facebook
A 12:00 óra előtt leadott megrendeléseket azonnal feladjuk. | Ingyenes szállítás 80 EUR | Ingyenes csere és visszaküldés 90 napon belül

Hogyan készítsünk tökéletes sodót, amely díszíti a desszertjeinket

Édes nosztalgia, amit sodónak hívnak - hogyan születik egy történettel rendelkező szósz

Vannak ízek, amelyek különleges képességgel bírnak, hogy visszarepítsenek minket az időben. Elég egy kanál, és hirtelen újra gyerek leszel az ebédlőasztalnál, ahol a klasszikus iskolai édes ételeket szolgálták fel. Buchtičky se šodó, a tepsiből frissen kivett, sűrű vaníliaszósszal, az egyik ilyen fogás, amely jelentős adag nosztalgiát hordoz magában. De mi is valójában a šodó? És valóban az a krém, amit a cseh iskolai menzákról ismerünk – vagy ennek a fogalomnak mélyebb, talán még meglepőbb gyökerei vannak?

Mi a šodó – és mi nem?

A „šodó" szó első hallásra franciául hangzik, és ez nem véletlen. A francia „chaudeau" szóból származik, ami „forró vizet" jelent, de a kulináris világban ennél sokkal többet rejt magában. Ez ugyanis egy finom, meleg szósz, tojássárgájával, cukorral és borral, amelyet helyes elkészítés esetén habosra vernek. A klasszikus francia konyhában desszertek, például sütemények vagy gyümölcsök kísérőjeként szolgál. A cseh felfogásban azonban a šodó teljesen más formát öltött.

Míg eredetileg alkoholos szósz volt, ideális esetben fehérborral vagy pezsgővel, nálunk a šodó a vaníliapuding krém szinonimájává vált, gyakran sűrítve keményítővel és alkohol nélkül. Manapság az emberek között kettős értelmezés uralkodik e fogalom kapcsán: a „valódi šodó" borral és tojássárgájával, valamint az otthoni, iskolai változat, amely azonban sokaknak gyermekkorukra emlékeztet.

Buchtičky se šodó

Nehéz pontosan meghatározni, mikor váltak buchtičky se šodó a cseh menzák slágerévé, de a 20. század második felében élték fénykorukat. A kicsi kelt tésztából készült bukták aranybarnára sültek, és forró édes szósszal leöntve tálalták. A gyerekek éppen e kombináció miatt szerették – a finom péksütemény a habos, vaníliás szósszal, amely simogató érzést idézett.

Érdekes, hogy bár a menzákon a szószt gyakran bor és sokszor tojássárgája nélkül készítették, mégis šodónak hívták. Ez a jelentéseltolódás szép példája annak, hogyan változhat meg egy étel kulturálisan és gyökerezhet meg a kollektív emlékezetben. A francia desszertből így lett cseh édes kincs.

Valódi šodó kontra otthoni recept

Amikor valódi šodóról beszélünk, a hagyományos receptre gondolunk, ahol a tojássárgáját cukorral és borral vízfürdőben habosra verik. Ez a változat könnyű, levegős és enyhén aromás – ideális gyümölcsdesszertekhez vagy piskótákhoz. Azonban nyers tojást és alkoholt tartalmaz, ami miatt nem alkalmas kisgyermekek számára.

Ezzel szemben az otthoni šodó recept, ahogy a családi konyhákban ismerjük, többnyire tejre, vaníliás cukorra és keményítővel vagy liszttel való sűrítésre épül. Tehát inkább egy vaníliaszósz, bár továbbra is „šodónak" nevezik. Ez a változat biztonságosabb, könnyebb elkészíteni, és ízvilágában közelebb áll ahhoz, amit a cseh vendégek ismernek és szeretnek.

Illusztrációképpen: Jana asszony, egy négy unokával rendelkező nagymama Olomoucból, az édesanyja receptjére esküszik. „Nem csinálom borral. Tej, tojássárgája, egy kis vaj, vanília és liszt a sűrítéshez. Mindenki imádja. És amikor friss buktákra öntöm, a tányérok pillanatok alatt üresek lesznek."

