facebook
A 12:00 óra előtt leadott megrendeléseket azonnal feladjuk. | Ingyenes szállítás 80 EUR | Ingyenes csere és visszaküldés 90 napon belül

A corndog divatos étel az otthoni asztalon ünnepségekhez és piknikekhez.

Amerikai finomság a cseh konyhában - hogyan készítsünk házi corndogot

Első pillantásra kicsit furcsának tűnik - kolbász nyárson, aranyszínű tésztába burkolva. Mégis ez az amerikai street food klasszikus egyre több rajongót nyer el nálunk is. A corndogról van szó, egy egyszerű, de meglepően ízletes finomságról, amely két kedvelt elemet ötvöz: szaftos virsli és ropogós kukoricaliszt bunda. Miért olyan népszerű a corndog nemcsak az óceánon túl, és hogyan készíthetjük el otthon felesleges tartósítószerek nélkül?

A corndog tulajdonképpen egy amerikai alternatívája a tésztában sült virslinek. Az elnevezése a „corn" (kukorica) és „dog" (köznyelvi megnevezése a hot dognak) szavak összetételéből származik, mivel a tészta fő összetevője a kukoricaliszt, amely jellegzetes ízt és színt ad neki. Az USA-ban a corndog a fesztiválok, vásárok és sportesemények megszokott része – frissen sütve árulják mozgó standokból, akárcsak a pattogatott kukoricát vagy a vattacukrot. Az utóbbi években azonban kezd behatolni az európai konyhákba is, különösen a közösségi média és a világ street food színpad iránti növekvő érdeklődés miatt.

Bár úgy tűnhet, hogy egészségtelen, olajban sült bomba, a házi változata a corndognak meglepően könnyű és adalékanyagok nélküli lehet. Elég, ha jó minőségű alapanyagokat választunk – például bio kolbászokat magas hústartalommal, ökológiai termesztésű kukoricalisztet és jó olajat, lehetőleg magas füstponttal (például napraforgó- vagy repceolaj). Ha emellett még a sütést választjuk a fritőz helyett, finom nassolnivalót kapunk, amit az egész család élvezhet.

Recept házi corndogra lépésről lépésre

Bár a corndog első pillantásra olyasminek tűnhet, amit csak professzionális konyhában lehet elkészíteni, ennek épp az ellenkezője igaz. Az elkészítése egyszerű, gyors és szórakoztató – ideális hétvégi főzéshez gyerekekkel. A siker kulcsa a tészta megfelelő állaga: elég sűrűnek kell lennie ahhoz, hogy jól tapadjon a virslire, de nem annyira merevnek, hogy ne lehessen vele dolgozni.

Hozzávalók 6-8 corndoghoz:

  • 6–8 minőségi virsli vagy kis kolbász
  • 1 csésze kukoricaliszt
  • 3/4 csésze búzaliszt
  • 2 evőkanál cukor
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1/2 teáskanál só
  • 1 tojás
  • 3/4 csésze tej (növényi tej is használható)
  • nyársak vagy fa pálcikák
  • olaj a sütéshez (vagy sütőlap sütőpapírral, ha sütjük)

Először készítsük elő a virsliket - töröljük szárazra papírtörlővel, és szúrjuk nyársra. Egy tálban keverjük össze a száraz hozzávalókat – kukoricaliszt, búzaliszt, cukor, sütőpor és só. Egy másik edényben verjük fel a tojást a tejjel, majd öntsük a száraz keverékhez. Egy sűrű tészta keletkezik, amelybe minden virslit belemártunk. A legjobban úgy működik, ha a tésztát egy magas pohárba öntjük – a virslit csak bemártjuk, és egyenletesen beborul.

Ha sütjük, melegítsük az olajat 170-180 °C-ra, és süssük a corndogokat aranybarnára, körülbelül 3-4 percig. Ha a sütést részesítjük előnyben, melegítsük elő a sütőt 200 °C-ra, és süssük a sütőlapon sütőpapírral körülbelül 15-20 percig, amíg aranybarnává nem válnak.

