facebook
A 12:00 óra előtt leadott megrendeléseket azonnal feladjuk. | Ingyenes szállítás 80 EUR | Ingyenes csere és visszaküldés 90 napon belül

Hogyan élvezze a hot cross buns-t egész évben

A húsvéti keresztes zsemlék története és varázsa – miért érdemes otthon sütni hot cross buns-t?

A húsvét nem csak a locsolkodásról és tojásfestésről szól. Számos országban, különösen az angolul beszélő kultúrákban, szilárd helyet foglalnak el a keresztes édes zsemlék, ismertebb nevükön a hot cross buns. Ezek az illatos, enyhén fűszeres zsemlék mazsolával vagy kandírozott gyümölccsel hagyományosan nagypénteken készülnek, de népszerűségük messze túlmutat az ünnepeken és határokon. Talán már találkoztál velük angol nevükön, vagy keresés közben egy kicsit összezavart kérdésként, mint a hot buns cross – bárhogyan is, mindenképpen figyelmet érdemelnek.

A hot cross buns története mélyen visszanyúlik a múltba. Már a 12. században állítólag egy angol szerzetes édes mázzal keresztet rajzolt a húsvéti zsemlére, mint a keresztre feszítés szimbólumát. Később a péksütemény olyan népszerűvé vált, hogy nemcsak a templomokban, hanem a piacokon és az otthoni asztalokon is megjelent. Az angol udvarban még be is tiltották őket a vallási ünnepeken kívül – éppen a szimbolikájuk és növekvő népszerűségük miatt. Ma ezek a zsemlék nemcsak Nagy-Britanniában, hanem Ausztráliában, Új-Zélandon, Dél-Afrikában is részei a húsvéti hagyományoknak, és egyre gyakrabban nálunk is.

Mi teszi a hot cross buns-t olyan különlegessé?

Első pillantásra ez egy egyszerű kelt tészta. De aki megkóstolja, gyorsan megérti, hogy többről van szó, mint egy édes zsemle. A hot cross buns különleges ízvilággal rendelkezik – a fahéj, a szerecsendió és néha a szegfűszeg finom tónusai találkoznak a mazsolával, kandírozott narancshéjjal vagy szárított áfonyával. És akkor ott van a kereszt. Ez nem csak dekoráció – a keresztény húsvétot szimbolizálja, de a múlt és a jelen összekapcsolását is. És bár ma már sokféle változat létezik – csokoládés, almás vagy vegán – az alaprecept szinte változatlan marad.

Érdekes, hogy ezekhez a zsemlékhez számos babona kapcsolódik. Például azt mondják, hogy ha egy hot cross bun-t felakasztasz a konyhában, megvédi a házat a tűztől. Egy másik legenda szerint, ha két ember megoszt egy zsemlét, örökké barátok maradnak. És még ha valaki nem is hisz a péksütemények varázserejében, semmilyen illat nem hoz annyira ünnepi hangulatot az otthonba, mint a frissen sült, illatos keresztes zsemle.

Hogyan készítsünk hot cross buns-t otthon?

Első pillantásra bonyolultnak tűnhet a recept, de valójában egy klasszikus kelt tészta, csak néhány csipetnyi fűszerrel és türelemmel. A legnagyobb kihívás a kereszt megrajzolása – ezt általában sima tésztából vagy lisztes pasztából készítik, amelyet a zsemlére nyomnak sütés előtt. Sütés után gyakran cukros mázzal kenik meg, ami fényt ad a felületeknek és meghosszabbítja puhaságukat.

