facebook
A 12:00 óra előtt leadott megrendeléseket azonnal feladjuk. | Ingyenes szállítás 80 EUR | Ingyenes csere és visszaküldés 90 napon belül

Cannelloni spenóttal - az olasz konyha klasszikusa, amely Magyarországon is meghódította a szíveket

Az olasz konyha egyszerűségéről ismert, ugyanakkor utánozhatatlan ízéről is. Ha Olaszországra gondolunk, legtöbbünknek azonnal a pizza, a tészta vagy a tiramisu jut eszébe. Azonban a kevésbé ismert kincsek között szerepelnek a cannelloni is, ezek az üreges tésztacsövek, amelyeket különféle töltelékekkel töltenek meg és ízletes szószban sütnek meg. Különösen népszerű a spenóttal és ricottával töltött cannelloni recept, amely cannelloni aux épinards néven is ismert.

Ez az étel mélyen az olasz konyhában gyökerezik, de népszerűségét Európa más részein is elnyerte. A magyar konyhákban ma már egyre gyakrabban látni spenóttal töltött cannellonit, különösen a változatossága, táplálkozási értéke és azért, mert mind a vegetáriánusok, mind a hagyományos konyha kedvelői körében kedvelt.

Mik is azok a cannelloni?

A Cannelloni (magyarul néha kanelloni vagy canelloni néven is emlegetik) széles, üreges tésztahenger, amelyet különféle töltelékekkel töltenek meg, és sütőben sütnek meg. Az olasz "cannelloni" szó "kis csöveket" jelent, ami tökéletesen leírja alakját és célját. Ellentétben a lasagnával, amely rétegezve készül, vagy a raviolival, amely zárt tésztában tartalmazza a tölteléket, a cannelloni lehetőséget ad a kreatív töltésre és a külső szósz rétegezésére.

Jellemző töltelékek például a húskeverékek, zöldségkombinációk vagy spenót ricottával. Különösen a spenóttal töltött cannelloni számít az egyik legklasszikusabb és legízletesebb változatnak.

Miért éppen spenót és ricotta?

A spenót és ricotta kombinációja az olasz konyhában széleskörűen elterjedt, nemcsak íze miatt, hanem a textúra és a táplálkozási érték tökéletes összhangja miatt is. A spenót gazdag vasban, kalciumban és K-vitaminban, míg a ricotta krémességet és enyhe tej ízt ad, ami remekül kiegészíti a spenótot. Együtt könnyű, de tápláló tölteléket alkotnak, amely tökéletesen illik a tésztacsövekbe.


Próbálja ki természetes termékeinket

Mivel húsmentes ételről van szó, kiváló választás vegetáriánusok számára, és azoknak is, akik szeretnék csökkenteni a húsfogyasztást. Ugyanakkor elég laktató, hogy kielégítse azokat is, akik a kiadós ételeket kedvelik.

Klasszikus recept spenóttal töltött cannellonira

Hogy elképzelhessük, hogyan készül egy ilyen ízletes étel, nézzük meg a hagyományos receptet spenóttal és ricottával töltött cannellonira.

Hozzávalók:

  • 250 g száraz cannelloni tészta
  • 500 g friss vagy fagyasztott spenót
  • 250 g ricotta
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • só, bors, szerecsendió
  • 700 ml passzírozott paradicsom vagy házi paradicsomszósz
  • 100 g reszelt parmezán vagy Grana Padano sajt
  • friss bazsalikom (opcionális)

Az eljárás egyszerű, de némi türelmet igényel. Először a tölteléket készítjük el: a fokhagymát röviden megpirítjuk olívaolajon, hozzáadjuk a spenótot, és hagyjuk megfonnyadni (fagyasztott esetén teljesen fel kell olvasztani és a felesleges vizet kinyomni). Lehűlés után a spenótot összekeverjük a ricottával, ízesítjük sóval, borssal és egy csipet szerecsendióval.

Ezt a keveréket töltjük a cannelloniba, amelyeket egy kis paradicsomszósszal kikent sütőtálba helyezünk. A maradék szószt a tésztára öntjük, megszórjuk sajttal, és 180 °C-on körülbelül 30-40 percig sütjük, amíg a tészta megpuhul és a teteje aranybarnára sül.

Tippek egészségesebb változatokhoz

Ennek a receptnek az előnye, hogy könnyedén igazítható az étkezési igényekhez. Könnyebb változat esetén használhatunk alacsony zsírtartalmú ricottát és kevesebb sajtot. Aki kerüli a glutént, választhat gluténmentes tésztát, vagy akár saját tésztát készíthet rizs- vagy lencselisztből. A tejtermékeket helyettesíthetjük növényi alternatívákkal – például mandula ricottával vagy parmezán helyett élesztőpehellyel.

„A spenót szuperélelmiszer, több fontos tápanyagot tartalmaz, mint a legtöbb más leveles zöldség," mondja Petra Láchová, táplálkozási tanácsadó, aki növényi étrendekkel foglalkozik. A tésztával és paradicsomszósszal kombinálva olyan étel jön létre, amely nemcsak ízletes, hanem táplálóan kiegyensúlyozott is.

Inspiráció a való életből

Egy fiatal család Brnóból a spenóttal töltött cannellonit kezdték el készíteni a hagyományos rakott tészta helyett. „A gyerekeink először morogtak, hogy zöld," nevet a kétgyermekes anyuka. „De amikor kicsit több sajtot és paradicsomot adtunk hozzá, az egész adagot megették a tállal együtt. Most már születésnapra kérik a lasagna helyett."

Ez a történet megmutatja, hogy a gyerekek is megszerethetik a spenótot, ha az étel ízletesen és vonzóan van tálalva. A sütés a sütőben ráadásul fokozza az étel illatát és textúráját – ropogós sajt a tetején, krémes töltelék belül, és enyhén savanykás paradicsomszósz, amely összekapcsolja az ízeket.

Cannelloni - univerzális és kreatív étel

A cannelloni más változatokban is elkészíthető – például padlizsánnal, gombával, tofuval vagy darált hússal. Azonban a cannelloni aux épinards – vagyis a spenóttal töltött cannelloni – marad a vegetáriánus receptek állandó szereplője. Tökéletes egyensúlyt kínálnak az ízek, a tápanyagok és az esztétikai megjelenés között.

Egyes márkák már előre főzött tésztákat is kínálnak, amelyeket nem kell előfőzni, ami időt takarít meg. Az is előny, hogy előre elkészíthetőek és csak közvetlenül tálalás előtt kell megsütni – remek választás egy stresszmentes hétvégi ebédhez.

Ha olyan módot keresel, hogy több zöldséget iktass az étrendedbe, de nem szeretnél lemondani az ízletes és laktató ételekről, a spenóttal töltött cannelloni receptje ideális választás. Legyen szó a klasszikus verzióról vagy saját kreatív feldolgozásodról, egy biztos – ez az étel egy darabka Olaszországot hoz a tányérodra.

Ossza meg ezt
Kategória Keresés