facebook
A 12:00 óra előtt leadott megrendeléseket azonnal feladjuk. | Ingyenes szállítás 80 EUR | Ingyenes csere és visszaküldés 90 napon belül

Készítsen karácsonyi sütőtök lekvárt, és bűvölje el szeretteit

Karácsonyi varázslat egy üvegben - házi sütőtök lekvár, mint ehető ajándék és desszert finomság

Amikor a tökről beszélünk, a legtöbb embernek az ősz, a Halloween vagy a kifaragott lámpások jutnak eszébe. Pedig a töknek az adventi időszakban is megvan a helye – és nem csak dekorációként. A konyhában ugyanis sokkal több figyelmet érdemel, mint amit általában szentelünk neki. A karácsonyi sütőtök lekvár erre nagyszerű példa. Ízletes, illatos és mindenekelőtt meglepően sokoldalú. Alkalmas ehető ajándékként, édes finomságként a karácsonyi asztalra, vagy a reggeli pillanatok mindennapi feldobására.

Egy világban, amely egyre inkább elárasztva van a kereskedelemmel, a személyre szabott ajándékok értéke növekszik. És mi lehet személyesebb, mint a saját kezűleg készített lekvár, amely fahéj, ánizs és szegfűszeg illatát árasztja? Természetes, vegyszermentes, szeretettel készített és befőttes üvegbe csomagolt, juta szalaggal és rozmaring ággal díszítve. A karácsonyi sütőtök lekvár nemcsak finomság. Ez egy gesztus.

Az ősz édes íze téli köntösben

Hokkaido, vaj- vagy pézsmatök – mindegyiknek megvan a maga varázsa. Lekvárhoz leggyakrabban a hokkaidót ajánlják, mert finom szerkezetű és kellemesen édes ízű. Ráadásul nem kell meghámozni, ami időt és idegeket spórol. A karácsonyi hangulat kulcsa a fűszerezés. Fahéj, gyömbér, szerecsendió, szegfűszeg és ánizs varázsolják a hétköznapi tököt kompótos költeménnyé.

Gyakran hozzáadnak narancslevet vagy héjat is, amely friss citrusos hangsúlyt ad a lekvárnak. És mi lesz, ha egy csepp rumot vagy vanília kivonatot is belekeverünk – akkor már nem csak egy lekvárról van szó, hanem egy kis üveges csodáról.

Kiváló példa erre Eva asszony Plzenből, aki hagyományosan cukormentes karácsonyi süteményeket süt, és idén először készített karácsonyi hokkaido sütőtök lekvárt. Aszalt áfonyát, fahéjat és narancshéjat adott hozzá. Az eredmény egy olyan lekvár lett, amelyet unokái nemcsak kalácsra, hanem palacsintára és kekszre is kentek. „Soha többé nem veszek közönséges dzsemet. Ez olyan volt, mintha kanállal ettem volna a karácsonyt," mondja nevetve.

Több, mint kenyérre való krém

Sokan a lekvár kifejezés hallatán csak reggeli krémet képzelnek el. De a karácsonyi sütőtök lekvár sokkal szélesebb körű alkalmazást kínál. Krémes állaga és fűszeres íze miatt képes helyettesíteni az édes önteteket, dzsemeket vagy töltelékeket süteményekhez. Kiváló töltelék a linzer süteményekhez, de akár sajttortára, joghurtba vagy brie és camembert típusú sajtokhoz is nagyszerűen illik.

Nemcsak ízletes, hanem egészségesen laktató is. A tök ugyanis gazdag béta-karotinban, rostban és antioxidánsokban. Ha a főzés során kevesebb cukrot használunk, vagy természetes alternatívával helyettesítjük, mint például a juharszirup vagy a datolya kivonat, akkor egy tápláló és természetesen édes finomság jön létre. És mivel a lekvárt befőzik, hónapokig eltartható – ideális készlet a téli nyugodt pillanatokra.

