facebook
A 12:00 óra előtt leadott megrendeléseket azonnal feladjuk. | Ingyenes szállítás 80 EUR | Ingyenes csere és visszaküldés 90 napon belül

A shakshuka mint egészséges reggeli, amely egész napra eltelít

Shakshuka - színes étel tele ízzel, amit imádni fogsz

A világon kevés étel ötvözi olyan természetesen az egyszerűséget, a táplálkozást és az ízek tökéletes harmóniáját, mint a shakshuka. Ez a színes keverék, mely tojásokat tartalmaz paradicsomszószban, paprikával, hagymával és illatos fűszerekkel, messze meghódítja a konyhákat származási helyén túl is. Akár azt kérdezed, hogy „mi is az a shakshuka?”, akár bevált shakshuka receptet keresel, egy dolog biztos: ez egy étel, ami hamar helyet talál az otthoni étlapodon.

A shakshuka eredete, avagy hogyan született az izraeli klasszikus

Első pillantásra úgy tűnhet, hogy a shakshuka közvetlenül Izraelből származik, mivel az ország egész területén a reggeli menük része. A valóság azonban ennél színesebb – akárcsak maga a shakshuka. Ez az étel észak-afrikai konyhából ered, konkrétan Tunéziából vagy Líbiából. Innen terjedt el a Közel-Keletre, és Izraelben találta meg második otthonát, ahol a modern gasztronómia elválaszthatatlan részévé vált.

A „shakshuka” név arabul azt jelenti, hogy „keverék” vagy „kavalkád”. És ez nagyon találó – hiszen ez egy étel, amely egyszerű alapanyagokat egyesít egy harmonikus egésszé. Izraelben a shakshukát otthon éppúgy készítik, mint utcai bisztrókban vagy kávézókban, gyakran kis öntöttvas serpenyőkben, amelyekben egyből tálalják is.

Mit tartalmaz a shakshuka és miért olyan népszerű

A shakshuka alapja a paradicsomszósz paprikával, fokhagymával, hagymával és egyedi fűszerekkel, mint például római kömény, paprika és cayenne bors. Ebbe a forró keverékbe óvatosan beleütött tojások kerülnek, amelyek a szószban finoman megszilárdulnak. Az eredmény egy étel, amely tápláló, egészséges és hihetetlenül ízletes.

Az egyik ok, amiért a shakshuka Izraelen kívül is népszerűvé válik, a rugalmassága. Elkészíthető tisztán növényi változatban, hozzáadhatunk feta sajtot, spenótot, olívabogyót vagy akár csicseriborsót is. Kiválóan illik hozzá a ropogós kenyér – ideális a pita vagy a kovászos kenyér, amellyel a szószt az utolsó cseppig kitörölhetjük.

De a shakshuka nem csak paradicsom és tojás. A kulcs a megfelelő ízharmónia – a paradicsom édessége, a paprika enyhe csípőssége és a fűszerek mélysége komplex gasztronómiai élményt hoz létre, amely egyszerűségével lep meg.

Hogyan készítsünk autentikus shakshukát otthon

Bár úgy tűnik, hogy órákig tartó étel, a shakshuka recept meglepően egyszerű, és még a kezdők is el tudják készíteni. A kulcs a minőségi alap – ideálisan friss zöldségek, de télen elég, ha jó minőségű konzerv paradicsomot használunk.

Alap shakshuka recept:

Hozzávalók:

  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 1 hagyma (vékony félholdakra vágva)
  • 1 piros paprika (csíkokra vágva)
  • 2 gerezd fokhagyma (aprítva)
  • 1 teáskanál őrölt édes paprika
  • ½ teáskanál római kömény
  • csipet cayenne bors vagy chili (ízlés szerint)
  • 800 g hámozott paradicsom (friss vagy konzerv)
  • só és frissen őrölt bors
  • 4 tojás
  • friss koriander vagy petrezselyem (szóráshoz)
  • balkán sajt vagy feta (opcionális)

Forró olajon pirítsuk meg a hagymát és a paprikát puhára. Adjuk hozzá a fokhagymát és a fűszereket, röviden pirítsuk meg, majd öntsük hozzá a paradicsomot. Lassú tűzön főzzük kb. 15 percig, amíg a szósz besűrűsödik. Kanállal készítsünk mélyedéseket a szószban, és mindegyikbe üssünk egy tojást. Fedjük le, és hagyjuk 5–8 percig megszilárdulni – a fehérje legyen szilárd, a sárgája folyós. Szórjuk meg zöldfűszerekkel és sajttal, és azonnal tálaljuk.

