Glükozidok
Egyéb nevek: Glükozidok
Harm score: 2 (Természetes anyagok származékai)
A glükozidok, más néven glükozidok a természetes vegyületek azon csoportjának tipikus képviselői, amelyek cukrok és nem cukorkomponensek kombinációjából állnak. Ezek a természetközeli anyagok, amelyek sokféle növényben megtalálhatók, egy vagy több glükózegységnek egy nem cukros szubsztráthoz (aglikon) glikozidos kötésen keresztül történő kapcsolódásával jönnek létre. A glükozidok az élet alapmolekulái közé tartoznak, és számos biológiai folyamatban kulcsszerepet játszanak.
A glükozidok felhasználása igen széleskörű. Az élelmiszer- és gyógyszeriparban a glükozidokat a termékek ízének és aromájának fokozására használják, mivel hőkezelés során cukorrá és ízesítő komponensekre bomlanak le. Az egészségügyi ágazatban számos gyógyszer összetevőjeként használják őket. Bizonyos típusú bioüzemanyagok előállításához is kulcsfontosságúak. Az egyik fontos glükozidot, az amygdalint (amely az alma, a sárgabarack, az őszibarack, a cseresznye és sok más gyümölcs magjában található) potenciális rákellenes hatása miatt vizsgálják. Ezenkívül különböző típusú glükozidok egyes szemcseppek, krémek és egyéb testápolási termékek összetevői is. Glükozidok nélkül tehát jelentősen megváltoznának az életkörülményeink.
Az Glükozidok a következő termékekben található meg
Baba kímélő mosó emulzió 250ml BIO, VEG
A termék részletei
Folyékony kéziszappan parfüm nélkül 300ml BIO, VEG
A termék részletei
Fogkrém érzékeny fogakra Sensitive (100 ml)
A termék részletei
Anti-foltos fogkrém (100 ml) - friss érzetet hagy a szájban
A termék részletei
Sampon parfüm nélkül 500ml BIO, VEG
A termék részletei