facebook
A 12:00 óra előtt leadott megrendeléseket azonnal feladjuk. | Ingyenes szállítás 80 EUR | Ingyenes csere és visszaküldés 90 napon belül

Avokádós édességek, amelyek nemcsak az ízlelőbimbókat örvendeztetik meg

Édes avokádó receptek - meglepő út az egészséges nassoláshoz

Az avokádó stabil helyet szerzett a konyháinkban – alapként kenőcsökben, salátákban vagy a mexikói guacamole-ban. Azonban kevesen tudják, hogy ez a szerény zöld szuperélelmiszer egy másik, kevésbé ismert oldalt is rejt magában. Az avokádó ugyanis tökéletes alap az édes receptekhez is. Legyen szó vendégeknek készített desszertről, egészséges munkahelyi uzsonnáról, vagy egy módot keresel arra, hogy bűntudat nélkül elégítsd ki az édesség utáni vágyad, az avokádó lehet az a bizonyos titkos hozzávaló.

Furcsán hangzik? Talán. De pontosan így reagált Jana is, egy kétgyermekes fiatal anyuka, aki igyekszik egészségesen főzni az egész család számára. Amikor először kipróbálta az avokádós csokoládépudingot, inkább furcsa keverékre számított, mint desszertre. Meglepetésére azonban a gyerekek repetát kértek. Azóta az avokádó állandó helyet kapott a kamrában. És nem ő az egyetlen.

Miért éppen avokádó?

Az avokádó egyedülálló, mert lágy, vajas állaga, semleges íze és magas egészséges zsírtartalma van. Emiatt kiválóan helyettesíti a vajat, tejszínt vagy akár a tojást számos édes receptben. És ami még jobb – a klasszikus alapanyagokkal szemben tele van egyszeresen telítetlen zsírokkal, rostokkal, E-vitaminnal, magnéziummal és antioxidánsokkal, amelyek jót tesznek a szívnek, a bőrnek és az emésztésnek is.

Sütésnél vagy krémek készítésekor az avokádó selymesen sima textúrát ad, amit általában csak tejszínnel vagy vajjal érhetünk el. És ha jól ízesítjük, természetesen semleges íze háttérbe szorul, míg a fő hangszínt a kakaó, gyümölcsök, diófélék vagy vanília veszi át.

Ezen tulajdonságainak köszönhetően az avokádó gyakori összetevője lett a növényi alapú étrendeknek, laktózmentes alternatíváknak vagy egészségesebb klasszikus desszerteknek.


Próbálja ki természetes termékeinket

Ízletes inspiráció - édes receptek avokádóval

Számos módon lehet az avokádót az édes konyhában felhasználni. Néhány recept sütés nélküli, egyszerű és akár néhány perc alatt elkészíthető, mások a klasszikus sült desszerteket idézik, de egészségesebb köntösben.

Csokoládés avokádókrém

Az avokádós édes receptek közül a legnagyobb klasszikus kétségtelenül a csokoládépuding vagy mousse.

Elég, ha érett avokádót turmixolunk össze minőségi kakaóval, egy kevés datolya sziruppal (vagy juharsziruppal), egy csepp vaníliával és egy csipet sóval. Az eredmény egy hihetetlenül krémes, gazdag csokoládés desszert, ami szinte olyan, mint a párizsi krém – de cukor, tej és bűntudat nélkül.

Az extra hatás kedvéért adhatunk hozzá egy csipet chilit vagy fahéjat, díszíthetjük málnával és mentalevéllel.

Avokádós brownie

Igen, az avokádó valóban beleillik a brownie-ba is. A vajat helyettesíti, és ugyanakkor ugyanolyan szaftos állagot ad nekik. Remek bónusz a brownie alacsonyabb glikémiás indexe és magasabb tápértéke is.

A receptben a vajat turmixolt avokádóval helyettesítjük, és például kókuszcukrot vagy agavé szirupot használunk. A keserű csokoládé, kakaó és avokádó kombinációja ellenállhatatlanul sűrű, mégis egészségesebb alternatívát teremt a hagyományos brownie-hoz képest.

Avokádós cheesecake (sütés nélkül)

Egy másik népszerű választás az avokádós "cheesecake", amely azonban nem tartalmaz sajtot. Ehelyett a krémet avokádó, kesudió, kókusztej és citromlé keveréke alkotja. Ez a keverék turmixolás és hűtőben való megszilárdulás után emlékeztet a klasszikus cheesecake-re, de vegán és tejmentes változatban.

Az alapot összetört diófélékből, datolyából és egy csipet sóból készíthetjük. Az eredmény egy frissítő, könnyű desszert mesterséges édesítők nélkül és tápláló zsírokkal.

