facebook
A 12:00 óra előtt leadott megrendeléseket azonnal feladjuk. | Ingyenes szállítás 80 EUR | Ingyenes csere és visszaküldés 90 napon belül

Fedezze fel a kebab receptjét és titkait az otthoni elkészítésben

Hogyan készítsünk ínycsiklandó kebabot tortillában, fűszeres chili öntettel

Kebab. Egy szó, amely a grillezett hús illatát, friss zöldségeket, enyhén pirított tortillát és természetesen a felülmúlhatatlan öntetet idézi, amely mindent összeköt egy tökéletes ízélménnyé. Míg a legtöbb ember inkább gyorsétkezdékkel társítja, kevesen tudják, hogy a házi kebab receptje egyáltalán nem bonyolult. Ráadásul pontosan az elképzeléseinknek megfelelően készíthetjük el – jobb minőségű alapanyagokkal, felesleges tartósítószerek nélkül, és gondosan fűszerezett hússal.

Ma megnézzük, hogyan készítsünk kebabot otthon. Nemcsak a húst és a tortillát, hanem azt a tökéletes kebabszószt is, amely új szintre emeli az ételt. És ha szereted a csípőset, örömmel találkozhatsz a chili öntet receptjével is, amely pikánssá teszi az egész ételt.

Hús kebabhoz – hogyan készítsük el, hogy olyan íze legyen, mint egy utcai grillről

Minden jó kebab alapja természetesen a hús. A klasszikus török kebabban leggyakrabban bárányt használnak, de Európában gyakoribb a csirke- vagy marhahús. A kebabhoz való hús receptje erős fűszerezésen alapul, amely jellegzetes ízt kölcsönöz neki.

Jó választás a csont nélküli csirkecomb – szaftosabb, mint a csirkemell, és jobban megőrzi a pác ízét. A pác kulcsfontosságú. Keverj össze minőségi fehér joghurtot, citromlevet, zúzott fokhagymát, sót, borsot, őrölt koriandert, római köményt, paprikát, egy kevés fahéjat és egy csipetnyi chilit. Hagyd a húst pácolódni ideálisan egy éjszakán át, de legalább 4 órát.

Érdekesség, hogy egy brünni Radek úr hasonló módon készíti a húst, aki otthon saját vertikális grillt épített egy kerámia virágcserépből és fűtőtekercsből. Az ő házi kebabja annyira népszerűvé vált a barátai körében, hogy hetente egyszer kebab esteket rendez – és aki későn érkezik, általában már nem jut neki.

Ha nincs speciális grill, ne aggódj. A pácolt húst remekül meg lehet sütni serpenyőben, sütőben vagy kontakt grillen. Sütés után a húst vékony szeletekre vagy csíkokra vágd.

Házi kebab tortillában

Amikor a hús elkészült, eljött az idő a kebab összeállítására. A tortillában készült kebab receptje egyszerű – a húson kívül csak zöldség, tortilla és öntet szükséges.

A tortillát megveheted készen, de ha van bátorságod, próbáld meg otthon elkészíteni. Szükséged lesz finom lisztre, egy csipet sóra, egy kevés olívaolajra és meleg vízre. Dolgozd össze a tésztát, hagyd pihenni egy ideig, majd oszd fel golyókra. Minden golyót nyújts vékony lepénnyé, és száraz serpenyőben süsd meg.

A meleg tortillába tegyél húst, adj hozzá szeletelt zöldségeket – tipikusan salátát, paradicsomot, uborkát, vöröshagymát. Remek kiegészítő a vékony csíkokra vágott és rövid ideig citromlében és sóban marinált vöröskáposzta is – friss savanykásságot és ropogósságot ad.

Most jön a pillanat, amely eldönti, hogy a kebab csak jó lesz, vagy teljesen felejthetetlen – az öntet.

Kebab öntet

Leggyakrabban két szósz kombinációját használják – egy lágy fűszeres joghurtos öntetet és egy fűszeres chili öntetet kebabra.

