
Miért szeressük a házi nutellát, és hogyan készítsük el könnyedén

Hogyan készítsünk otthoni nutellát, amely ízletes és jótékony hatású
Kevés finomság olyan ikonikus, mint a nutella – a krémes csokoládékrém mogyoróval, amely világszerte elnyerte az emberek szívét. Annak ellenére, hogy az íze tagadhatatlanul finom, a tápértéke és összetétele már nem annyira dicséretes. A cukor mennyisége, a pálmaolaj és a minimális diótartalom okot ad arra, hogy egyre többen keressenek egészségesebb alternatívákat. A legjobb módja annak, hogy ellenőrzés alatt tartsuk az összetevőket, ha elkészítjük a házi nutellát.
Talán meglepő, de saját csokoládékrémet készíteni otthon egyszerűbb, mint gondolnánk – és ráadásul szórakoztató és kreatív tevékenység lehet az egész család számára. Akár a klasszikus mogyorós változatot kedveli, akár diómentes verziót keres, léteznek olyan változatok, amelyek ízletesek, és sokkal kíméletesebbek az egészséghez és a bolygóhoz is.
Miért van értelme az otthoni nutellának?
Nézzük meg egy pillanatra a boltban kapható nutella címkéjét. Az első helyen a cukor áll, majd a pálmaolaj következik, és csak ezután jön a mogyoró – amely gyakran kevesebb mint 15%-ot tesz ki. Emellett mesterséges aromák és emulgeálószerek, így az élvezet nem mindig szívesen látott vendég az étlapunkon.
A házi nutella lehetőséget ad arra, hogy hasonló ízt élvezhessünk, de saját magunk által kiválasztott összetevőkkel. Használhatunk minőségi dióféléket, valódi kakaót, természetes édesítőszereket és egészséges zsírokat. Az eredmény egy krém, amely nemcsak nagyszerűen ízlik, hanem értékes tápanyagokat is biztosíthat a test számára – például egészséges telítetlen zsírsavakat, magnéziumot vagy rostot.
Ezenkívül a házi változat környezetbarátabb. A pálmaolaj kihagyásával hozzájárulunk az esőerdők védelméhez, és ha az alapanyagokat csomagolás nélkül vásároljuk, csökkenthetjük a műanyaghulladékot is.
A legjobb házi nutella mogyoróból
Ha a klasszikus ízt szeretné egészségesebb köntösben, az ideális választás a házi mogyorókrém. A mogyoró adja meg neki a jellegzetes ízt és illatot. A kulcs az aranybarnára pirítás, amely kiemeli az aromájukat, és megkönnyíti a sima textúrává való keverést.
Mire lesz szüksége?
Ehhez a házi mogyorókrémhez csak néhány finomságra van szüksége – pirított mogyoró, egy kis minőségi kakaó, ízlés szerint édesíthető juharsziruppal vagy mézzel, egy kanál kókuszolaj, egy csipet só, és ne felejtsük el a vaníliát, akár kivonat, akár a hüvely magjai formájában. Ha a keverék túl sűrű lenne, hígíthatjuk növényi tejjel, például mandula- vagy zabtejjel.
Az eljárás egyszerű: a mogyorót finom vajjá keverjük (számoljon néhány perccel, a turmixgép teljesítményétől függően), majd hozzáadjuk a többi hozzávalót, és addig keverjük, amíg sima krémet nem kapunk. Ha a textúra túl sűrűnek tűnik, adjunk hozzá egy kis növényi tejet. Üvegben, hűtőszekrényben tárolandó – akár két hétig is eláll, de általában sokkal hamarabb elfogy.
Mi van, ha nem bírja a dióféléket? Remek házi nutella nélkülük is
Dióallergia, vagy csak szűk költségvetés? Nem probléma! Vannak remek receptek diómentes házi nutellára, amelyek ugyanolyan finomak és teljesen biztonságosak. Gyakran használnak magvakat – például napraforgómagot vagy tökmagot – vagy akár hüvelyeseket, mint a csicseriborsó. Talán szokatlannak tűnik, de egy kis kakaóval és édesítőszerrel könnyen átalakulnak egy könnyű és finom krémmé, amely meglepően jól ízlik.