Avokádós fagylalt

Ha olyan egészséges fagylaltot keresel, amely nem tartalmaz tejszínt és cukrot, az avokádó ismét ideális alap. Elég turmixolni az avokádót banánnal, vaníliával és egy kevés kókusztejjel. Fagyasztás után egy lágy fagyasztott desszertet kapunk, amely hozzáadott cukor nélkül is nagyszerű ízű.

Hozzáadhatunk darabokra tört keserű csokoládét, mogyoróvajat vagy friss gyümölcsöt. Ideális nyári napokra, amikor nem akarunk megterhelni a gyomrunkat, de mégis szeretnénk valami édeset élvezni.

Avokádós banánkenyér

Az utóbbi években a banánkenyér az internetes szakácskönyvek slágere lett. És ha avokádót adunk a tésztához, még szaftosabb szerkezetet és táplálóbb eredményt kapunk. Ez a kenyér ideális reggelire, uzsonnára vagy egészséges desszertként a gyerekeknek.

Sütéskor kihagyhatjuk a vajat és a cukor nagy részét, mivel az édességet a túlérett banánok és a juharszirup kombinációja adja. Ráadásul, ha dióval és banánszeletekkel díszíted a tetejét, remekül mutat az ünnepi asztalon is.

Amikor az egészség és az íz kéz a kézben jár

Az utóbbi években egyre több ember fordul olyan étrend felé, amely nemcsak finom, hanem tápláló is. Az olyan trendek, mint a flexitáriánus étrend, növényi alapú táplálkozás vagy alacsony szénhidráttartalmú életmód azt mutatják, hogy az emberek tisztában vannak vele, hogy az étel nemcsak az egészségükre, hanem a bolygóra is hatással van.

Az avokádós édes receptek szépen bizonyítják, hogy az egészséges nem feltétlenül unalmas. Épp ellenkezőleg – az avokádó révén olyan desszertek születnek, amelyek tele vannak ízzel, krémes állaggal, és mégsem tartalmaznak finomított cukrot, vajat vagy tejet.

Ezeknek a recepteknek a növekvő népszerűsége a közösségi médiában is érezhető. Az olyan hashtagek, mint #avocadodessert vagy #healthyindulgence elárasztják az Instagramot és a Pinterestet. Ételbloggerek, szakácsok és táplálkozási tanácsadók osztják meg saját avokádós desszertjeiket, és megmutatják, hogy az egészséges táplálkozás nem a korlátozásról, hanem az új lehetőségek felfedezéséről szól.

Mit fontos előre tudni?

Az avokádós édes receptek készítésekor a kulcs a gyümölcs megfelelő érettsége. Az ideális avokádó puha tapintású, de nem túlérett. Ha kemény, hagyd néhány napig érni szobahőmérsékleten – vagy tedd egy papírzacskóba banánnal, ezzel felgyorsítva az érési folyamatot.

Az édes konyhához a legalkalmasabb a Hass fajtájú, amely krémesebb állagú és lágyabb ízű. Fontos, hogy az avokádót jól turmixoljuk simára – lehetőleg nagy teljesítményű turmixgépben – hogy a kész krém vagy tészta ne legyen darabos.

Az ízesítésnél ne félj kísérletezni – az avokádó remekül illik a kakaóhoz, vaníliához, citromhéjhoz, kókuszhoz és diófélékhez. És ha attól tartasz, hogy a család vagy a vendégek felismerik a desszertben, próbálj ki egy kis tesztet: kínáld meg őket avokádós mousse-szal anélkül, hogy elmondanád, mi az, és figyeld a reakciókat. Valószínűleg semmi mást nem hallasz majd, csak azt, hogy "ez finom!".

Boldogabb test és bolygó

Az avokádó használata az édes konyhában nemcsak az egészségünk, hanem a fenntarthatóság szempontjából is előnyös. Az állati eredetű termékek fogyasztásának csökkentésével csökkentjük a szénlábnyomot, és támogatjuk a növényi alternatívákat, amelyek környezetbarátabbak.

Természetesen az avokádó termelésével kapcsolatos fenntarthatóság kérdése összetett – függ a termesztés módjától, behozataltól és a tanúsítványoktól. Éppen ezért érdemes bio vagy fair trade jelölésű avokádókat választani, amelyek jobb feltételeket biztosítanak a gazdáknak és környezetkímélőbb megközelítést a természethez.

Ahogy a híres szakács, Yotam Ottolenghi mondta: „A valóban jó étel nemcsak az alapanyagokról szól, hanem arról az ötletből, hogyan kapcsoljuk össze őket." És az avokádó édes hozzávalóként több, mint egy ötlet – belépő a világ egészséges nassolásába, amely örömet szerez az ízlelőbimbóknak és a lelkiismeretnek egyaránt.

Tehát legközelebb, amikor avokádó után nyúlsz, nem csak pirítósra használhatod. Ez lehet valami sokkal édesebb – és egyben egészségesebb – kezdete is.

Ossza meg ezt
Kategória Keresés