facebook
A 12:00 óra előtt leadott megrendeléseket azonnal feladjuk. | Ingyenes szállítás 80 EUR | Ingyenes csere és visszaküldés 90 napon belül

Az almaszósz használata a konyhában nagy slágernek bizonyul

Almapüré - édes klasszikus, amely minden generációnak ízlik

Finom, illatos és természetesen édes. Az almapüré azon ételek egyike, amelyeket a legtöbben a gyermekkorunkkal társítunk. Kevés dolog idézi meg annyira az otthon melegét, mint egy tál meleg, habosított alma enyhe fahéj illatával. Bár gyakran a csecsemőtáplálékkal társítjuk, az almapüré sokkal szélesebb körű felhasználást kínál, és könnyen helyet találhat a felnőttek konyhájában is. Desszertként, reggeliként vagy uzsonnaként is tálalható, más összetevőkkel kombinálható, télire befőzhető vagy frissen elkészíthető a szezon során.

Akár egy egyszerű almapüré receptet keresel babáknak, vagy a kert őszi termését szeretnéd feldolgozni, a lehetőségek szinte végtelenek. Az otthoni elkészítés egyszerű, egészséges és gyakran olcsóbb is, mint a boltban kapható változatok. És ami még jobb – te irányítod a cukor, a tartósítószerek és az alapanyagok minőségének tartalmát.

Miért válaszd az otthoni pürét a boltival szemben?

Ha megnézed néhány kereskedelmi püré címkéjét, meglepődhetsz, hogy mennyi hozzáadott cukrot, keményítőt vagy sűrítőanyagot tartalmaznak. Még ha csecsemőknek szánták is, találhatunk bennük olyan összetevőket, amelyeknek nem kellene egy baba táplálékában lenniük. Ezzel szemben a házi almapüré pontosan azt tartalmazza, amit beleteszel – általában csak almát, vizet és esetleg egy kevés fahéjat vagy vaníliát.

Ennek köszönhetően nem csak ízletes, hanem tápanyagban gazdag is. Az almák ugyanis rostot, C-vitamint és antioxidánsokat tartalmaznak. Ráadásul az almák természetes édessége gyakran elegendő ahhoz, hogy ne kelljen cukrot hozzáadni – különösen, ha olyan édesebb fajtákat választasz, mint a Gala, Jonagold vagy Rubín.


Próbálja ki természetes termékeinket

Az életben jól ismeri ezt például Alena asszony Olomoucból, aki úgy döntött, hogy feldolgozza a kertjéből származó öt láda lehullott almát. Egy részét megszárította, valamit megsütött, de a legnagyobb sikert az unokái és az idősek körében, ahol dolgozik, az ő cukormentes almapüréje aratta. „Mindenki csodálkozott, hogy cukor nélkül is ilyen édes. Csak jó almák és egy kis szeretet kell a főzéshez," mondja mosolyogva.

Variációk, amelyeket érdemes kipróbálni

Az alap almapüré recept egyszerű – az almát meghámozni, kimagozni, felkockázni és rövid ideig párolni egy kis vízzel. Ezután összeturmixolni, és kész is. De léteznek olyan változatok, amelyek említésre méltóak.

Almapüré pudinggal

Az egyik népszerű változat a pudingos almapüré. A főtt és turmixolt almákhoz vaníliás pudingport kevernek vízben, a keveréket rövid ideig felforralják, így egy finom, krémes desszert keletkezik, amelyet nem csak a gyerekek imádnak. Az előnye, hogy ez a püré jól megtartja formáját még a befőzés után is, és remek töltelék lehet akár süteményekhez is.

Fontos azonban megjegyezni, hogy a pudingpor általában tartalmaz keményítőt és cukrot – ezért ez a változat nem igazán alkalmas csecsemők számára. Ezzel szemben az idősebb gyerekek vagy felnőttek számára, akik szeretnének egy kicsit dekadensebb verziót elkészíteni, ideális választás.