Ha szeretne valami édeset, de diófélék nem a barátai, próbálja ki ezt az egyszerű diómentes csokoládékrémet – mindössze csicseriborsóra van szüksége (konzervből is lehet), néhány evőkanál kakaó, juharszirup vagy datolyapaszta, egy kanál kókuszolaj, egy kis vanília, egy csipet só és végül egy kis víz vagy növényi tej a jó állag eléréséhez. Csak keverje össze, és kész!
A csicseriborsót alaposan öblítse le, hogy megszabaduljon a jellegzetes „hüvelyes” aromától. Ezután az összes hozzávalót simára keverje. A krémes állag ideális például pirítósra, palacsintára vagy akár kásába.
Tippjeink és változataink a tökéletes házi nutellához
Mi teszi a legjobb házi nutellát igazán különlegessé? A minőségi alapanyagok mellett a kísérletezésre való nyitottság is. Mindenkinek más az elképzelése az ideális ízről – valaki erősebb kakaót szeretne, más több édességet vagy éppen lágyabb, krémesebb textúrát. Ne féljen hát a recepteket saját ízlése szerint módosítani.
Érdekes változat lehet például:
- Kókusztej hozzáadása, amely egzotikus ízt ad
- Datolyák, amelyek természetesen édesítik és egyben lágyítják a krémet
- Őrölt lenmag a magasabb rosttartalomért
- Kávé vagy egy csipetnyi chili, amely kiemeli a kakaó ízét
A téli hónapokban egy kis fahéj vagy mézeskalács fűszer hozzáadása is remek ötlet – így ünnepi változatot hozhatunk létre, amely ideális a forró kásába vagy ehető ajándékként.
Ha pedig gyerekeknek készít nutellát, a kakaó egy részét helyettesítheti karobbal, amely édesebb és nem tartalmaz koffeint.
Házi nutella mint az egészséges életmód része
Az a gondolat, hogy a csokoládékrém az egészséges étrend része lehet, paradoxnak tűnhet. De éppen a házi változat, ésszerűen elkészítve, nagyszerű kompromisszumot kínálhat az íz és a tápérték között. Ha kovászos kenyérre kenjük vagy zabkásába tesszük a bolti édesítő helyett, lehet része a kiegyensúlyozott reggelinek vagy uzsonnának.
Egy példa erre egy fiatal anyuka, Jana Liberec környékéről, aki kereste a módját, hogyan kínáljon fiának édességet hozzáadott cukor nélkül. „Különböző recepteket próbáltam ki házi nutellára, de a datolyával és mandulavajjal készült vált be a legjobban. A fiam joghurtba teszi, és elégedett – én pedig biztos lehetek benne, hogy tudja, mit eszik."
Ezt a filozófiát számos táplálkozási szakértő is támogatja. Karolína Fořtová táplálkozási terapeuta a Vitalita magazinnak adott interjújában elmondta: „A házi édességek, mint például a diókrém kakaóval, kiváló módja lehetnek annak, hogy ízt élvezhessünk felesleges adalékanyagok nélkül. Az alap az minőségi zsír, természetes édesítőszer és a lehető legkevesebb iparilag feldolgozott alapanyag."
Egy kis lépés az egészségesebb és fenntarthatóbb élet felé
A házi nutella készítése remek példa arra, hogyan tudunk apró változtatásokkal hatni nemcsak az egészségünkre, hanem a körülöttünk lévő világra is. Ha előnyben részesítjük a tiszta összetételt, a helyi vagy bio alapanyagokat, és újrafelhasználható üvegekbe csomagolunk, fenntarthatóbb életmódot támogatunk.
És egy további bónusz? Az otthoni nutella olyan finom, hogy nem szívesen osztozkodunk rajta másokkal. Vagy éppen ellenkezőleg – készíthetjük eredeti ajándékként, amely minden édesszájút megörvendeztet. Csak egy szép üveg, saját címke és üdvözlet – és máris egy gasztronómiai élmény, amelynek messzemenő hatása van.
Tehát, amikor legközelebb vágyik valami édesre, ahelyett, hogy a szupermarket polcai felé venné az irányt, próbálja ki a turmixgépet. Talán rájön, hogy a legjobb nutella az, amelyet saját maga készít.