facebook
A 12:00 óra előtt leadott megrendeléseket azonnal feladjuk. | Ingyenes szállítás 80 EUR | Ingyenes csere és visszaküldés 90 napon belül

Fedezze fel a granita varázsát, és tanulja meg elkészíteni otthon

Miért fogja szeretni a granitát nemcsak nyáron

Amikor azt mondjuk, nyár, a legtöbb embernek a nap, a tenger és valami jeges dolog jut eszébe, ami szétolvad a nyelvén. A granita pontosan ilyen csemege – egy finoman fagyasztott desszert, amely magában foglalja az egyszerűséget, a természetes összetevőket és a természetes felfrissülést. Bár nem olyan ismert Magyarországon, mint a fagylalt vagy a sorbet, gyökerei mélyen a történelembe nyúlnak vissza, és népszerűsége nálunk is növekszik.

Mi a granita és honnan származik?

A granita (olaszul „granita siciliana") egy hagyományos olasz fagyasztott desszert, amely Szicíliából származik. Állaga a sorbet és a jégkása között van, de mindkettőtől eltérően textúrája finomabb és egyben durvább – egyfajta fagyasztott krém jégkristályokkal. Pontosan az a kombináció, amely a forró napokon elűzi a szomjat és az édesség utáni vágyat is.

Az alaprecept meglepően egyszerű – víz, cukor és gyümölcslé vagy püré. Ennyire kevés elegendő ahhoz, hogy létrejöjjön egy finomság, amelyet Dél-Olaszországban nemcsak desszertként élveznek, hanem reggeliként is – tipikusan friss fehér zsemlével, azaz brioche col tuppo-val tálalva. Igen, jól olvasta – a szicíliaiak a reggeli kávéjukhoz granitát és friss péksüteményt esznek. És meglepően jól működik.

Népszerűségének titka

A granita nemcsak jeges csemege – egy darab kultúra. Palermóban, Catania-ban vagy Siracusában több száz kávézó található, ahol mindegyik saját recepttel, hagyománnyal és megközelítéssel rendelkezik. A régiótól függően az ízek is változnak. A sziget keleti része a mandulás granitát részesíti előnyben, míg nyugaton a citromos vagy tejes kávé vezet. Mindegyiket azonban az összetevők iránti szeretet köti össze. Csak friss alapanyagokat használnak, felesleges adalékok vagy mesterséges színezékek nélkül. Ez az oka annak, hogy a házi granita másképp ízlik, mint a szupermarketben vásárolt.

És nem volna Olaszország, ha a granita nem lenne divattal és művészettel is összekapcsolva. Az eredeti felfrissülés ihletet adott a parfümvilágban is.

Guerlain és granita? Igen, az illat is lehet olyan, mint a nyár

A Guerlain márka, az egyik leghíresebb francia parfümház, éppen ezt a szicíliai desszertet használta inspirációként az Aqua Allegoria Pera Granita illatának megalkotásakor. Ez az illat, amelynek neve "körte granita"-ként fordítható, valóban olyan, mint egy pohár jeges nektár egy forró napon.

Az illat friss körte, citrusok, grapefruit és narancsvirág tónusait kombinálja, finom pézsmával és fás akkordokkal kiegészítve. Ellenállhatatlan érzést kelt, mint a jeges gyümölcs a nyelven, és tökéletes bizonyítéka annak, hogy egy egyszerű olasz desszert milyen mélyen beágyazódhat a kultúra különböző területeibe. „Egy illatnak olyan érzésnek kell lennie, mint egy váratlan ízcsóknak – meglepő, de természetes," mondta az Aqua Allegoria kollekcióról a Guerlain vezető parfümőre, Delphine Jelk.

Granita recept, amit otthon is elkészíthet

Bár az eredeti szicíliai granita báját éppen a helyi alapanyagok és az elkészítés stílusa adja, nincs ok arra, hogy ne élvezhesse otthon is. Jó hír, hogy nem szükséges hozzá semmilyen speciális felszerelés vagy fagylaltgép.

