DEMETER
A Demeter védjegyet a világ mintegy 50 országában használják a biodinamikus mezőgazdasági termékek megjelölésére. A Demeter-tanúsítványt a biogazdálkodáson túlmenően további kritériumok teljesítése után kapják meg (minden országnak saját nemzeti szabványa van), és a címke használata nagyon szigorú ellenőrzésekhez és szerződéses feltételekhez kötött.
A biodinamikus mezőgazdaság az antropozófia osztrák alapítója, Rudolf Steiner filozófus, pedagógus és ezoterikus által leírt alternatív gazdálkodási mód. Nem ő volt az egyetlen, aki kezdte észrevenni, hogy az ételek, amelyekkel naponta találkozik, teljesen más ízűek, mint gyermekkorának azonos ételei. Helyesen következtetett arra, hogy az íz és a minőség megváltozása a mezőgazdaság kifosztásának, a nitrogénműtrágyák használatának és az élelmiszertermelés tömeges fejlődésének köszönhető. 1924-ben Steiner Sziléziában mintegy 100 fős hallgatóság előtt előadássorozatot szervezett, amelyben kifejtette a "mezőgazdasági organizmusról" alkotott elképzelését, amely a talaj trágyázásának és revitalizálásának új módjával gazdagított, megfontolt gazdálkodási módból állt, a növények ellenálló képességét javító speciális biodinamikus készítmények alkalmazásával. A biodinamikus növénytermesztési módszer a kozmikus folyamatokat is figyelembe veszi, figyelembe véve a bolygók, a csillagok, a Hold, a Nap, a csillagképek és az állatövben elfoglalt helyük hatását. A biodinamikus mezőgazdaság termékeinek jelölésére 1928-ban bevezették a Demeter védjegyet. Csak olyan termékek viselhetik ezt a védjegyet, amelyek megfelelnek a szigorú Demeter-szabványnak, amellett, hogy megfelelnek az ország biogazdálkodási követelményeinek és irányelveinek. A Demeter logóval ellátott kozmetikumoknak meg kell felelniük az ellenőrzött natúrkozmetikumokra vonatkozó feltételeknek, és a Demeter a nyersanyagok mennyisége szerint három minősítési szintet különböztet meg: - Az "igazi" Demeter minősítést azok a biotermékek viselhetik (legalább 95%-ban ellenőrzött bio-összetevők), amelyek legalább 90%-ban biodinamikus összetevőket tartalmaznak - egy másik típus a biotermékek (legalább 95%-ban ellenőrzött bio-összetevők), amelyek legalább 66%-ban biodinamikus összetevőket tartalmaznak, amelyeket a Demeter-logóval és a "Demeterre való áttérésben" megjegyzéssel lehet jelölni - az utolsó szint a biotermékek (legalább 95 % tanúsított bio-összetevők), amelyek legalább 10 % biodinamikus alapanyagot tartalmaznak, és amelyek az összetevők http-ben a "Demeter-összetevő" megjegyzést tartalmazhatják://www.demeter.net/