Hagyományos hot cross buns recept:

Hozzávalók:

  • 500 g finomliszt
  • 75 g cukor
  • 1/2 teáskanál só
  • 1 teáskanál fahéj
  • 1/2 teáskanál szerecsendió vagy szegfűbors
  • 7 g szárított élesztő
  • 300 ml tej (langyos)
  • 50 g vaj (olvasztott)
  • 1 tojás
  • 150 g mazsola vagy szárított gyümölcs
  • reszelt héja egy narancsnak

A kereszthez:

  • 3 evőkanál liszt
  • 3–4 evőkanál víz

A mázhoz:

  • 2 evőkanál cukor
  • 2 evőkanál víz

Egy tálban keverjük össze a lisztet, cukrot, sót és fűszereket. Adjuk hozzá az élesztőt, langyos tejet, olvasztott vajat és tojást. Dolgozzuk ki a sima tésztát, majd hagyjuk kelni körülbelül egy órán át meleg helyen. A kelesztés után dolgozzuk bele a szárított gyümölcsöt és a narancshéjat. Osszuk a tésztát egyenlő darabokra, formáljunk zsemléket és tegyük őket tepsire. Hagyjuk még 30 percig kelni. Közben készítsük el a kereszt tésztáját – keverjük össze a lisztet a vízzel, hogy paszta keletkezzen, és cukrászati zacskó segítségével rajzoljuk a zsemlék tetejére keresztet. Süssük körülbelül 20 percig 200 °C-on. Sütés után kenjük meg cukros vízzel készült mázzal.

Az eredmény egy illatos, puha és gyönyörűen fénylő húsvéti zsemle lesz, amely nemcsak külsejével, hanem mély hagyományával is lenyűgöz.

Nem csak húsvétkor – miért szerethetjük meg a hot cross buns-t örökre?

Érdekes, hogy egyes országokban a hot cross buns olyan csemegévé vált, hogy a pékségek egész évben kínálják. Ausztráliában például már januárban – jóval a böjti időszak kezdete előtt – ellepik a polcokat ezeknek az édes zsemléknek különböző verziói. Az emberek nemcsak ünnepi csemegeként, hanem mindennapi reggeli vagy uzsonnaként is vásárolják őket.

A magyar kontextusban talán nincs közvetlen analógiánk ezekhez a zsemlékhez, de ízük és jelentésük hasonlít a karácsonyi kalácshoz vagy a mazánchoz. A kaláccsal ellentétben azonban a hot cross buns-nak van egy lényeges előnye: kisebbek, könnyen szállíthatók és remekül illeszkednek gyors reggelinek útközben, desszertként kávé mellé vagy péksüteményként a húsvéti kosárba.

Ráadásul számos módon variálhatók – friss almák, csokoládé darabok, illetve gluténmentes vagy vegán változatok használatával. Így ha valaki kerüli a klasszikus fehér lisztes vagy állati eredetű termékeket tartalmazó desszerteket, elkészítheti saját hot cross buns-ját a maga ízlése szerint.

A brit The Guardian egyik olvasója leírta, hogyan versenyez a családja minden húsvétkor, hogy ki készíti a legjobban sikerült adagot: "Valami családi verseny és rituálé zajlik itt, ahol mindenkinek megvan a maga 'titkos hozzávalója' – egyszer narancslikőr volt, máskor frissen őrölt fűszer." Talán éppen ebben rejlik a péksütemény varázsa – összeköti a generációkat, teret ad a kreativitásnak, ugyanakkor megőrzi a hagyományt.

És ha olvasás közben felmerül a kérdés, miért jelenik meg egyes keresőkben kissé összezavarodottan a hot buns cross kifejezés, akkor tudja, hogy általában gépi fordítás vagy pontatlan kulcsszó beírás áll mögötte. Annál is fontosabb a száraz kifejezést valami ízletessé és értelmessé alakítani – és mi lehetne értelmesebb, mint egy illatos húsvéti hagyomány, amit magad sütöttél?

A húsvéti vásárokon vagy a szupermarketek péksüteményes polcain sétálva talán találkozol a zsemlék ipari változataival. De semmi sem ér fel azzal az illattal, amely bejárja a házat, amikor a tészta kel és sül a sütőben. Akár a klasszikus receptet választod, akár saját ízlésed szerint alakítod, egy dolog biztos – a hot cross buns nemcsak péksütemény, hanem a történelem apró darabjai, amelyek minden falatban történetet mesélnek el.

Ossza meg ezt
Kategória Keresés