Citromos granita – egy klasszikus, amely soha nem okoz csalódást

Hozzávalók:

  • 500 ml víz
  • 150 g nádcukor
  • 150 ml friss citromlé
  • 1 bio citrom héja

Elkészítés:

  1. Egy kis lábasban melegítse fel a vizet és a cukrot, amíg a cukor fel nem oldódik. Hagyja kihűlni.
  2. Adja hozzá a citromlét és a reszelt citromhéjat.
  3. Öntse a keveréket egy sekély rozsdamentes edénybe, és tegye a fagyasztóba.
  4. 30 percenként keverje át villával, hogy ne alakuljon ki tömör jég, hanem finom kristályok.
  5. 3-4 óra elteltével a granita elkészül. Poharakban tálalja, mentalevéllel díszítve.

Ezt az alap granita receptet ízlése szerint variálhatja – citrom helyett narancsot, epret, dinnyét vagy akár kávét is használhat vaníliával. Néhány modern változat hozzáad kókusztejet vagy fűszernövényeket, például bazsalikomot is. A lehetőségek szinte végtelenek.

Granita, mint fagylalt alternatíva – egészségesebben és kompromisszumok nélkül

Abban az időben, amikor egyre több ember ügyel arra, mit eszik és iszik, a granita remek alternatíva. Nem tartalmaz tejet, tejszínt vagy tojást, és ha csökkenteni szeretné a cukor mennyiségét, könnyen helyettesítheti agávésziruppal, mézzel vagy természetes édesítővel. Vegánok, allergiások vagy gluténmentes diétán lévők számára a granita ideális felfrissülés komplikációk nélkül.

Ráadásul – készítheti helyi gyümölcsökből is. Nyáron ideális például a rebarbara, egres vagy ribizli. Ha fűszernövényeket nevel az erkélyen, próbálja ki például a málna és citromfű kombinációját – a végeredmény íze meglepő lesz.

Hogyan változtatta meg a granita a nyár megítélését

Jana, egy harmincéves tanárnő Brnóból, először a szicíliai nyaralásán kóstolta meg a granitát. „Egy kis kioszknál volt az utca sarkán Katániában. Citromos granitát ettem briochéval, és megdöbbentett, hogy egy ilyen egyszerű dolog mennyire jó lehet. Azóta nyáron otthon is készítem – főleg a gyerekeknek, mert tudom, mi van benne," mondja. Ma már mindig különféle ízekből álló adagok vannak a fagyasztóban, és esküszik, hogy ez megváltoztatta az édességekhez való hozzáállását. „Már nem megyek a boltba jégkrémért. Elég néhány citrom és víz."

A granita így nemcsak a nyár ízévé válik, hanem tudatos táplálkozási megközelítés szimbólumává is. Bizonyítéka annak, hogy valami édes is lehet könnyű, frissítő és egészséges egyszerre.

Hol szerezhet be minőségi alapanyagokat?

Ha vállalkozik a granita elkészítésére, figyeljen a felhasznált alapanyagokra. A gyümölcs legyen a lehető legfrissebb, ideális esetben bio minőségű. A citrusféléket válassza viaszmentesen, és lehetőleg ökológiai gazdálkodásból. A víz legyen szűrt vagy forrásvíz – ez is befolyásolja a végső ízt. És ha édesít, adjon előnyt a finomítatlan nádcukornak, amely enyhe karamellás ízű, vagy használjon természetes szirupot.

Az olyan egészséges életmódra specializálódott webáruházakban, mint például a Ferwer, széles választékot talál természetes édesítőszerekből, bio citromból vagy akár illóolajokból, amelyek alkalmasak az ízesítéshez. Néhány alapanyagot saját maga is termeszthet – a menta, a citromfű vagy a kakukkfű még az ablakpárkányon is megterem.


Próbálja ki természetes termékeinket

Abban az időben, amikor sokan próbálnak lassítani, lelassítani és a mennyiség helyett a minőségre koncentrálni, visszatérni az olyan egyszerű receptekhez, mint a granita, nemcsak szó szerint, hanem képletesen is frissítő. Akár reggeliként, desszertként, vagy parfüm inspirációként kóstolja, egy dolog biztos – a granita a nyár íze, amelyet szeretni fog.

Ossza meg ezt
Kategória Keresés