facebook
A 12:00 óra előtt leadott megrendeléseket azonnal feladjuk. | Ingyenes szállítás 80 EUR | Ingyenes csere és visszaküldés 90 napon belül

Hogyan készítsünk könnyen galette-et otthon, és lepjük meg szeretteinket

Galette des rois - francia hagyomány, amely mandula, vaj és öröm illatát hordozza

Vannak olyan hagyományok, amelyek csendben születnek, majd lassan elhagyják hazájuk határait, hogy beragyogják az emberek asztalait és szívét szerte a világon. Az egyik ilyen, amely egyre több rajongóra talál nálunk is, kétségtelenül a galette des rois – a királyi torta, amely Franciaországban hagyományosan megnyitja az új évet. Mi rejlik e mögött az aranyló leveles csoda mögött? És miért érdemes idén kipróbálnia, hogy saját maga süsse meg, még akkor is, ha nem éppen rajong a sütésért vagy a francia szokásokért?

Királyi torta mesés történettel

A Galette des rois, szó szerinti fordításban "háromkirályok tortája", Franciaországban évente az Epifánia ünnepén, vagyis január 6-án kerül az asztalokra. Ez a nap, amelyet Tíz Királyokként is ismernek, azt a pillanatot idézi fel, amikor a keleti bölcsek ajándékokat vittek a kis Jézusnak. És ebben a szellemben készült ez a torta: édes, ünnepi és tele szimbolikával.

A hagyományos galette alapja a leveles tészta, amelyet egy finom mandulás töltelékkel, az úgynevezett frangipane-nal töltenek meg. Azonban ami igazán különlegessé teszi ezt a finomságot, az egy kis porcelán tárgy, az ún. fève, amelyet közvetlenül a tortában sütnek meg. Aki a szeletelés során megtalálja a fève-t a darabjában, az egy napra "király" vagy "királynő" lesz, és felveszi a papírkoronát, amely minden cukrászdában kapható galette része.

Bár az eredeti fèves szárított babok voltak – innen ered a nevük is – manapság leggyakrabban apró porcelán figurák, gyakran kézzel festettek. Franciaországban ezek gyűjtése szinte szenvedéllyé vált, és néhányan büszkélkedhetnek több száz darabos kollekciókkal.

Édes verseny minden családban

Talán azt kérdezi: miért kellene valakinek "királynak" lennie egy napra? Éppen ebben rejlik a galette des rois varázsa. A családok és barátok január folyamán összegyűlnek, hogy közösen vágják fel a tortát. Egy gyermek – gyakran az asztalnál a legfiatalabb – bemászik az asztal alá, és a választása szerint meghatározza, ki kapja melyik szeletet. Ez a régi szokás biztosítja, hogy a torta felosztása igazságos legyen, és hogy a fève véletlenszerű kiválasztását valóban ne lehessen befolyásolni.

És bár elsősorban a szórakozásról szól, néhány vállalatnál vagy iskolában a fève megtalálása kis megtiszteltetés lehet. Például a francia irodákban januárban több galette-t is felszolgálnak – és aki megtalálja a figurát, annak legközelebb tortát kell hoznia. A hagyomány így beépül a mindennapi életbe, és kellemesen színesíti a téli napokat.

Francia galette és annak regionális változatai

Míg a klasszikus galette des rois az Île-de-France-ból származik, és tipikusan mandulás keverékkel töltött, Franciaország más régióiban találkozhatunk más változatokkal. Például Provence-ban és Dél-Franciaországban népszerű a "brioche des rois" – egy kelt tésztából készült koszorú, amely kandírozott gyümölcsökkel van díszítve, és inkább a húsvéti kalácsra emlékeztet, mint egy leveles tortára.

Érdekes, hogy a galette-nek van sós változata is. Bretagne-ban, ahol a "galette" kifejezéssel más összefüggésben találkozunk, így nevezik a sós palacsintákat hajdina lisztből – egy tipikus bretagne-i specialitás. Ezek ugyan nem kapcsolódnak a királyi galette-hez, de megmutatják, milyen változatos lehet a nyelv és a kulináris hagyomány.

Hogyan süssünk galette-t otthon?

Manapság már nem nehéz galette des rois-t készíteni Franciaországon kívül sem. A receptek könnyen elérhetők, és a legtöbb hozzávalót könnyen beszerezheti a boltokban. Csak két lap jó minőségű leveles tészta, vaj, cukor, tojás és mandula szükséges hozzá. A tölteléket egyszerűen összekeverjük és a lapok közé kenjük, a széleket összenyomjuk, a tetejét megkenjük tojással, és dekoratívan bevághatjuk késsel – tipikusan spirálba vagy sakktáblába. Süssük aranybarnára, és ne felejtsük el a fève-t!

Ha igazán autentikusak szeretnénk lenni, a sütés után díszítsük a tortát arany papírkoronával. Ezt megvásárolhatjuk vagy elkészíthetjük – a kreativitás üdvözlendő. És ha nincs kedvünk saját figurát készíteni, egy mandula, bab vagy karácsonyi apró kerámia dísz is megteszi. Csak figyeljünk arra, hogy mindig figyelmeztessük vendégeinket, hogy valami rejtőzik a tortában!

Mi van, ha annyira megszereti a galette-t, hogy gyakrabban szeretné sütni? Jó hír, hogy ez a finomság nem csak a Tíz Királyokhoz kötődik. Franciaországban az egész januári időszakban kapható, és különböző töltelékekkel – a csokoládétól az almáig, a pisztáciáig.

Amikor a hagyomány az fenntartható életmód részévé válik

Talán meglep, miért írnak a galette des rois-ról egy fenntartható életmódra összpontosító blogon. A válasz egyszerű: a hagyományos receptek, amelyek összekapcsolják az embereket, az évszakot és a megosztás örömét, pontosan azok, amelyek a modern ökológiai megközelítéshez tartoznak.

A házi galette sütés lehetőséget ad arra, hogy ne csak az összetételt, hanem az alapanyagok eredetét is befolyásoljuk. Választhatunk bio lisztet, szabad tartású tojást, fair trade cukrot vagy ökológiai gazdálkodásból származó mandulalisztet. És ami még több – a kézzel készített kerámia figura gyönyörű és többször felhasználható szimbólum lehet, amelyet családi kincsnek adnak át.

Egy francia család, akivel beszéltünk, azt a hagyományt követi, hogy évente saját fèves-t készítenek kerámia agyagból, amelyeket az unokák festenek ki. "Ennek köszönhetően mindenki sokkal inkább emlékszik a tortára, mint egyszerű édességként. Ez egy rituálé, amely összeköt bennünket," mondja Delphine asszony Lyonból.

És éppen erről van szó: emlékeket teremteni, nem hulladékot. Az egyszer használatos dekorációk és műanyag díszek helyett a galette az egyszerűség, a család és az élet iránti vágy ünnepe lesz.

Miben rejlik a galette varázsa?

Nemcsak a vajas tésztában vagy az édesen diós töltelékben rejlik a titok. A Galette des rois elsősorban a megosztásról, a meglepetésről és a háláról szól az újabb közös évért. Abban az időben, amikor az ünnepek már mögöttünk vannak, és az új év még nem vett teljes lendületet, ez a torta egy pillanatnyi örömet hoz, amely éppúgy felmelegít, mint egy frissen főzött tea.

És ki tudja – talán nálatok is új hagyománnyá válik a galette, amelyre minden januárban várni fogtok. Hiszen ahogy a régi francia mondás tartja: "une galette partagée est une année enchantée" – a megosztott torta varázslatos évet hoz.

Ossza meg ezt
Kategória Keresés