facebook
A 12:00 óra előtt leadott megrendeléseket azonnal feladjuk. | Ingyenes szállítás 80 EUR | Ingyenes csere és visszaküldés 90 napon belül

Karácsonyi sütőtök lekvár sütéshez és ajándéknak is kiváló

Karácsonyi illatú töklekvár - őszi kincs, amely karácsonykor is felmelegít

Amikor azt mondjuk, lekvár, a legtöbbünknek valószínűleg a klasszikus eper- vagy sárgabaracklekvár jut eszébe. De mi lenne, ha valaki azt mondaná, hogy egy üveg töklekvár fahéj, ánizs, szegfűszeg és narancs illatát árasztja, és karácsonyi íze van? A karácsonyi töklekvár nem csak szezonális különlegesség – ez egy illatos, házi csoda, amely az őszi termést a karácsonyi varázzsal köti össze.

A tök - szerény gyümölcs meglepő erővel

A kerti tök, amelyet elsősorban az ősz királynőjeként ismerünk, egyre népszerűbb a cseh konyhákban. Gazdag béta-karotinban, rostban, vitaminokban és természetesen édes íze miatt kiválóan alkalmas sós és édes receptekhez egyaránt. Amikor finom textúráját karácsonyi fűszerekkel kombináljuk, egy olyan lekvárt kapunk, amely még a legkonzervatívabbakat is meglepi.

És miért éppen töklekvár karácsonyra? Az egyszerű válasz: mert olyan íze van, mint a karácsonyi süteménynek, amelyet üvegbe zártak. Ráadásul könnyen elkészíthető előre, hónapokig eláll, és kiváló ajándék, amely örömet okoz és felmelegít.

A varázs a megfelelő fűszerekben és türelemben rejlik

Az alap természetesen a minőségi tök – ideális esetben vajtök vagy hokkaido, amelyek gazdag ízűek, és hőkezelés után könnyen sima állagúra főnek. Ezután jön a fűszerezés. Fahéj, szegfűszeg, gyömbér, ánizs és vanília – ez az aromás ötösfogat adja a lekvárnak a tipikus karácsonyi hangulatot. Nélkülözhetetlen összetevő a citrus is – leggyakrabban narancshéj és -lé, amelyek kiemelik a tök édességét és finomítják az egész eredmény ízét.

Az édességet ízlés szerint lehet alakítani – valaki nádcukrot használ a karamellesebb tónusért, mások juharszirupot vagy mézet. Akik egészségesebb változatot keresnek, használhatnak kókuszcukrot vagy eritritolt – ideális esetben valamilyen természetes zselésítő szerrel kombinálva, például agar-agarral vagy pektinnel.

A karácsonyi töklekvár felhasználása

A karácsonyi fűszerezésű töklekvár sokoldalúan felhasználható. Nemcsak a vajas kenyérszelethez illik – bár így is kiválóan ízlik. Kiválóan kiegészíti például:

  • Palacsinta és amerikai palacsinta, amelyekbe mézeskalács ízt hoz
  • Karácsonyi sütemény, ahol helyettesítheti a hagyományos gyümölcsös töltelékeket (pl. linzerben vagy kosárkákban)
  • Joghurt vagy kása, ahová nemcsak ízt, hanem tápértéket is ad
  • Kelt tésztás sütemények vagy rétesek tölteléke
  • Sajtokkal való párosítás, különösen nemes penészes vagy kemény érlelt sajtokkal

És talán meglepő módon – ez a lekvár remekül passzol a húsokhoz is. Például kacsamellhez vagy sült sertéshúshoz édes kontrasztot ad, amely gasztronómiai élményt nyújt, és főként a francia vagy skandináv konyhára jellemző elemeket kombinál.

