facebook
A 12:00 óra előtt leadott megrendeléseket azonnal feladjuk. | Ingyenes szállítás 80 EUR | Ingyenes csere és visszaküldés 90 napon belül

Hogyan tisztítsuk meg a gázgrillt a jobb íz és a hosszabb élettartam érdekében

Grillezés káros anyagok nélkül - hogyan tisztítsuk meg helyesen a grillt, és hogyan hosszabbítsuk meg az élettartamát

Nyár, napsütés, barátok, a sülő hús vagy zöldség illata a kertből – mindez elengedhetetlen része a grillezési szezonnak. Míg magát a grillezést a legtöbben élvezettel csináljuk, a grill tisztítását az esemény után gyakran halogatjuk, vagy elintézzük. Az eredmény pedig nem csak a készülék élettartamának lerövidülése lehet, hanem egészségügyi kockázatok is. Az ételmaradékok, az elégett zsír és lerakódások ismételt használat során káros anyagokat szabadíthatnak fel, és ronthatják az étel ízét és illatát is.

A kérdés tehát az: hogyan tisztítsuk helyesen a grillt, legyen az gáz, elektromos, kontakt vagy teflonos? Minden típus egy kicsit más megközelítést igényel, de egy szabály mindenhol érvényes: a tiszta grill az alapja a biztonságos és ízletes grillezésnek.

Mikor és miért fontos a grill tisztítása

Minden karbantartás alapja a megelőzés. A legjobb, ha a grillt azonnal használat után tisztítjuk, amikor még nem teljesen kihűlt, de a lerakódások még nem keményedtek meg. Ekkor van a legnagyobb esély, hogy könnyen eltávolíthatók. Ha azonban évente legalább egyszer alapos tisztítást végzünk, meghosszabbítjuk a grill élettartamát, és biztosítjuk, hogy ne együnk kormos és rákkeltő maradványokkal teli ételt.

Kezdjük tehát azzal, hogyan tisztítsuk meg az egyes grilltípusokat anélkül, hogy kockáztatnánk a felületük vagy funkcionalitásuk sérülését.

Hogyan tisztítsuk meg a gázgrillt

A gázgrillek népszerűek a gyors felmelegedés és a könnyű hőmérséklet szabályozás miatt. Karbantartásuk azonban figyelmet igényel, mivel a rácsokon kívül égőket is tartalmaznak, amelyek könnyen eldugulhatnak.

Grillezés után, amíg a grill még meleg, kapcsoljuk be teljes teljesítményre 10–15 percig. Ezzel elégetjük az ételmaradékokat és zsírokat. Hűlés után vegyünk elő acélkefét, és gyengéden tisztítsuk meg a rácsokat. Ha a zsírok a grill falaira is lerakódtak, használjunk meleg vizet egy kis természetes zsíroldószerrel – lehetőleg környezetbaráttal, hogy ne hagyjon hátra kémiai maradványokat.

Az égőket legalább évente egyszer ajánlott tisztítani. Vegyük ki őket, tisztítsuk langyos vízzel, és ellenőrizzük, hogy nincsenek-e eltömődve a lyukak. Ha igen, segít egy tű vagy vékony drót. A gázgrillek gyakran kivehető zsírgyűjtő tálcákkal rendelkeznek – ne felejtsük el ezeket rendszeresen kiüríteni és elmosni.

Jó tanács: Soha ne használjunk agresszív vegyi tisztítószereket, amelyek károsíthatják a grill felületét, vagy elégethetnek a következő grillezésnél.

Hogyan tisztítsuk meg az elektromos és kontakt grillt

Az elektromos grillek és kisebb testvéreik – a kontakt grillek – gyakori választás a háztartások vagy kisebb erkélyek számára. Könnyen kezelhetők, nem termelnek füstöt, és alkalmasak egészségesebb ételek elkészítésére is. De éppen az elektromos komponensek miatt igényelnek óvatosabb megközelítést a tisztítás során.

Alapszabály: soha ne merítsük az elektromos grillt vízbe. Ha a grill levehető lapokkal rendelkezik, mossuk el kézzel vagy a mosogatógépben (ha a gyártó ezt engedélyezi). Ha nem, várjuk meg, míg a grill kihűl, majd fa vagy szilikon spatulával óvatosan kaparjuk le a rátapadt ételmaradékot. Ezután egy langyos vízbe mártott kendővel, egy csepp enyhe természetes tisztítószerrel töröljük le az egész felületet.

