facebook
A 12:00 óra előtt leadott megrendeléseket azonnal feladjuk. | Ingyenes szállítás 80 EUR | Ingyenes csere és visszaküldés 90 napon belül

Recept a gyorsan és könnyen otthon elkészíthető termixhez

Hogyan készítsünk otthon igazi vaníliás és csokoládés termixet adalékanyagok nélkül

Emlékszel az iskolai uzsonnákra, amikor az aktatáskádból előhúztál egy pohár termixet, és lassan kanalaztad? Számosunk számára ez a krémes desszert a gyerekkor szimbóluma. Manapság azonban, amikor növekszik az érdeklődés az egészséges táplálkozás és az otthoni készítés iránt, a termix új formában tér vissza – tartósítószerek, mesterséges színezékek és aromák nélkül. A házi termix elkészítése egyáltalán nem bonyolult, sőt – ez egy meglepően egyszerű recept, amelyet bárki elkészíthet, akinek van túró és néhány alapanyag a hűtőszekrényében.

Miből áll tulajdonképpen a termix?

A klasszikus termix, ahogy az üzletekben ismerjük, egy túrós desszert cukor, kakaó vagy vanília és esetenként tejszín hozzáadásával. Tartalmaz azonban sűrítőanyagokat, mesterséges aromákat és tartósítószereket is, amelyek meghosszabbítják az eltarthatóságát. Ha úgy döntesz, hogy házi termixet készítesz, nemcsak a tested kíméled meg a felesleges adalékanyagoktól, hanem ízélményt is kapsz, amely nehezen hasonlítható a boltban kaphatóhoz.

Akár a klasszikus vaníliás termixet, akár a csokoládés termixet részesíted előnyben, a recept alapja szinte mindig ugyanaz: minőségi túró, egy kevés tejszín vagy vaj, édesítőszer (lehetőleg természetes) és ízesítő összetevő az ízlésed szerint – vanília, kakaó vagy akár mindkettő. Az otthoni elkészítés előnye, hogy mindent az ízlésed szerint alakíthatsz – kevesebb cukorral, krémesebbre, vegánra vagy laktózmentesre.

Vaníliás termix, mint a nagymama készítette

Ha valamivel kezdeni szeretnél, akkor mindenképpen a klasszikus vaníliás termixszel – gyönyörűen krémes, illatos, és olyan finom, hogy az íze talán visszarepít a gyerekkorba. Készítése nagyon egyszerű: szükséged lesz túróra (legjobb a kádas, de nem lehet túl folyékony), tejszínre, egy kevés cukorra vagy akár mézre, vaníliára (kivonat vagy a hüvely magjai) és egy csipet sóra az íz finomításához.

A túrót és a cukrot először simára verjük, hozzáadjuk a vaníliát és a csipet sót, majd fokozatosan hozzákeverjük a tejszínt, amíg sima, habos krém lesz. A kész termixet tálkákba tesszük, és legalább 30 percre a hűtőbe tesszük pihenni. A bolti változatokkal szemben meglep majd a finomság és az autentikus vanília íze, mesterséges utóíz nélkül. Néhány háziasszony még egy kevés olvasztott vajat is hozzáad az extra sima állag érdekében – de ez már csak rajtad múlik.

Csokoládés termix felesleges vegyszerek nélkül

A kakaó és csokoládé szerelmesei imádni fogják a házi csokoládés termix receptet, amely ugyanolyan egyszerű, mint a vaníliás, de a kakaónak köszönhetően mélységet és intenzitást kap. És ha minőségi holland kakaót vagy akár étcsokoládé darabokat használsz, az eredmény akár a luxus desszertekkel is versenyezhet.

Ehhez az egyszerű csokoládés termixhez készíts elő 250 g zsíros túrót, két evőkanál minőségi kakaót, 3–4 evőkanál juharszirupot (vagy más természetes édesítőszert), egy kevés tejszínt – hogy pontosan mennyit, az attól függ, milyen állagot szeretnél – és az extra csokoládé ízért hozzáadhatsz olvasztott étcsokoládét is. Végül mindenhez adjunk egy csipet sót, és kész is.