Házi készítés mint rituálé és ajándék

A karácsonyi töklekvár készítése gyakran kis rituálévá válik – a lábosból áradó illat képes egy pillanatra megállítani a rohanó napokat, és átvinni minket a nyugodt adventi estébe. Ráadásul a házi lekvár tökéletesen alkalmas eredeti és szívből jövő karácsonyi ajándéknak. Egy üveg, díszített szalaggal, kézzel írt címkével és esetleg egy csipetnyi fahéjjal nagyobb örömet okoz, mint bármelyik megvásárolt csomag.

És hogyan készítsük el?

Recept a házi karácsonyi töklekvárhoz

Ehhez az illatos tökdzsemhez körülbelül egy kiló megtisztított tökre lesz szükséged – a hokkaido a legjobb, mert nem kell hámozni. Adj hozzá 500 g nádcukrot, egy nagyobb narancs levét és héját, fél citrom levét, egy csipet fahéjat és gyömbért, néhány szegfűszeget, egy csillagánizst és egy kis vaníliát – akár rudat, akár csak kivonatot. Végül ne felejts el hozzáadni valamilyen zselésítő szert attól függően, hogy mi van kéznél – például pektint, agart vagy Gelfixet.

A kockákra vágott tököt főzd meg a citrusok levével és a fűszerekkel puhára. Hűlés után vedd ki a teljes fűszereket, és a keveréket turmixold simára. Add hozzá a cukrot és a zselésítő szert, és még néhány percig főzd. A forró lekvárt töltsd sterilizált üvegekbe, fordítsd fejjel lefelé, és hagyd kihűlni.

Az egész folyamat kevesebb mint egy órát vesz igénybe, de az eredmény? Az hónapokig örömet okozhat.

Tök mint a cseh karácsonyok része?

Valaki számára a karácsonyi töklekvár kulturális sokk lehet. A tök mégiscsak a levesekbe való, nem az asztalra a vaníliás kiflik mellé. De ahogy a csehek megszerették a mézeskalács lattét vagy a fahéjas tekercseket, a tök is megtalálta az útját a karácsonyi hagyományba – bár egyelőre inkább a hátsó ajtón keresztül.

A Bon Appétit magazin szerint a tök édes változata egy olyan trend, amely már több szezon óta tart, és a fűszerekkel bármilyen desszertnek nosztalgikus, mégis modern ízt ad. És aki valaha is megkóstolta az amerikai pumpkin pie-t, jól tudja, hogy a tök és a karácsony nem feltétlenül zárják ki egymást.

Egy üveg története

Próbáld meg elképzelni: kint hull a hó, a konyhában frissen sült kenyér illatozik, és éppen egy kanál házi készítésű töklekvárt kensz rá naranccsal és fahéjjal. A rádióban egy régi karácsonyi dal szól, a karácsonyfa fényei halkan pislákolnak, és emlékeztetnek arra, hogy a karácsony igazi varázsa gyakran az apróságokban rejlik. Pontosan ez történt Hanával Brnóból, aki azért kezdett töklekvárt főzni, hogy feldolgozza a kertjéből származó felesleget. Végül kis üvegekbe zárta, tököket ábrázoló képeket ragasztott rá, és karácsonyi ajándékként osztotta szét barátainak. Egy évvel később már az egész utca kérte a lekvárt.

„Nem értettem, hogy valami ennyire egyszerű ekkora hatással lehet," mondja mosolyogva. „De tudják mit? Időt, szeretetet és a karácsony illatát adtam bele. És az emberek ezt felismerik."

Ez a házi karácsonyi töklekvár ereje. Ez egy módja annak, hogy összekapcsoljuk az évszakokat, kihasználjuk a szezonális terményeket, és egyúttal valami olyat hozzunk létre, ami lélekkel bír. Akár karácsonyi kalácsra kened, akár munkatársadnak ajándékozod, vagy csak magadnak tartogatod a kamra mélyén, egy dolog biztos: idén a karácsonyod tök ízű lesz.

Ossza meg ezt
Kategória Keresés