A kontakt grillek gyakran szenvednek eltömődött zsírlefolyóktól – ne felejtsük el ezeket is tisztítani, beleértve a zsírtartályt. Néhány modellnél a felső és alsó lemez külön is eltávolítható – ez jelentősen megkönnyíti a folyamatot.

Sokan követik el azt a hibát, hogy fém eszközöket vagy drótkeféket használnak a teflon vagy kerámia felületen. Ez tartósan károsíthatja a tapadásmentes réteget, amivel a grill az étel odaégésének csapdájává válik.

Hogyan tisztítsuk meg a teflon grillt a felület sérülése nélkül

A teflon felületek népszerűek tapadásmentességük miatt, de egyben a legérzékenyebbek is. Ha egyszer megkarcolódnak, nemcsak hogy csökken a hatékonyságuk, de egészségre ártalmas anyagokat is kezdhetnek kibocsátani.

Ezért fontos, hogy kizárólag puha szivacsokat, mikroszálas kendőket vagy speciális teflonhoz készült keféket használjunk. Itt is érvényes, hogy a legjobb, ha a használat után minél hamarabb tisztítjuk. Ha a maradványok megkeményednek, segíthet néhány perces melegvizes és szódabikarbónás pakolás. Ez gyengéden oldja az odaégett részeket anélkül, hogy megkarcolná a felületet.

Ha természetes alternatívát keres a hagyományos tisztítószerek helyett, keverjen össze szódabikarbónát egy kis vízzel, hogy pasztát készítsen. Ezt vigye fel a szennyezett területekre, hagyja hatni körülbelül 15 percig, majd óvatosan törölje le.

A természet is segíthet - természetes eszközök a grill tisztítására

A növekvő ökológiai érdeklődés korában nem meglepő, hogy egyre többen keresik a módját, hogyan tisztítsák meg a grillt vegyszerek nélkül. Szerencsére a természet hatékony segítőket kínál. Ecet, citrom vagy szódabikarbóna – ezek olyan klasszikusok, amelyeket minden kamrában megtalálunk.

Például az ecet és víz 1:1 arányú keverékét a grillrácsra permetezhetjük, és hagyhatjuk pár percig hatni. Ezután szivaccsal vagy kendővel töröljük le. A citromlé segít eltávolítani a zsírt, ráadásul kellemes illatot hagy maga után. Ha fokozni szeretnénk a hatást, próbáljuk ki a citromlé és só kombinációját abrazív pasztaként.

A tapasztalt kertész, Anna néni Jihlávából megosztotta velünk: „A régi öntöttvas grillre soha nem használok mást, csak szódabikarbónát és egy kis ecetet. Nemcsak hogy működik, de nem kell aggódnom, hogy vegyszerekkel szennyezem a kertemet."


Próbálja ki természetes termékeinket

Hogyan ismerjük fel, hogy ideje alapos tisztítást végezni

Vannak pillanatok, amikor nem elég, ha a grillt minden használat után letöröljük. Ha észrevesszük, hogy:

  • az étel még a tapadásmentes felületen is kezd odaragadni,
  • kellemetlen szag árad a grillből,
  • a lángok egyenetlenek vagy gyengék (gázgrill esetén),
  • vagy a grillben hamu, zsír és ételmaradék halmozódik fel,

… akkor itt az ideje, hogy mélytisztítást végezzünk. Ilyen esetben szánjunk időt rá, szereljük szét az elérhető részeket, és alaposan tisztítsuk meg őket. Tartsunk készenlétben egy régi fogkefét, fa spatulát, környezetbarát zsíroldót és türelmet. Az eredmény jobb ízű ételekkel és hosszabb készülékélettartammal jutalmaz meg minket.

És mit tegyünk, ha nem akarunk műanyag szivacsokat vagy egyszer használatos törlőkendőket használni? Bízzunk a komposztálható cellulóz szivacsokban vagy bambusz szálas kendőkben, amelyek kíméletesek a grill felületéhez és a természethez is.

A grill tisztítása nem kell, hogy szükséges rossz legyen. Ha rutinná válik, és kíméletes, de hatékony módszereket választunk, nemcsak a grillünket védjük, hanem a családunk egészségét is. Legyen az gáz, elektromos, kontakt vagy teflon grill, a rendszeres karbantartás kevesebb munkát, jobb ízt, és nem kell aggódnunk a rákkeltő maradványok miatt. Így a grillezést teljes mértékben élvezhetjük – tiszta lelkiismerettel és ízléssel.

Ossza meg ezt
Kategória Keresés