facebook
A 12:00 óra előtt leadott megrendeléseket azonnal feladjuk. | Ingyenes szállítás 80 EUR | Ingyenes csere és visszaküldés 90 napon belül

Hogyan válasszunk dinnyét, hogy valóban élvezhessük annak édes ízét

Hogyan válasszuk ki a legjobb dinnyét - tippek, amelyek megkímélnek a csalódástól és pénzt takarítanak meg

Nyári szezon dinnye nélkül? Ezt elképzelni sem lehet. Egy forró nap, egy frissítő szelet hideg görögdinnye és az érzés, hogy a nyár valóban megérkezett. De ki az, aki soha nem futott bele egy vizes, íztelen vagy éretlen dinnyébe? A megfelelő darab kiválasztása lehet lottóhúzás – hacsak nem ismerünk néhány jól bevált trükköt. Megtanulni, hogyan válasszunk jó dinnyét, nem varázslat, hanem a megfigyelés, a tapintás és egy kis tapasztalat kombinációja.

Az üzletekben és a piacokon a dinnyék egyformán néznek ki. Fényes, kemény, gyönyörűen piros a reklámfotókon. De a valóság? Néha belefutunk egy olyanba, amely ízleléskor nedves papírra hasonlít. És mivel a dinnyét többnyire egészben vásároljuk meg, a rossz választás csalódást okozhat az egész családnak. Jó hír, hogy vannak bevált jelek, amelyek alapján felismerhetjük, hogyan válasszunk érett dinnyét, amely édes, lédús és illatos lesz – pont olyan, amilyennek elképzeltük.

Szín és folt - az első jelek, hogy érett darabról van szó

Kezdjük a legfontosabbal – a színnel. Nem a zöld héj intenzitása a lényeg, bár az is számít, hanem elsősorban a földi folt – egy világos folt a dinnye egyik oldalán, ahol a földön feküdt. Ennek a foltnak sárgának vagy vajkrémszínűnek kell lennie. Ha fehér vagy egyáltalán nincs, valószínűleg a dinnye nem volt elég ideig a földön és nem érett meg. És ez probléma – a dinnye ugyanis a szüret után már nem érik tovább, így amit hazaviszünk, az az, amit kapunk.

A folt mellett nézzük meg a héj színét is. Az érett dinnye sötétzöld héja jól látható csíkokkal rendelkezik, és ha úgynevezett tigris típusú, a világosabb és sötétebb részek közötti kontrasztnak kifejezettnek kell lennie. A matt héj további plusz – a túl fényes dinnye még lehet éretlen.

Kopogtasson meg – hang, mint a metronóm

Lehet, hogy babonának hangzik, de a dinnye megkopogtatása az egyik legmegbízhatóbb útmutató. Ha megkopogtatunk egy érett dinnyét, mély, üreges hangot kell kiadnia – mintha egy fából készült dobba kopogtatnánk. Ha a hang inkább tompa vagy magas, a dinnye lehet túlérett (és így lisztes), vagy ellenkezőleg, éretlen.

Tapasztaltabb eladók a piacokon nyugodtan megkopogtatják helyettünk is – és ha közben remeg a tenyerük és azonnal ajánlják, gyakran ez jó jel. Persze ez kissé sámánizmusra emlékeztet, de a gyakorlat teszi a mestert. A kopogtatás ugyanis megbízható mutatója annak, mi történik belül, anélkül, hogy felvágnánk a dinnyét.

Forma, szár és súly – további jelek az édes középpont felé

Fontos a forma is. A szabálytalanul ovális dinnye egyenetlen növekedés eredménye lehet víz vagy tápanyaghiány miatt. Ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy nem lesz finom, de a kerek, szimmetrikus forma általában a kiegyensúlyozott táplálkozás jele, és így jobb ízű. Nehéz dinnye gyakran lédúsabb – vegyünk két azonos méretűt és tapintsuk meg, melyik nehezebb. A nehezebb valószínűleg teltebb vízzel és édesebb lesz.

Ha a dinnye szára van, további információkat kaphatunk. A száraz és csavart szár azt jelzi, hogy a dinnyét teljes éréskor szüretelték. A zöld vagy friss szár viszont azt jelzi, hogy idő előtt szüretelték – és ez a dinnyénél szinte ítélet. Mint már említettük, a dinnye nem érik meg szüret után, így még ha egy hétig is otthon marad, nem lesz édesebb.

A dinnye neme - városi legenda vagy igazság?

Talán már hallottatok róla, hogy léteznek "férfi" és "női" dinnyék. A női dinnyék kerekebbek, édesebbek és kevesebb maggal rendelkeznek, míg a férfiak nagyobbak, hosszúkásabbak és vizesebbek. Ez a tipp nem tudományosan megalapozott, de sok tapasztalt termelő és vásárló esküszik rá. Azonban tény, hogy a kerekebb dinnyék gyakran édesebbek – talán ezért maradt fenn ez a vélekedés generációkon át.

Hogyan válasszunk jó dinnyét felvágás nélkül

A Česká Budějovicében található piacon minden évben dinnyét árul egy Jiří nevű úriember, aki azt állítja, hogy "ha a dinnye illata áthatja a héját, akkor nyert ügyed van." Felhívja a vásárlókat, hogy tegyék az orrukhoz a dinnyét, és valóban – ha érett, finom édes illatot érezhetünk a héján keresztül, mintha egy üveg dinnyedzsemet nyitnánk ki.

Egy vásárló, Alena asszony, így választott egy dinnyét, amely otthon igazi kincsnek bizonyult. Édes, lédús, szálkás szerkezet nélkül és minimális maggal. Pont olyan, amiért megéri hazacipelni egy öt kilós sziklát.

Bio vagy hagyományos? És mi a helyzet a magnélküli dinnyével?

Manapság egyre gyakoribb, hogy bio minőségű dinnyéket választunk. Bár valamivel drágábbak, gyakran kisebb gazdaságokból származnak, ahol hangsúlyt fektetnek a természetes érlelésre és kevesebb kémiai beavatkozásra. A bio dinnyék ráadásul vékonyabb héjjal rendelkeznek, ami előny a fogyasztásnál és kisebb környezeti terhelést jelent a hulladékkezelésnél.

A magnélküli dinnyék praktikusak, de nem mindig olyan édesek, mint a hagyományosak. Ezeket úgy keresztezik, hogy steril maradjanak, ami hatással lehet a szerkezetükre és ízükre is. Ha tehát igazán intenzív dinnyés ízt keresünk, inkább válasszunk eredeti magvas dinnyét.

És mit tegyünk, ha véletlenül éretlen dinnyét hoztunk haza? Sajnos, sok lehetőségünk nincs. A banánnal vagy avokádóval ellentétben a dinnye nem érlelhető be papírzacskóban vagy a napon. Az egyetlen, amit tehetünk, hogy turmixokhoz vagy hideg levesekhez használjuk, ahol más édes gyümölcsöket adunk hozzá.

A megfelelő dinnye kiválasztása nem tudomány, hanem művészet. Ha megtanuljuk olvasni a dinnyét kínáló jeleket, frissítő jutalom lesz a jutalmunk, ami megéri. Akár a piacon, a szupermarketben vagy közvetlenül a termelőtől vásárolunk, legközelebb már tudni fogjuk, hogyan válasszuk ki a megfelelő dinnyét. Mert a jó dinnye nem csak a véletlen műve – a figyelmességről szól.

Ossza meg ezt
Kategória Keresés