facebook
A 12:00 óra előtt leadott megrendeléseket azonnal feladjuk. | Ingyenes szállítás 80 EUR | Ingyenes csere és visszaküldés 90 napon belül

A nata de coco megérkezik Csehországba, és forradalmasítja a desszertek és italok világát

A nata de coco frissítő világa - a kókusz zselés finomsága, amely meghódítja a magyar piacot is

Néha találkozunk egy olyan termékkel, ami textúrájával, ízével és eredetével teljesen meglep minket. A nata de coco egy ilyen felfedezés – egy szokatlan kókusz ínyencség, amely egyre népszerűbbé válik a hazai Fülöp-szigeteken és Délkelet-Ázsián kívül is. Míg Ázsiában a "nata de coco" hagyományos része a desszerteknek és italoknak, nálunk lassan, de biztosan bekerül az egészséges élelmiszerek polcaira, és megjelenik a smoothie bárokban vagy a bubble tea hozzávalójaként is. Mi is valójában ez az egzotikus finomság, hogyan készül, és miért kelt olyan nagy érdeklődést?

Mi is az a nata de coco és hogyan készül?

A nata de coco – szó szerint fordítva „kókuszkrém” – egy zselés anyag, amely kókuszvíz fermentálásával jön létre speciális baktériumok (többnyire Acetobacter xylinum faj) segítségével. Ennek a folyamatnak az eredménye egy félig átlátszó, enyhén rugalmas és harapásra kielégítően szilárd szerkezet, amelyet apró kockákra vágnak, és vagy önmagában fogyasztanak, vagy desszertekhez és italokhoz adnak.

Ez a termék először a Fülöp-szigeteken jelent meg a 20. század elején, mint a felesleges kókuszvíz feldolgozásának módja – a kókusztej vagy kókuszolaj előállítása során keletkező melléktermék. Csak később derült ki, hogy az érdekes textúra mellett a nata de coco számos táplálkozási előnnyel is rendelkezik.

A hagyományos zselékkel ellentétben alacsony kalóriatartalommal, zsírtartalom nélkül és magas rosttartalommal bír. Éppen emiatt kedvelték meg az egészséges életmód szerelmesei és azok, akik alternatívát keresnek a hagyományos édességek helyett.

Nata de coco mint ital? Igen, és nagyon finom

Az egyik legnépszerűbb módja annak, hogy találkozzunk a nata de coco-val, az italok nata de coco darabokkal. Az üzletekben vagy az online boltokban gyakran találkozhatunk olyan termékekkel, mint a nata de coco ital, kókusz ital nata de coco-val vagy márkanevek alatt, mint például Rio Nata de Coco. Ezek az italok általában palackozva kaphatók, és a kókusz zselén kívül gyümölcslevet vagy teát is tartalmaznak.

A gyümölcsital és a ropogós, zselés nata de coco darabok kombinációja szórakoztató textúrakontrasztot és frissítő ízt hoz létre. Ez a kombináció az egyik oka annak, hogy a Rio Nata de Coco-hoz hasonló termékek népszerűek a fiatalabb generáció körében, valamint azok között, akik egészségesebb alternatívát keresnek az édes limonádékhoz.

Hasonlóan a bubble tea-hez, amely teát kombinál a tápióka gyöngyökkel, a nata de coco ital a kókusz természetes édességére és rostjaira épít. Ezeknek az italoknak néhány változatában aloe vera vagy chia mag is található, ami tápanyagban gazdag és ízletes italt eredményez, ideális például délelőtti uzsonnaként vagy edzés utáni frissítőként.

Egészséges a nata de coco?

Ez a kérdés mindenkit foglalkoztat, aki új és nem teljesen ismert termékkel találkozik. A nata de coco esetében nyugodt szívvel mondhatjuk: igen, ha tudjuk, mit vásárolunk.

A nata de coco önmagában nagyon alacsony kalóriatartalommal rendelkezik – körülbelül 60 kcal 100 g-ra, szinte semmi zsírt nem tartalmaz, viszont gazdag oldható rostokban, amelyek támogatják az emésztést. Az alacsony glikémiás index is garantálja, hogy ez a finomság azok számára is megfelelő, akik figyelik a vércukorszintjüket.