A kebab öntet alapreceptje joghurtos változatban így néz ki: keverd össze a görög joghurtot egy kevés majonézzel, zúzott fokhagymával, apróra vágott petrezselyemmel vagy korianderrel, sóval, borssal és citromlével. Ha szereted a markánsabb ízt, adj hozzá egy csipet római köményt vagy egy csepp olívaolajat. Ez az öntet lágy, krémes és tökéletesen kiegyensúlyozza a fűszeres húst.

A chili öntet pedig a csípős ételek kedvelőinek való. Keverj össze minőségi paradicsompürét, chili pasztát vagy apróra vágott chili paprikát, egy csepp fehér borecetet, sót, cukrot és egy kevés vizet. A jobb állag elérése érdekében adhatsz hozzá egy csepp olívaolajat vagy egy csipet keményítőt is. Mindent röviden főzz össze, hagyd kihűlni, és az öntet kész.

„Ez nem csak csípős, ez addiktív," mondta az egyik látogató a plzeni street food fesztiválon, ahol a hasonló recept alapján készült házi chili öntet sláger lett.

Ha az önteteket tovább szeretnéd fejleszteni, használj házi joghurtot vagy fermentált chili paprikát – ezek nemcsak ízgazdagságot adnak az önteteknek, hanem támogatják a bélflóra egészségét is.

Saját kebab, mint az egészségesebb és tudatosabb étkezés módja

Házi kebab készítésének számos előnye van. Nemcsak pontosan tudod, mit eszel, hanem az adagokat, az alapanyagokat és az ízeket is a saját preferenciáidhoz igazíthatod – akár például vegetáriánus változatot sült tofuval vagy szójával, akár a zsírok csökkentése érdekében.

Továbbá, ez egy nagyon barátságos étel a családok vagy barátok számára. Mindenki saját kebabot készíthet ízlés szerint – valaki több húst kér, más extra chilit ad hozzá. Ez szórakoztató, interaktív és támogatja az egészséges étkezést, amikor az emberek valóban élvezik az ételt.

Egy olomouci anya mesélte, hogy a gyerekei korábban elutasították a zöldségeket, de amikor megengedték nekik, hogy saját kebabot állítsanak össze „saját menüjükként", még a vöröskáposztát és a hagymát is szívesen fogyasztották.

Hogyan válthatjuk ki a gyorséttermi ételeket házi kebabbal?

Míg a gyorséttermi kebab túlzott mennyiségű sót, zsírt vagy tartósítószert tartalmazhat, a házi változat lehetőséget ad az összetevők minőségének és tápértékének ellenőrzésére. Ha teljes kiőrlésű tortillát használsz, több zöldséget adsz hozzá, és elkerülöd a sült köreteket, akkor kiegyensúlyozott ételt kapsz, amely laktat, de nem terheli meg a szervezetet.

Ráadásul nagyobb mennyiségű húst is készíthetsz előre, és egy részt lefagyaszthatsz – a következő alkalommal időt takarítasz meg, és néhány perc alatt ízletes ebédet vagy vacsorát készíthetsz.

Ha még tovább szeretnél kísérletezni – próbáld meg salátaként tálalni a kebabot tortilla nélkül, vagy pita kenyérben, vagy akár sült édesburgonyán, mint gluténmentes modern változat.

A házi kebab tehát nagyszerű módja annak, hogy élvezd az ételt, elkerüld az iparilag feldolgozott élelmiszereket, és ne érezd magad megfosztva. Egy kis előkészülettel olyan ételt készíthetsz, amely ízében vetekszik a bisztróételekkel – de jobb, egészségesebb és pontosan a te ízlésed szerint.

Az eredmény? Egészségesebb test, kisebb ökológiai lábnyom és étel, amelyet várni fogsz. És talán, mint Radek Brnóból, te is elkezded meghívni barátaidat kebab estekre.

Ossza meg ezt
Kategória Keresés