Lecitin (lecitin)
Egyéb nevek: Lysolecithin
Harm score: 2 (Természetes anyagok származékai)
A lecitin, más néven lizolecitin egy olyan összetevő, amely számos élelmiszerben megtalálható, és fontos szerepet játszik az emberi szervezetben. Különböző foszfolipidek keveréke, és egyre gyakrabban használják nemcsak az élelmiszeriparban, hanem a kozmetikai és gyógyszeriparban is. Fő szerepe elsősorban a szervezet zsírok szállításában van.
Az élelmiszeriparban a lecitint elsősorban emulgeálószerként használják, ami azt jelenti, hogy segít a vizet és a zsírt összekötni, és így megakadályozza az egyes összetevők szétválását. Ezért megtalálható a különféle margarinokban, csokoládékban, fagylaltokban, pékárukban, de egyes diétás ételekben és az úgynevezett fehérjeturmixokban is. A lecitint gyakran használják az instant levesek és mártások készítésénél is, mivel növeli stabilitásukat és meghosszabbítja eltarthatóságukat. Az élelmiszeriparon kívül a lecitint a kozmetikai iparban is használják, ahol bőr-, haj- és körömápoló termékek összetevőjeként alkalmazzák. Az orvostudományban a lecitint bizonyos gyógyszerekben használják a májbetegségek kezelésére.