Shakshuka mint reggeli, ebéd és vacsora

A shakshuka egyik legnagyobb varázsa, hogy bármely napszakban fogyasztható. Izraelben gyakran reggeliként tálalják, de semmi sem akadályozza meg abban, hogy ebédre vagy könnyű vacsorára is elkészítsük. Akár gyors energiára van szükséged reggel, akár tápláló ételt keresel egy nehéz nap után, a shakshuka nem fog csalódást okozni.

Ráadásul kiváló választás vegetáriánusoknak vagy bárkinek, aki csökkenteni szeretné a húsfogyasztást anélkül, hogy ízben kompromisszumot kellene kötnie. A tojás fehérjetartalmának és a zöldségek rosttartalmának köszönhetően a shakshuka teljes értékű étkezés, amely telít, de nem nehezít el.

Egy mindennapi példa: egy fiatal család Budapestről gyors, mégis tápláló vacsorát keresett két kisgyermekének. Megállapították, hogy a shakshuka ideális megoldás – a gyerekek imádják a tojást, a felnőttek pedig értékelik az ízt és az egyszerűséget, és mindenki együtt élvezheti az ételt. Ráadásul ez egy olyan étel, amit könnyen el lehet készíteni egy serpenyőben, ami kevesebb mosatlant és stresszt jelent.

Egészség a tányéron és a bolygón

A shakshuka nem csak ízletes – tápláló is. A paradicsom gazdag likopinban, egy erős antioxidánsban. A paprika C-vitamint és rostot ad hozzá, míg a tojás a szükséges fehérjét, D-vitamint, B12-vitamint és egészséges zsírokat biztosít. Ha hozzáadunk hüvelyeseket vagy zöld leveles zöldségeket, valódi tápanyag bombához jutunk.

Fenntarthatósági szempontból a shakshuka is kiváló választás. Szezonális és könnyen elérhető alapanyagokat használ, amelyek nem terhelik a bolygót. És mivel hús nélkül is elkészíthető, kisebb szénlábnyommal rendelkezik. Ha ehhez hozzáadunk otthon készült péksüteményt vagy rozskenyeret, egy olyan ételt kapunk, amely barátságos a testünkkel és a környezettel is.

Modern csavarok és variációk a shakshukára

Bár a klasszikus izraeli shakshuka megvan a maga varázsa, a modern konyha szeret játszani ezzel az étellel. Léteznek például zöld változatok, ahol a paradicsom helyett spenót, mángold vagy cukkini kerül. Népszerű az is az orientális változat harissával, egy tunéziai csípős pasztával, vagy a shakshuka gombával és tejszínnel.

Érdekes csavar lehet a sült padlizsán hozzáadása, amely krémességet ad, vagy a csicseriborsó kiegészítése a magasabb növényi fehérjetartalom érdekében. Így könnyen elkészíthető vegán változat, ahol a tojás helyett például kurkumával és élesztővel kevert tofut használunk hasonló állag és íz eléréséhez.

Ahogy az izraeli séf és szerző, Yotam Ottolenghi mondja: „A shakshuka olyan, mint egy vászon, amelyre mindenki megfestheti a saját tökéletes reggelijét.” És éppen ez a szépsége ennek az ételnek – nincs egyetlen helyes módja a shakshuka elkészítésének, csak sok ízletes út, hogyan igazíthatjuk a hangulatunkhoz, az évszakhoz vagy a hűtőnk tartalmához.

Akár a hagyományos izraeli shakshukát választod, akár saját eredeti változatot alkotsz, egy dolog biztos – amint megkóstolod, állandó vendége lesz az asztalodnak.

Ossza meg ezt
Kategória Keresés