facebook
A 12:00 óra előtt leadott megrendeléseket azonnal feladjuk. | Ingyenes szállítás 80 EUR | Ingyenes csere és visszaküldés 90 napon belül

Cukkini tésztában sütve a sütőben egy nyári sláger, amit ki kell próbálnia

Amikor a cukkini találkozik a sajttal - nyári klasszikus könnyített sütőben készült változatban

A cukkini azon szerény hozzávalók egyike, amelyek nyáron szó szerint elárasztják a cseh kerteket, piacokat és konyhákat. Olcsó, könnyen elkészíthető, tápláló és főleg hihetetlenül sokoldalú. De hogyan élvezhetnénk másképp, mint a klasszikus levesben, rizottóban vagy grillezve? Az egyik kedvelt nyári recept, amely az egyszerű elkészítést kiváló eredménnyel kombinálja, a sütőben sült cukkini tésztában. És ha a tésztához sajtot is adunk, ízletes élményben lesz részünk bűntudat nélkül – mert a sütés most félre van téve.

A tészta varázsa serpenyő nélkül

Amikor azt mondjuk, cukkini tésztában, a legtöbb ember a rántott szeletekre gondol, amelyek olajba merülnek, ropogósak és laktatóak. De mi van, ha máshogy is lehet? A sütő alternatívát kínál, amely nemcsak egészségesebb, hanem praktikusabb is. Nincs fröcskölő olaj, nincs hosszú sütés a tűzhelynél, és főleg kevesebb zsiradékkal. Az eredmény egy sült cukkini sajtos tésztában, amely kívül ropogós, belül puha, és olyan finom, hogy eltűnik a tányérról, mielőtt azt mondaná „még egyet."

Maga a tészta az ízlés és a hűtő tartalma szerint igazítható. Tojás, sima liszt, tej vagy kefir és reszelt sajt alkotják az alapot, amelyet kedvenc fűszerekkel egészítenek ki. A sajt kellemes sós ízt és aromás mélységet ad a tésztának – remekül működik az edami, cheddar, parmezán, de akár a bryndza is, az erőteljesebb ízek kedvelőinek.

A cukkini mint főszereplő

A cukkini nagyszerűen megfér a semleges és az erőteljes fűszerekkel is, nem nyomja el a többi ízt, de nem is veszik el. Megfelelő elkészítéssel megőrzi a szilárdságát és a lédússágát, ami ideálissá teszi a sütéshez. A legjobb eredmény érdekében ajánlott a cukkinit a panírozás előtt enyhén megsózni és „kiszárítani” – így kiengedi a felesleges vizet, és a tészta sokkal jobban tapad rá. Ez a lépés könnyen figyelmen kívül hagyható, de nagy különbséget jelent, főleg ha el akarjuk kerülni a szottyos vagy gumiszerű állagot.

Hogyan csináljuk? Egyszerűen és ízletesen

A sült cukkini sajtos tésztában receptje nem igényel hosszadalmas előkészületeket vagy speciális felszerelést. Elég egy tepsi, sütőpapír és hétköznapi hozzávalók. A cukkinit vágjuk körülbelül fél centiméter vastag szeletekre, készítsük el a tésztát tojásból, lisztből, tejből és sajtból, ízesítsük sóval, borssal, esetleg fokhagymával vagy fűszernövényekkel. Minden szeletet panírozzunk be, és helyezzük a tepsire. Süssük aranybarnára mindkét oldalán, ideális esetben megfordítva a sütés felénél – így egyenletesen ropogós felületet kapunk. Az eredmény egyszerű, mégis hatásos: aranyszínű szeletek enyhe sajtos árnyalattal, amelyek könnyedséget és kielégítő ízt egyesítenek magukban.

Inspirációként – Alena asszony Ostravából így alakította a receptet: „Teszek a tésztába egy kis szárított bazsalikomot és reszelt fokhagymát. Ha kedvem van, megszórom a sült cukkinit egy kis parmezánnal. Az unokám zöld chipsnek hívja, és minden látogatáskor ezt kéri."

Alkalmas köretként, főételként és uzsonnaként is

Ennek az ételnek az egyik fő előnye a változatossága. A sütőben sült cukkini sajtos tésztában remek könnyű főételként, amelyet krumplipürével, zöldsalátával vagy joghurtos mártogatóssal tálalhat. De nagyszerűen működik grillezett hús vagy tofu köreteként, vagy akár meleg munkahelyi uzsonnaként. És ha marad néhány szelet, hidegen is kiváló – ami ideálissá teszi nyári piknikre.

Ráadásul a sajt és a tojás miatt az étel táplálóbb, mint a hagyományos rántott változatok. A sajt fehérjéket és kalciumot ad hozzá, míg a cukkini rostokban, C-vitaminban és antioxidánsokban gazdag. A sütés helyett sütés kombinációja remek választás azok számára is, akik egészségesebben szeretnének étkezni.

Miért érdemes a sütést választani a sütés helyett?

A sütőben sütésnek több előnye is van. Először is, kiküszöböli a felesleges zsírt, amely a sütés során felszívódik a tésztába. Ezt nemcsak azok értékelik, akik a kalóriákat figyelik, hanem mindenki, aki nehéz vagy nehéz ételek után fáradtnak vagy nehéznek érzi magát. Másodszor, a sütőben való előkészítés egyszerűbb és tisztább – nincs sütési szag, nincs olajcsepp az egész konyhában. Harmadszor pedig a sütő egyszerre nagyobb mennyiséget képes kezelni, így ideális nagyobb család vagy vendégség számára is.

A modern konyhák egyre inkább kedvelik az „oven-baked” módszert, azaz a serpenyő nélküli sütést. És éppen a sütőben sült cukkini sajtos tésztában a példa arra, hogy az egészségesebb változat nem feltétlenül kompromisszum – épp ellenkezőleg, még finomabb is lehet.

Egy kis trükk az extra ropogósságért

Ha valóban ropogós kéregre vágyik, adjon a tésztához egy evőkanál kukoricakeményítőt vagy egy kis zsemlemorzsát. Egyes kísérletezők a lisztet kukorica- vagy csicseriborsó liszttel keverik az érdekesebb textúra érdekében. És ha kéznél van forrólevegős sütő, az is remek alternatíva – a cukkini szeletek tökéletesen ropogósra sülnek és pár perc alatt elkészülnek.

Mit tegyünk még a tésztába?

A sajt mellett a fantáziának nincs határa. Próbálja ki például:

  • Reszelt sárgarépát vagy cukorrépát az édesebb tónusért
  • Apróra vágott fűszernövényeket, mint petrezselyem, kakukkfű vagy oregáno
  • Füstölt sajtot az intenzívebb ízért
  • Egy teáskanál mustárt a pikáns árnyalatért
  • Kókusz- vagy mandulalisztet a gluténmentes változathoz

Ezek az ételek nemcsak az ízről szólnak, hanem a hangulatról is. Készítse el őket gyerekekkel, vonja be a párját vagy a vendégeket. Akár új módot keres a cukkinibőség kihasználására, akár csak egy könnyű nyári vacsorát szeretne bűntudat nélkül, a sütőben sült cukkini sajtos tésztában gyorsan az új kedvencévé válik.

Ahogyan Alain Ducasse híres francia séf mondja: „A legjobb ízek az egyszerűségből és az alapanyagok minőségéből születnek." A cukkini és a sajt ezt minden falatban bizonyítja.

Ossza meg ezt
Kategória Keresés