókuszolaj – vagy dióvajak használata a töltelék alapjaként. A kreativitásnak nincs határa, és éppen ebben rejlik a kadayif varázsa: teljesen a saját ízléséhez és életmódjához igazíthatja.


Próbálja ki természetes termékeinket

Hogyan varázsolta el a kadayif egy cseh családot

Képzeljünk el egy átlagos cseh konyhát. Az anya új receptet keres egy ünnepi hétvégi ebédhez. A hagyományos almás sütemény helyett, barátai ajánlására, pisztáciás kadayifet próbál készíteni. Online rendel egy csomag tésztát, amely két napon belül megérkezik. Maga az elkészítés meglepően egyszerű – a tésztát tepsibe teríti, dióval rétegezi, megsüti, majd rózsavízzel csepegtetett sziruppal önti le. Az eredmény? A család el van ragadtatva. A gyerekek repetát kérnek, a férj a receptet kedvencei közé menti, és a kadayif a családi ünnepek állandó szereplőjévé válik.

Egy egyszerű történet, de megmutatja, milyen könnyen válhat egy más kultúrából származó hagyományos alapanyag az étlapunk részévé. Ahogy a híres szakács, Yotam Ottolenghi mondta: „Az étel a kultúrák közötti híd, és a kadayif az egyik legfinomabb közülük.”

Miért érdemes esélyt adni a kadayifnak?

Első ránézésre egzotikusnak tűnhet, de a kadayif valójában meglepően sokoldalú, elérhető és ízletes. Akár új desszertet keres egy ünnepléshez, akár csak valami szokatlant szeretne hozzáadni a repertoárjához, a kadayif tészta és a hozzá kapcsolódó receptek kellemes meglepetést okozhatnak. Ráadásul gyönyörű példája annak, hogyan gazdagíthatja a különböző nemzetek hagyományos konyhája a miénket is – mindezt az íz vagy a minőség kompromisszuma nélkül.

Ha tehát valami újat szeretne kipróbálni, talán éppen most van itt az ideje feltenni a kérdést: „Miért ne sütnénk ma kadayif desszertet?”

Ossza meg ezt
Kategória Keresés