C-vitamin (aszkorbinsav)
Egyéb nevek: Aszkorbinsav, L-aszkorbinsav
Harm score: 2 (Természetes anyagok származékai)
A C-vitamin, más néven aszkorbinsav vagy L-aszkorbinsav, egy létfontosságú vitamin és antioxidáns, amely kulcsszerepet játszik számos folyamatban a szervezetünkben. Vízben oldódó vitamin, ami azt jelenti, hogy a szervezetben nem raktározódik el hosszú ideig, ezért rendszeresen, a táplálkozással kell bevinni. A C-vitamin segít a szervezetnek megvédeni magát a fertőzésektől, fenntartja a bőr, az erek, a haj és a csontok egészségét, és elengedhetetlen a vas felszívódásához. Ennek a vitaminnak a hiánya különböző egészségügyi problémákhoz vezethet, többek között gyenge immunitáshoz, lassú sebgyógyuláshoz és fogínyvérzéshez.
A C-vitamint széles körben használják az élelmiszeriparban, nemcsak egészségügyi előnyei miatt, hanem tartósítószerként is. Különböző élelmiszerek és italok előállítása során - például különböző gyümölcslevekben, italokban, lekvárokban, befőttekben, de a sütésnél vagy az édességek készítésénél is megtalálható. A C-vitamin természetes tartósítószerként is működik, megakadályozza az élelmiszerek oxidációját, romlását és színvesztését. Az élelmiszeriparon kívül a C-vitamint a kozmetikumokban is használják, ahol jelenléte pozitív hatással van a bőrre, mivel védi azt a napsugárzás okozta károsodástól, elősegíti a kollagéntermelést és segít megőrizni a bőr egészséges megjelenését. Ha elegendő C-vitamint viszünk be, biztosak lehetünk benne, hogy szervezetünk legjobb működését segítjük.