Hogyan készítsünk otthon karácsonyi ízű sütőtök lekvárt?

Minden recept ízlés szerint módosítható, de az alap mindig a minőségi tök, természetes édesítőszer és illatos fűszer marad. Inspirációként itt van egy egyszerű, de bevált eljárás:

Hozzávalók:

  • 1 kg hokkaido tök (darabokra vágva)
  • 400–500 g nádcukor vagy 300 ml juharszirup
  • 1–2 narancs leve
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • ½ teáskanál őrölt gyömbér
  • csipet szerecsendió
  • 2–3 szegfűszeg (vagy csipetnyi őrölt)
  • 1 csillagánizs
  • esetleg vanília kivonat vagy egy csepp rum

Elkészítés:

  1. A tököt kisebb kockákra vágjuk, edénybe tesszük, és néhány evőkanál vízzel aláöntjük.
  2. Hozzáadjuk a cukrot/szirupot és a fűszereket.
  3. Fedő alatt, alacsony lángon kb. 30 percig főzzük, amíg a tök megpuhul.
  4. Eltávolítjuk a csillagánizst és a szegfűszeget.
  5. Simára turmixoljuk, hozzáadjuk a narancslevet, esetleg rumot vagy vaníliát.
  6. Röviden felforraljuk, szükség esetén sűrítjük a kívánt állag eléréséig.
  7. Sterilizált üvegekbe töltjük, lezárjuk és fejjel lefelé fordítjuk.

Az így elkészített karácsonyi sütőtök lekvár nemcsak ízletes, hanem gyönyörűen illatos is. Az illat pedig az, ami elengedhetetlenül hozzátartozik a karácsonyhoz. Olyan illat, amely visszarepít minket a gyermekkorba, a nagymama konyhájába, ahol fahéj és narancs illatát árasztja a tűzhelyen melegedő edény. Egy ilyen lekvárnak megvan az a képessége, hogy visszavigyen minket az időben – és ez a mai felgyorsult világban egy felbecsülhetetlen ajándék.

Fenntartható ajándék, amely a bolygót is örömmel tölti el

Az íz mellett a házi lekvárnak még egy további értéke is van – a fenntarthatóság. Abban az időben, amikor egyre többet beszélnek a hulladékról, csomagolásokról és az ökológiai lábnyomról, a saját kezűleg készített ehető ajándék nagyszerű megoldás. Nincs szükség műanyagra, semmi nem megy kárba, az alapanyagokat a legtöbb esetben helyi termelőktől vagy gazdapiacokon lehet beszerezni.

Ráadásul, ha otthon készítjük el a lekvárt, pontosan tudjuk, mi van benne. Nincs benne vegyszer, tartósítószer. Csak a természet tiszta íze, amelyet további alapanyagokkal is kiegészíthetünk szezon szerint – például almával, körtével, aszalt gyümölcsökkel vagy dióval.

Az ilyen ajándék varázsa a bemutatásában is rejlik. Stílusos üveg, kézzel írt címke, darabka természetes szalag és voilà – máris van egy eredeti, személyes és környezetbarát ajándékunk, amely minden karácsonyi pillanatot megszépít.

Ahogy a híres brit séf, Jamie Oliver mondja: "A házi étel a legnagyobb gondoskodás kifejezése." A sütőtök karácsonyi lekvár ezt a gondoskodást testesíti meg oly módon, amelyet az ember rákenthet a pirítósra, vagy kanállal egyenesen az üvegből kikanalazhat.

Amikor legközelebb a boltban nézed a tököt, és azon gondolkodsz, mit kezdj vele a levesen vagy pürén kívül, jusson eszedbe, milyen kincs rejtőzik élénk narancssárga húsos belsejében. A töknek nemcsak őszi lelke van, hanem karácsonyi szíve is. És ez akkor mutatkozik meg legjobban, amikor lekvárrá változik.

Ossza meg ezt
Kategória Keresés