facebook
A 12:00 óra előtt leadott megrendeléseket azonnal feladjuk. | Ingyenes szállítás 80 EUR | Ingyenes csere és visszaküldés 90 napon belül

Mit kínál a sansho a gasztronómia és az egészség területén?

Sansho - japán fűszer, amely megváltoztatja a játékszabályokat a konyhában és az egészséges életmódban

Ha japán fűszerről van szó, a legtöbben a wasabira vagy a szójaszószra gondolnak. Azonban a hagyományos japán konyha sokkal változatosabb - és az egyik kevésbé ismert, de annál érdekesebb kincse a sansho (japánul 山椒, ejtsd "sanshó"). Ez az aromás növény a rutafélék családjából Japánban gyakran használt, hasonlóan, mint nálunk a bors, ám ízprofilja és hatásai teljesen egyediek. A Sansho nemcsak fűszer, hanem a hagyományos orvoslás része is, és egyre gyakrabban jelenik meg a modern konyhában és a kozmetikumokban.

Mi a sansho és milyen az íze?

A sansho a Zanthoxylum piperitum nevű cserje vagy kisebb fa terméséből származik, amely elsősorban Japánban, Koreában és Kínában nő. Hasonlóan kínai rokonához - a szecsuáni borshoz - a sansho citromosan friss, enyhén fás ízű, egyedi tulajdonsággal: enyhe bizsergést okoz a nyelven. Ez azonban nem a chili paprikákból ismert csípősség. A Sansho inkább enyhe zsibbadást okoz, ami meglepően kiemeli az étel ízét anélkül, hogy elnyomná azt.

Japánban használják a szárított őrölt termés héját (úgynevezett "kona-zansho"), valamint az egész szárított bogyókat, amelyeket gyakran adnak szószokhoz vagy pácokhoz főzés közben. A friss sansho leveleket, az úgynevezett "kinome", aromás díszítésként használják hagyományos ételekhez, különösen tavasszal.

Fűszer, amelynek a tányéron kívül is van mondanivalója

Ami a sanshót igazán különlegessé teszi, nemcsak az erőteljes íze, hanem a számos egészségügyi előny, amelyet kínál. A hagyományos japán és kínai orvoslásban a sanshót évszázadok óta használják - állítólag serkenti az emésztést, segít a hasi fájdalmak ellen és javítja a vérkeringést. A modern kutatások igazolták, hogy olyan anyagokat tartalmaz, mint a sanshool, amelyek gyulladáscsökkentő, antibakteriális és fájdalomcsillapító hatásokkal rendelkeznek.

Nem csoda, hogy a sansho nemcsak a gasztronómia terén, hanem a kozmetikában és a természetes egészségápolásban is figyelmet kap. E növény kivonatai például megtalálhatók érzékeny bőrre való krémekben, mivel enyhén csillapítják az irritációt, és egyben javítják a mikrokeringést. Egyes kutatások még azt is sugallják, hogy a sansho antioxidáns hatásokkal bírhat, amelyek segítenek megvédeni a testet az oxidatív stressztől.

A hétköznapi konyhában a sansho számos felhasználási lehetőséggel bír, akár sós, akár édes ételekben. Japánban például hozzáadják a "shichimi togarashi" fűszerkeverékhez, amelyet tészták, levesek vagy rizs ízesítésére használnak. Európában azonban a sansho lassan utat tör magának a modern bisztrók és fine dining éttermek felé, ahol a séfek halak, zöldségételek vagy akár desszertek és csokoládék ízesítésére használják.

Modern bisztró és egy csepp Japán

A brněnském bisztróban, amely a fermentált konyhára szakosodott, a sansho megjelent egy füstölt tempeh pác részeként. Miso pasztával, juharsziruppal és fokhagymával kombinálva hihetetlenül összetett ízt hozott létre, amely egyszerre emlékeztetett umamira, citrusra és enyhe csípősségre. A vásárlók reakciója? „Soha nem ettem még ilyet, de újra szeretném." Ez a sansho ereje - egy észrevétlen, de markáns fűszer.

Miért ne hiányozhatna a sansho az ökológiai háztartásból

Abban az időben, amikor egyre több ember keres természetes alternatívákat a kémiai adalékok helyett, a sansho vonzó választásnak tűnik. Nemcsak egyedi ízvilággal bír, de olyan előnyöket is kínál, amelyek együtt járnak az egészséges életmóddal. Más bio alapanyagokkal - például fermentált ételekkel, tofuval vagy teljes kiőrlésű gabonákkal - kombinálva támogatja az emésztést és a test természetes védekezőképességét.

Ráadásul a sansho, mint alapanyag környezetbarát. E növény termesztése nem igényel intenzív kémiai permetezést, és mivel Japán hagyományos terménye, termesztése gyakran kis családi gazdaságok keretében történik. A tanúsított bio sansho választásával tehát nemcsak az egészségét támogatja, hanem az etikus és fenntartható termelést is.

Hogyan lehet a sanshót beilleszteni a mindennapi étrendbe?

Számos lehetőség van. Kezdheti egyszerűen - például szórjon egy csipet őrölt sanshót és olívaolajat grillezett zöldségekre. Kitűnően működik öntetekben, pácokban vagy krémekben is. Ha szeret sütni, próbáljon meg egy csipet sanshót hozzáadni csokoládés kekszekhez - a citrusos jegy váratlan mélységet ad az édes süteményeknek.

Ha szereti az ázsiai konyhát, a sansho remekül illik ramenlevesekhez, halakhoz, tengeri ételekhez vagy tofuhoz. A fermentáció szerelmesei hozzáadhatják kimchihez vagy házi savanyúságokhoz - nemcsak kiemeli az ízt, hanem a konzerváló hatást is támogatja.

Figyeljen az adagolásra – a kevesebb több

Egy fontos tanács: ne vigye túlzásba a sanshót. Erősen aromás, és a nyelven okozott bizsergése magasabb adag esetén valakinek kellemetlen lehet. Kezdje kis mennyiséggel, és fokozatosan próbálja ki, mi felel meg Önnek. Erőteljessége miatt egy kis zacskó is sokáig kitart.

Hol lehet sanshót vásárolni?

Magyarországon a sansho még mindig viszonylag ritka fűszer, de megvásárolható egészséges életmódra szakosodott boltokban, ökológiai termékek között vagy japán élelmiszerekre szakosodott online boltokban. Ideális a bio tanúsítvánnyal rendelkező változatokat keresni, amelyek garantálják a természet iránti kíméletet és a vegyszermentes feldolgozást.

A Ferwer.hu-n a sansho a természetes élelmiszerek és fűszerek szélesebb kínálatának részeként megtalálható, amelyek támogatják az egészséges életmódot és a fenntartható főzési megközelítést.

„Az ételnek nemcsak üzemanyagnak kell lennie, hanem élménynek az összes érzékszerv számára." – Yoshihiro Murata japán séf szavai tökéletesen kifejezik azt a filozófiát, amelyet a sansho hoz.

Akár tapasztalt szakács, aki új ízeket keres, akár fogyasztó, aki egészségesebben és a természettel összhangban szeretne étkezni, a sansho egyedi módot kínál az étrend és a mindennapi szokások gazdagítására. Lehet, hogy ez lesz az új titkos összetevője - kicsi, észrevétlen, de nagy hatással.

Ossza meg ezt
Kategória Keresés