A túrót kakaóval és sziruppal felverjük, majd hozzákeverjük a tejszínt és esetleg a csokoládét. Az eredmény egy sima, sötét krém, amely még a legigényesebb ínyenceket is elbűvöli. Ha egy ideig a hűtőben hagyjuk, az ízek szépen összeérnek, és a termix még jobb textúrát kap.

Miért érdemes otthon készíteni a termixet?

Az egyik fő ok, amiért egyre többen fordulnak a házi termix készítéséhez, az összetevők feletti ellenőrzés. Az üzletekben bár találhatók „bio" változatok a túrós desszertekből, ezek gyakran drágák, és még így is tartalmaznak keményítőket, stabilizátorokat vagy sűrítőanyagokat. A házi változatban a saját belátásod szerint választhatod meg az összetevőket – akár farmról származó túrót, növényi tejszínt vagy cukorbetegeknek megfelelő édesítőszert is használhatsz.

Remek példa erre egy brnói kétgyermekes anyuka, aki úgy döntött, hogy a bolti édességeket egészségesebb alternatívákkal helyettesíti. „Amikor elolvastam a termix összetevőit, amit a fiamnak adtam, sokkolt. Nem akarom, hogy gyerekkorától kezdve aromákat és színezékeket egyen. Most házi vaníliás termixet készítek neki mézzel, és mindig kér még," mondja mosolyogva.

A házi termix készítése környezetbarátabb is – elkerülheted a műanyag poharakat és csomagolásokat, amelyek a kukában végzik. Ehelyett a desszertet üvegedényekben vagy zárható üvegekben tálalhatod, és magaddal viheted útközben is.

El lehet készíteni vegán vagy tejmentes változatban is?

Igen, és ez nem bonyolult. Túró helyett használhatsz szóját vagy kókuszjoghurtot, vagy kevert kesudiót és növényi tejet. Tejszín helyett választhatod a kókusz- vagy zabtejszínt. Az íz némileg más lesz, de továbbra is nagyon kellemes, és különösen a vegánok vagy laktózintoleranciások számára teljesen megfelelő.

Érdekes lehetőség a banán hozzáadása is, amely természetesen édesíti és sűríti a termixet. Ebben az esetben gyakran nem szükséges további édesítőt hozzáadni. A desszert így a legkisebb gyerekek számára is megfelelő.

Kis tippek a tökéletes házi termixhez

A házi termix készítésekor érdemes néhány apró trükköt észben tartani:

  • Használj zsíros túrót – az alacsony zsírtartalmú változatok vizesek és kevésbé krémesek.
  • Ne spórolj a vaníliával – a vaníliakivonat vagy a hüvely magjai autentikus illatot adnak.
  • Válassz természetes édesítőszereket, mint a méz, juhar- vagy agávészirup – ezek ízt és tápanyagokat is adnak.
  • Ha extra sima állagot szeretnél, a túrót botmixerrel pár percig keverd.
  • Adj hozzá egy csepp citromlevet, ha a termix túl édes – a savasság kiegyensúlyozza az ízt.

Ha a házi termix készítése elnyeri a tetszésedet, próbáld ki a további variációkat is – eperrel kevert gyümölcsös, datolyaszirupos karamellás vagy mandulavajjal kiegészített diós változat. A fantáziának nincs határa.

„A házi termix számomra visszatérés a gyerekkorba, de jobb formában – ugyanolyan ízű, de tudom, mi van benne," mondja Markéta Gajdošová, táplálkozási tanácsadó a Zdraví magazinnak.

És éppen ez a varázsa az otthoni főzésnek. Ha tudod, mit eszel, nemcsak jobban élvezed az ételt, hanem jót is teszel az egészségednek és a bolygónak. Miért ne készítenél legközelebb termixet otthon, ahelyett hogy a szupermarket hűtőpultját látogatnád? Csak néhány perc, és a kanál egy teljesen új érzéssel merül a krémbe – öröm, nosztalgia és a tudat, hogy a jobb utat választottad.

Ossza meg ezt
Kategória Keresés