facebook
A 12:00 óra előtt leadott megrendeléseket azonnal feladjuk. | Ingyenes szállítás 80 EUR

A folsav és annak előnyei az emberi egészségre

A B 9-vitamin a B-vitamin komplexhez tartozó, vízben oldódó anyag. Az emberi szervezet megfelelő működéséhez elengedhetetlenül szükséges. A közelgő tavaszi szezon remek alkalom a télen keletkezett hiányának pótlására. Ideális forrása a friss energiának és erőnek, és kiváló segítője a tavaszi fáradtság elleni küzdelemnek. Tavasszal sokféle növény, fűszernövény és a kertben az első zöldségek kezdenek csírázni és kihajtani, amelyek kiváló forrásai, mint például a csalán, a százszorszép, a gyermekláncfű, a platán, a borostyán, a metélőhagyma, a spárga, a saláta, a retek, a metélőhagyma és a spenót.

Miért olyan fontos a folsav?

A zöld levelek és szárak a fotoszintézis révén klorofillt tartalmaznak, ami tulajdonképpen a növények vére, és az emberi egészséghez is elengedhetetlen. Emellett nagy mennyiségben tartalmaznak folsavat, C-, E- és K-vitamint, káliumot, magnéziumot, kalciumot, cinket és egyes fajoknál, például a spenótnál vasat is. A folsav nagyon fontos a magzat megfelelő fejlődéséhez a terhesség alatt, és hiánya súlyos magzati rendellenességekhez vagy vetéléshez vezet. Növeli az immunitást, elpusztítja a vírusokat és baktériumokat, elősegíti a megfelelő vérképzést és a szívizom működését, gyógyítja a sebeket, részt vesz bizonyos aminosavak előállításában, és kulcsszerepet játszik a vér homociszteinszintjének csökkentésében. A homocisztein egy mérgező anyag, amely a fehérje fogyasztásakor keletkezik, és a folsav az, amely a metionin metilálásával lebontja. Ha a homocisztein szintje magas a vérben, egy sor civilizációs betegség, köztük a rák is kialakulhat.

A folsav forrásai

Kiváló folsavforrás mindenféle fejes saláta - fejes saláta, római saláta, jégsaláta, oregánó, pekingi káposzta, valamint a mezei saláta, rukkola, spenót, mángold, cikória, póréhagyma vagy rebarbara. Magas folsavtartalommal rendelkezik a zöld petrezselyem, a zeller, a metélőhagyma vagy a metélőhagyma.

A leveles zöldek felhasználása a konyhában

A levélsav főzéssel elpusztul, ezért a konyhában elsősorban hideg ételekben saláták és kenhető saláták készítésére használják, a kisebb levelek számos hideg és meleg étel ízesítésére és díszítésére, tojáshoz , rántottához, burgonyára szórva használhatók, a levelek és a hajtások jellegzetes ízt adnak és kiemelik az ételeket. A leveles zöldek abszolút nagyszerű alapanyag friss és turmixok készítéséhez, közvetlenül tele vannak vitaminokkal, antioxidánsokkal és teljes bomba a szervezet számára. Főzéskor a leveleket, például a spenótot, csak nagyon rövid ideig pároljuk, hogy az értékes folsav ne pusztuljon el.

Sdílet:
Kategória
Top