Hogyan készítsünk otthoni šodót, amely olyan ízű, mint a gyerekkor

Az otthoni šodónak több változata is van, de az alapja a minőségi tej és az igazi vanília vagy vaníliás cukor. Ha szeretnél nekikezdeni ennek a szósznak az elkészítéséhez, egy egyszerű eljárás létezik, amit mindenki könnyen elsajátíthat.

Alaprecept az otthoni šodó szószhoz:

  • 500 ml teljes tej
  • 2 tojássárgája
  • 2–3 evőkanál kristálycukor (ízlés szerint)
  • 1 teáskanál vanília kivonat vagy vaníliás cukor
  • 1 evőkanál sima liszt vagy keményítő (például kukoricakeményítő)
  • 1 kis darab vaj a lágyításhoz

A tejet vaníliával egy edényben felmelegítjük. Egy tálban a tojássárgáját, a cukrot és a lisztet egy kanál hideg tejjel simára keverjük. Ezt a keveréket a forró tejhez öntjük, és folyamatos keverés mellett rövid ideig főzzük, amíg a szósz be nem sűrűsödik. Végül belekeverjük a vajat, és azonnal tálaljuk.

Az autentikus élmény érdekében a szószt frissen sült buktákkal ajánlott tálalni – kicsi kelt tésztadarabokkal, amelyek aranybarna héjúak és puha, könnyű bélzetűek.

Mikor válasszuk a valódi, boros šodót?

Ha szeretnéd lenyűgözni vendégeidet valami szokatlannal, a valódi, boros šodó kiváló választás. Kiválóan illik gyümölcsökhöz, palacsintákhoz vagy édes sütemények kísérőjeként. Bár elkészítése bonyolultabbnak tűnhet, egy kis gyakorlás után az eredmény finom, elegáns ízzel jutalmaz.

A hagyományos recept tojássárgáját, cukrot és fehér bort, ideális esetben jó minőségű félszáraz bort tartalmaz. Mindezt vízfürdőben habosra verik, amit azonnal tálalnak. Ez olyan étel, amely stílussal rendelkezik – akárcsak a története.

Egészségesebb változat? A šodó is lehet fenntartható

Manapság, amikor egyre több ember érdeklődik az egészséges életmód és fenntartható alapanyagok iránt, egy alternatív megközelítés is jöhet jól. A tejet könnyen helyettesíthetjük növényi tejjel – mandula-, zab- vagy szójatejjel. Az édesítést juharsziruppal vagy kókuszcukorral is megoldhatjuk. Ha pedig kihagyjuk a tojásokat, finom, vegán vaníliaszósz készülhet, amely emlékeztet a šodóra, de alkalmas allergiások vagy vegánok számára is.

A fermentált zabtejszín ráadásul krémes textúrát és enyhe savanyúságot kínál, amely jól harmonizál az édes desszertekkel. És ami még jobb – bio alapanyagok és helyben termesztett hozzávalók használatával a šodó közelebb kerül a modern fenntartható konyha követelményeihez.

Miért nem szabad elfelejteni a šodót?

A cseh konyha tele van kincsekkel, de a šodó azok közé tartozik, amelyek megőrzést és újrafelfedezést érdemelnek. Akár gyermekkori emlékként, akár ünnepi ebéd ínyenc zárásaként, ma is megvan a helye az asztalunkon.

Ráadásul bebizonyítja, hogy egy ilyen egyszerű alapanyagokból álló étel is lehet ízletes, történelmi jelentőségű és érzelmekkel teli. Ahogy a francia séf, Auguste Escoffier mondta: „A tökéletesség az egyszerűségben rejlik." És éppen ebben a szellemben van a šodó is – szerény, de felejthetetlen.

Ossza meg ezt
Kategória Keresés