Almapüré puding nélkül

Akik meg szeretnék őrizni az ízek maximális egyszerűségét és tisztaságát, választhatják a puding nélküli almapürét. Ez a verzió ideális a csecsemők számára is, mert nem tartalmaz sűrítőanyagokat, tartósítószereket vagy hozzáadott cukrokat. Csak megfelelően érett almákra, néhány csepp vízre és kíméletes hőkezelésre van szükség. Ha szeretnéd az ízét variálni, adhatsz hozzá egy kis fahéjat, körtét vagy összetört banánt.

Az emészthetőség javítása érdekében – különösen, ha csecsemőknek készítesz almapürét – a gyermekorvosok azt javasolják, hogy az almát forrázd le vagy rövid ideig főzd meg. Így puhábbak, könnyebben emészthetők és csökken a mikrobiológiai szennyeződés kockázata, amelyet a nyers gyümölcs hordozhat. Ráadásul főzés közben jobban kibontakozik az almák édessége, amit a kisbabák értékelni fognak.

Hogyan készítsük el az első pürét a babának?

A csecsemőknek szánt almapüré receptje legyen a lehető legegyszerűbb. Érdemes egyféle gyümölccsel kezdeni, és néhány napon át figyelni a gyermek reakcióját. Egy ilyen recept így nézhet ki:

  • 1 nagyobb édes alma (lehetőleg bio minőség)
  • néhány evőkanál víz

Hámozd meg az almát, távolítsd el a magházat és vágd kisebb darabokra. Egy kis lábasban öntsd le két-három evőkanál vízzel, és főzd alacsony lángon 5-10 percig, amíg meg nem puhul. Ezután törd össze villával vagy pürésítsd botmixerrel simára. Hagyd kihűlni a csecsemő számára megfelelő hőmérsékletre, és tálald.

Ez az alap később módosítható – adhatunk hozzá egy kis sárgarépát, banánt vagy rizskását. De az alap mindig az alapanyag minősége. Ha nincs hozzáférésed bio almához, ajánlott alaposan megmosni és meghámozni, mivel a héj tartalmazhat növényvédőszer-maradványokat.

Tippek a püré felhasználására és megőrzésére

A házi almapüré nem csak gyerekeknek való étel. Kiválóan működik különböző ételek részeként – például töltelékként palacsintákba, palacsintákba vagy rétesekbe. Belekeverhető joghurtba, zabkásába, vagy használható gyümölcsszósz alapjaként húsokhoz.

Ha nagyobb mennyiséget készítesz, nem is lehetne egyszerűbb befőzni. Ha helyesen eljársz, akár hónapokig is eltartható. Csak tiszta üvegek, megfelelően lezárt tető és sterilizálás szükséges. A pudinggal készült püré befőzése esetén ügyelni kell a magasabb savanyodás kockázatára, mivel a keményítő keverékek hajlamosabbak a romlásra. Ebben az esetben érdemes pontosan követni az eljárást és hűvös helyen tárolni.

Az ökológiai életmódot követők számára jó tudni, hogy a házi püré kevesebb csomagolási hulladékot jelent. Az üvegeket újra fel lehet használni, és a maradék héjat és magházat komposztálni lehet. Ráadásul az otthoni elkészítés csökkenti a szállítás és az ipari gyártás kibocsátását is.

Egy szezonális kincs, amely még mindig sokat kínál

Talán azt kérdezed – miért szánnánk időt valamire, ami ilyen egyszerű, és könnyen megvásárolható a boltban? A válasz éppoly egyszerű: mert semmi sem ér fel a házi készítésűvel. A friss almák íze, amelyeket magad hámoztál meg, főztél és turmixoltál, teljesen más, mint egy iparilag előállított püré íze.

És ha ehhez hozzávesszük azt az örömöt is, hogy a saját kertünk terméseit vagy a helyi termelői piac gyümölcseit dolgozzuk fel, nemcsak ízletes terméket kapunk, hanem jó érzést is. Ahogy egy régi magyar mondás tartja: „Amit főz, azt eszik."

Az almapüré, akár pudinggal, akár nélküle, vagy csecsemőknek készült változatban, egyszerűen egy kincs, amit nem szabad elfelejteni. Az egyszerűségében rejlik az ereje – és éppen ezért ízlik ma is annyi generációnak.

Ossza meg ezt
Kategória Keresés