A probléma azonban akkor merül fel, ha a nata de coco-t édes szirupokban vagy magas cukortartalmú gyümölcsitalokban árusítják. Ilyen esetben fontos elolvasni az összetevőket – akárcsak bármely más élelmiszernél. Jó minőségi mutató, ha a termék kókuszvízből, nata de coco-ból és például hozzáadott cukor nélküli gyümölcsléből áll. Számos márka, amely Magyarországon is elérhető, ma már light verziókat kínál természetes édesítőszerekkel vagy teljesen cukormentesen.

Ázsiából a magyar asztalra

A nata de coco története annak bemutatása is, hogyan válhat egy helyi és hagyományos élelmiszer globálisan népszerűvé. Míg a Fülöp-szigeteken a házi desszertek, mint például a halo-halo (összezúzott jéggel, sűrített tejjel, gyümölcsökkel és különféle zselékkel kevert desszert) szerves része, Japánban és Dél-Koreában a nata de coco éppen az italokban kezdett elterjedni. Ahogy mondják: „A jó gyorsan terjed.”

Ma már nemcsak ázsiai bisztrókban, hanem egészséges élelmiszerboltok, vegán üzletek vagy online boltok, mint a Ferwer.hu, amelyek fenntartható és egészséges életmódot támogató termékekre szakosodtak, is találkozhatunk a nata de coco-val. Itt többféle ízű nata de coco ital közül választhatunk, vagy tiszta változatot cukor hozzáadása nélkül.

Kulináris tippek és otthoni kísérletek

A nata de coco nemcsak a kész italokról szól. Ha a kezedbe kerül egy cukormentes változat, másképp is használhatod:

  • Adj néhány kanállal smoothie-hoz vagy gyümölcssalátához extra textúráért.
  • Használd díszként házi fagylalton vagy chia pudingon.
  • Keverj kockákat kókusz joghurtba, és hintsd meg dióval – kiváló és gyors reggeli.

Ázsiában a nata de coco-val való főzés is népszerű – édes és sós receptek, amelyek a zselét kontrasztos összetevőként használják puha vagy éppen ropogós hozzávalókkal szemben. A bátrabbak számára léteznek fermentációs készletek is, amelyekkel otthon is elkészíthetjük a nata de coco-t. Szükséged lesz kókuszvízre, cukorra és a megfelelő baktériumtörzsre, de az eredmény egy egészséges, házi alternatíva a kereskedelmi édességekhez.

Miért érdemes odafigyelni a nata de coco-ra?

Abban az időszakban, amikor egyre gyakrabban beszélünk a fenntarthatóságról, a helyi termékekről és a hulladékcsökkentésről, a nata de coco ebben a kontextusban is helyet kap. Felhasználja azt, amit gyakran fel nem használtan hagynának – a kókuszvizet, amely a kókusz feldolgozásának mellékterméke. Így ez egy példa az úgynevezett élelmiszeripari upcycling-re, amelyről olyan szervezetek is beszélnek, mint a Food Waste Warriors.

Ezenkívül egy olyan termékről van szó, amely nem tartalmaz állati összetevőket, így vegánok számára is alkalmas, és az alacsony cukor- és zsírtartalom miatt azok számára is vonzó, akik egészségesebben próbálnak étkezni.

És ami még ennél is fontosabb – egyszerűen szórakoztató. A mai világban, ahol nemcsak az íz, hanem a textúra, a megjelenés és az étkezési élmény is szerepet játszik, a nata de coco megtalálja helyét a szuperélelmiszerek és a modern trendek között.

Ahogy egy Fülöp-szigeteki producer mondta: „A nata de coco a jövő zseléje – ízletes, egészséges és abból készül, amit korábban hulladékként kezeltünk.”

Tehát akár új alternatívát keresel az édességekhez, akár csak valami szokatlant szeretnél megkóstolni, a coco de nata – ahogy néha Európában nevezik – biztosan nem fog csalódást okozni. Csak egy kóstolásra van szükség, és talán rájössz, hogy nélküle elképzelhetetlen a nyári italod vagy frissítő desszerted.

Néha a legnagyobb örömöt éppen a legkevésbé várt összetevők hozzák.

Ossza meg ezt
Kategória Keresés