Tálaláskor ne spóroljunk a szószokkal – ketchup, mustár, házi BBQ szósz vagy pikáns sriracha további ízt adnak a corndognak. Ráadásul a töltelékkel is játszhatunk. Az egyszerű virsli helyett használhatunk jalapeños kolbászt, vegán alternatívákat vagy akár grillezett zöldségeket is. A fantáziának nincs határa.

A corndog globális trenddé válik

Míg az USA-ban a corndognak hosszú hagyománya van, amely egészen a múlt század 40-es éveihez nyúlik vissza, Európában (beleértve Csehországot is) népszerűsége főleg az instagram foodbloggereinek és az egzotikus street foodok iránti érdeklődésnek köszönhetően növekszik. A közösségi oldalakon különféle „fusion" változatok is megjelennek – például koreai corndogok, amelyek panko morzsába vannak panírozva, cukorral megszórva és sajttal töltve. Bár elsőre furcsának hangzik, valójában hihetetlenül addiktív kombinációja az édesnek, sósnak és ropogósnak.

A cseh körülmények között az emberek a corndogot fesztiválokkal, ételkamionokkal és hipszter bisztrókkal társítják, de egyre gyakrabban jelenik meg az otthoni asztalon is. Ideális vendéglátás ünnepekre, piknikekre vagy gyors vacsorára. Ráadásul a gyerekek is szeretik. Talán azért, mert valami olyasmit idéz, mint a nyárson sült burgonyás palacsinta és az amerikai hot dog között.

Érdekes, hogy a corndog példaként szolgál arra, hogy a különböző konyhák hogyan inspirálhatják egymást. Koreában például kukoricaliszt helyett rizslisztet használnak, Japánban wasabit adnak a tésztához, Mexikóban pedig chilit és lime levet találunk az ízesítéshez. A cseh konyha is képes befogadni a corndogot saját módján – például farmerek piacáról származó kolbásszal, tönkölybúzalisztbe panírozva vagy fokhagymás mártogatóssal.

Minőségi alapanyagok mint alap

A házi corndog készítésekor alapvetően fontos adalékanyagok nélküli és minimális környezeti hatással bíró alapanyagokat választani. A hétköznapi snack bárokban gyakran olcsó virsliket használnak magas sótartalommal és adalékanyagokkal, és fehér lisztből készült tésztát stabilizátorokkal. Ha azonban otthon készítjük el a corndogot, teljes kontrollunk van afelett, hogy mit eszünk. És ez manapság, amikor egyre több ember próbál egészségesen és felelősségteljesen táplálkozni, hatalmas előny.

A Ferwer webáruházban széles választékban találhatók bio alapanyagok, amelyek tökéletesen illeszkednek ehhez a recepthez – például ökológiai gazdálkodásból származó kukoricaliszt, hozzáadott cukrok nélküli növényi tejek, vagy fenntartható növényi virsli változatok a corndog vegán verziójához. Az ilyen alapanyagok nemcsak remek ízűek, hanem tiszteletben tartják a természetet és a testünket is.

A corndog tehát több, mint egy gyors harapnivaló. Ez egy kulturális csere, kreatív főzés és konyhai szórakozás története. Teret ad a kísérletezésre, a generációk asztal körüli összekapcsolódására és az egyszerű, de tisztességes íz örömére. Akár gyors vacsoraként készítjük el gyerekeknek, különleges falatként egy kerti partira vagy eredeti vendéglátásként barátoknak, egy dolog biztos – nehéz megállni egy darabnál.

Ahogy a híres amerikai séf, Anthony Bourdain mondja: „Az étel minden. Lehet szép, lehet csúnya, de őszintének kell lennie." És pont ilyen a házi corndog – egyszerű, érthető és főleg tisztességes.

Ossza meg ezt
Kategória Keresés